Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako ponovno vzljubiti knjige (branje) ?

kako ponovno vzljubiti knjige (branje) ?

včasih sem zelo rada brala. prebrala sem vse, kar sem videla. danes sem si kupila knjigo v angleščini – znamenitosti Slovenije in se mi je ne da preveč brat. tudi na splošno sem opazila da se mi je branje nekako odtujilo. ni mi odveč delati gospodinjskih del npr, le knjige so mi postale odveč. sekiram se vsak dan ker je tako. kaj naj naredim 🙁 ?

Jaz sem si kupila e bralnik in potem začela brati vse mogoče. Imaš veliko zastonj knjig v angleščini, pa začni. Imaš tudi aplikacije za tablico, mobitel… Meni se ne da hoditi v knjižnico, zato mi je ta e varianta najboljša rešitev. Pa za na dopust je fino, ko vzameš samo bralnik.

Najprej razčisti, kateri žanr te najbolj mika, kaj te zanima.
Odsvetujem nakup knjig. Včlani se v knjižnico, vzemi si čas, poišči knjige, ki bi te zanimale.
Nekaterim pomaga, če že v knjižnici preberejo prve povedi in tako dobijo prvi vtis.
Ogromno podatkov o avtorjih in njihovih delih dobiš na netu.
Za začetek odsvetujem branje v tujih jezikih. To si privošči kasneje, ko boš znova pridobila “bralne navade”.
Knjiga je odlična sopotnica, a ne smeš si je jemati na silo.

moj ‘problem’ je tudi ta da me bolj zanimajo knjige v angleščini kot v slovenščini.. nenavadno, vem 😀 zanimajo pa me romani- ljubezenske zgodbe ter potopis

Ne se počutiti, kot da kaj zamujaš na YouTubeu ali facebooku, ko bereš.
To pogosto delamo. Ne se sekirati, če ne boš pogledala videa na YouTubeu. Branje ti bo prineslo veliko užitka, sčasoma boš tudi vedela, kakšen žanr ti ustreza. Ti pa ravno tako kot moji predhodniki priporočam, da se včlanš v knjižnico in si izposoja knjige. Saj lahko vsakič za 3 tedne podaljšaš eno knjigo. Tako, da tudi, če ti je knjižnica malo oddaljena, lahko še vedno uspeš iti vsak mesec pa pol, pa se zapelješ. Druga varianta je tudi potujoča knjižnica, kjer se tudi lahko dogovoriš, da ti pripeljejo določene knjige, ki jih želiš.

Tudi v redu.
Kolikor vem, knjižnice imajo kar solidno izbiro romanov v angleščini (od ljubezenskih do kriminalk).
Če ti branje v angleščini ni problem, toplo priporočam The whitest flower, avtor Brendan Graham.

hvala 🙂 ali pa bom lahko šla tudi v knjigarno Felix na Čopovi. tam je tudi velika izbira knjig- tudi angleških.

Mene pa ravno vonj prešlatanih knjig odbija. Nazadnje sem imela knjigo iz knjižnice, ko sem se sredi noči zbudila in me je motil nek vonj. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ugotovila, da veje od knjige iz nočne omarice. Včasih še kaj kupim, včasih pretočim kaj iz spleta, načeloma pa sem kar malo nehala brat. Zdaj malo več pišem.

Odmakni se od TV, časopisa in revij.

Zastonj romance v različnih formatih:
http://www.obooko.com
http://www.smashwords.com
Potem pa še na amazonu jih imaš kar nekaj zastonj, pa na kobo.com,… Če nimaš bralnika, bo dovolj tudi tablica ali pa mobitel, na katerega naložiš aplikacije: readera, kindle, kobo,…
Prijavi se na bookbub.com, pa boš dobivala dnevne ponudbe zastonj e-knjig.

Od bralnikov pa imaš vse mogoče na izbiro, najbolj znan je kindle (ampak ima svoj format in je malo zoprno, ker moraš pretvarjat formate drugih strani,…), meni najboljši je kobo (imam model aura one, še boljši in malo večji (kar je meni zelo pomembno) pa je trenutno kobo forma), ki je odprt in lahko prenašaš knjige direktno z drugih spletnih strani. Sicer pa jih je še cel kup, bookeen, pocketbook,…

Ne rabiš na silo;) Včasih grem v knjižnico in pridem brez knjige ven, mi nič ni bilo všeč v tistem trenutku;) Lahko pa ponovno prebereš katero od svojih najljubših knjig, ali vse;)
V e-obliki jih pa ne maram brati. Ni isto listanje:)

Tudi jaz sem imela podobno situacijo…od majhnih nog sem oboževala branje, potem pa sem to med študijem, zaradi drugih obveznosti opustila. :/ Ko sem zaključila s študijem (in z učenjem na pamet) sem ugotovila, da mi nekaj manjka. Prijateljica mi je dala nasvet, da se ona zamoti z branjem na e-bralniku – sploh nisem vedela, da to obstaja :O Od te prijateljice fant se ukvarja s spletno prodajo e-bralnikov in tako sem si prilastila svoj prvi e-bralnik. Vzamem ga res vsepovsod zraven – brala sem celo pot, ko smo se vozili domov iz morja (Splita), berem ob večerih, na bazenu, ko mi je dolgčas… Jaz imam e-bralnik Bookeen Saga – res top zadeva! Naložim si knjigo (veliko jih je brezplačnih, kar nekaj pa tudi plačljivih) in lahko berem vsepovsod. Najbolj interesantno mi je to, da si lahko prilagajam svetlobo (ko smo se peljali skozi tunel sem si nastavila nočno svetlobo…)
Jaz sem si svojega naročila od prijateljičinega fanta tukaj:
https://www.bogomolka.si/prodaja-elektronskih-bralnikov.html
Koliko vidim imajo trenutno tudi akcijo…
Drugače pa ti želim uspešno pot nazaj k branju – z e-bralnikom ali knjigo, le da boš srečna! Dobre zgodbe so namreč tiste preko katerih se učimo! Lep dan 🙂

Kadar imam dolgotajno manualno delo (lupljenje, likanje, prebiranje, šivanje itd) si naštimam audioknjigo. Na youtubu jih imaš na kupe, v slovenščini se jih pa tudi da dobiti.

New Report

Close