Kako preživeti dan, če si tesnoben že zjutraj?
Ko se zbudim začutim nelagodje v srcu, občutim težo. Po vsem slabem kar se mi dogaja že celo življenje sem prišla do točke, ko ne morem več. Groza me je vsakega novega dneva, ki je pred menoj, ker me je v podzavesti strah, kaj se bo spet slabega zgodilo. Najbolje se počutim zvečer in tik pred spanjem. Kako naj se izvlečem iz te ‘groze’?
I’m sorry you feel this way. Try starting your day with some quiet time, like deep breathing or meditation. Don’t be afraid to seek help if your feelings of anxiety don’t subside. It’s important to give yourself permission to feel what you feel and not judge yourself.
@Geometry Dash
Spomladanske tesnobe so kriza. Veliko ljudi trpi za njimi.
Meni pomaga hoja navsezgodaj zjutraj. 45-60 minutna hitra hoja, osredotočena na globoko dihanje s trebušno prepono, da se prešvicam, potem pa pod mrzel, če zmoreš pa tudi vsaj 10, 15 sekundni leden tuš. Si kot nov.
Wim Hof, čeprav nisem za nobene new age scene ,dihalne tehnike in mrzli tuši pomagajo. On je tako preživel ženino smrt, ko je mislil, da se mu bo zmešalo.
tesnoba241, 22.04.2025 ob 07:32
Ko se zbudim začutim nelagodje v srcu, občutim težo. Po vsem slabem kar se mi dogaja že celo življenje sem prišla do točke, ko ne morem več. Groza me je vsakega novega dneva, ki je pred menoj, ker me je v podzavesti strah, kaj se bo spet slabega zgodilo. Najbolje se počutim zvečer in tik pred spanjem. Kako naj se izvlečem iz te ‘groze’?
Kot bi jaz napisala… Ne znam pomagati, ampak mislim da je to posledica nalaganja res težkih preizkušenj zadnjih 10let. Že mislim da bom zadihala pa pride nov šok. Bila sem na antidepresivih dve leti in je malo boljše, ne pomaga nič ko pravijo da je treba drugače gledati, da so stvari kakor si jih interpretiraš. Če nimaš osnovnega občutka varnosti, ne samo fizičnega, tudi materialnega ti ne pomaga nič… In po vseh letih se mi zdi da se možgani že naučijo tudi tako razmišljati in si v nekem začaranem krogu. Kako pa ven, pa ne vem Jaz res sovražim svoje živeljnje, če se jutri konca bo olajšanje.
Takoj ven na sonce. Naredi si načrt kaj boš počela vsak dan v tednu. 7 dnevni urnik. In tega se drži. Pa veliko veliko svežega zraka zunaj na soncu.
Vzemiva primer: ponedeljek, danes je dan za nabavo hrane, narediš načrt obrokov za 7 dni in greš v nabavo hrane. Peš. Vzameš nakupovalni voziček na koleščkih in greš v šoping. Kupiš kar je na seznamu, ko prideš domov, vse lepo pospraviš kamor paše, lahko že kaj narežeš za naprej in daš v skrinjo. Daj si za nalogo, da vsak teden narediš eno jed, ki je še nikoli nisi.
torek: izbereš knjigo, ki jo boš prebrala v enem tednu, greš v knjižnico in poiščeš knjigo. Vse peš, niti s kolesom ne.
sreda: dan za čiščenje kopalnice: prebrišeš kopalinco od tal do stropa, vmes opereš perilo, ga obesiš
četrtek: dan za likanje, pospravljanje omare, pobrišeš prah po celem stanovanju, posesaš in pobrišeš po tleh
petek: dan za obisk staršev, sorojencev, prijateljic, starih staršev, pripraviš kako sladico in neseš staršem. Če so doma v drugem mestu, greš z vlakom ali busom.
sobota: dan za izlet: z vlakom greš do morja in hodiš ob morju. Morje pomirja in navdihne z energijo. Poleti se skopaš, s sabo vzameš knjigo, uživaš v sončenju in toplih žarkih.
nedelja: dan za filme, serije, kvačkanje, ali nekaj podobnega.
Urnik pomaga umiriti um. Da se postavi nazaj na svoje noge. Nekaj časa počneš vse enako, da se umiriš. Nato kaj spremeniš, za začetek zamenjaš kaj delaš na kateri dan. Kasneje uvedeš kaj novega in ukineš nekaj starega. Počasi. Nič se ti ne mudi in nič na silo.
ponoči, 22.04.2025 ob 08:07
Slabo spim že leta. Ko se zbudim sredi noči, čutim neko čudno tsnobo. Vse je bolj črno. Ne morem nehat premišljevat le o problemih in težavah. Ko se zdani, je boljše. Ta tesnoba /nočna/ me napada mogoče že slabo leto.
Magnezij in CBD kapljice odlično pomagajo proti nespečnosti. Ne deluje takoj, a po 10 dneh sem jaz začela spati kot top. Tako močno “zaspana” da komaj do wc in nazaj pridem sredi noči, ko grem lulat.
Magnezij (Terra Nova) 2 kapsuli pol ure pred spanjem in 5 x CBD kapljice (10 %).
Sem v meni in me je obupno pestila nespečnost, zdaj spim ko medved, zjutraj pa se zbudim spočita. Veliko stvari sem poiskusila, a edino to mi je pomagalo. Lahko pa poiskusiš s toplim Rmanovim čajem pred spanjem – pij počasi in po požirkih.
Isto, 22.04.2025 ob 08:35
Kot bi jaz napisala… Ne znam pomagati, ampak mislim da je to posledica nalaganja res težkih preizkušenj zadnjih 10let. Že mislim da bom zadihala pa pride nov šok. Bila sem na antidepresivih dve leti in je malo boljše, ne pomaga nič ko pravijo da je treba drugače gledati, da so stvari kakor si jih interpretiraš. Če nimaš osnovnega občutka varnosti, ne samo fizičnega, tudi materialnega ti ne pomaga nič… In po vseh letih se mi zdi da se možgani že naučijo tudi tako razmišljati in si v nekem začaranem krogu. Kako pa ven, pa ne vem Jaz res sovražim svoje živeljnje, če se jutri konca bo olajšanje.
Pozdravljena,
začni uživati B kompleks in CBD kapljice, ki so odlične za anksioznost, tesnobo in nespečnost.
Želim ti vse dobro in ti pošiljam en velik objem, ker vem kako se počutiš.
Srečno.
Razne jutranje meditacije in podobno meni osebno ne pomagajo. Preveč časa za razmišljanje samo še poveča tesnobnost. Bolj pomaga neka takojšnja aktivnost. Ko moraš zjutraj vstajati ob petih, da si ob šestih v službi, samo hitiš in ni časa za tesnobne misli. Podobno nisem imela nobenih tesnobnih misli, ko so bili otroci majhni in so se ponoči ter zgodaj zjutraj zbujali. Njihov jok ali budilka te aktivira, da pozabiš nase. To je zame osebno najboljši recept proti tesnobi.
Anonimno295, 22.04.2025 ob 10:55
Magnezij in CBD kapljice odlično pomagajo proti nespečnosti. Ne deluje takoj, a po 10 dneh sem jaz začela spati kot top. Tako močno “zaspana” da komaj do wc in nazaj pridem sredi noči, ko grem lulat.
Magnezij (Terra Nova) 2 kapsuli pol ure pred spanjem in 5 x CBD kapljice (10 %).
Sem v meni in me je obupno pestila nespečnost, zdaj spim ko medved, zjutraj pa se zbudim spočita. Veliko stvari sem poiskusila, a edino to mi je pomagalo. Lahko pa poiskusiš s toplim Rmanovim čajem pred spanjem – pij počasi in po požirkih.
Osebno pa nimam dobrih izkušenj z raznimi pomiritvenimi čajčki, CBD-jem in vsem tem, ker me naredijo še bolj pasivno. Tesnobni ljudje smo velikokrat že preveč pasivni, živimo v svoji glavi, se ukvarjamo s, kaj če, predelamo vse scenarije in bi nato najraje ostali doma in ne šli nikamor. Ne vem, če je to najboljša rešitev.
Še ena stvar, ki je meni pomagala, je bila ta, da doma nisem imela praktično nič hrane. Če sem hotela zajtrk, sem morala vstati in iti do trgovine. Ko si enkrat ven iz postelje, oblečen, umit in pokonci, je pa veliko lažje nadaljevati dan.
Psihirajo nas preko vseh medijev, zato precej zmanjšaj gledanje TV, pooslušanje radia, social medije X, FB, … To je vse nek nepotreben hrup, ki te lahko spravi v anksioznost, moraš si vzet čas in malo zmigat v naravo. Nekako spreminjat stvari postopno, se lotevat stvari ki jih lahko narediš in ti bodo dale zagon za naprej.
Na sebi moraš delat, ampak svet trenutno je čisto ponorel in če ne izključiš tega hrupa in kreganja in senzacionalističnega pranja možganov, se ti res komot zmeša.
Nekaj odličnih nasvetov si dobila, jih bom tudi sama probala upoštevati. Sem na istem. Meni najbolj pomaga, da takoj postanem aktivna. Že ko me zagrabijo temne misli, takoj naredim nekaj razteznih vaj v postelji, da preusmerim misli. Nato takoj vstanem in se lotim priprave čaja in zajtrka, nato zalivanja rož. Nisem ljubiteljica gibanja, bi rajši poležavala, a meni res pomaga.
Avtorica, napiši kaj več o tem, kaj doživljaš. Marsikdo doživlja podobno in bo morda na ta način videl, da ni sam. Kaj vse težkega si doživela? Kako si se s tem spopadala? Si se sploh že kdaj s kom iskreno pogovorila o vsem? Imaš koga, da se mu lahko zjokaš v naročju in poveš vse, kar te muči? Če nimaš, nas je na tem forumu polno, ki ti bomo prisluhnili. Tu smo, nisi sama. Ti pošiljam objem.
Arianna649, 22.04.2025 ob 11:34
Avtorica, napiši kaj več o tem, kaj doživljaš. Marsikdo doživlja podobno in bo morda na ta način videl, da ni sam. Kaj vse težkega si doživela? Kako si se s tem spopadala? Si se sploh že kdaj s kom iskreno pogovorila o vsem? Imaš koga, da se mu lahko zjokaš v naročju in poveš vse, kar te muči? Če nimaš, nas je na tem forumu polno, ki ti bomo prisluhnili. Tu smo, nisi sama. Ti pošiljam objem.
Po vseh kalvarijah, ki sem jih doživela v svojem življenju, sem se par let nazaj zlomila. 9 mesecev nisem šla ven iz hiše. Spala sem 3 ure na noč. Seveda se mi je stanje izboljšalo, a je tesnoba ob meni vsak dan. Imam občutek, kot da živim v vzporednem svetu, kjer nimam opore in svetle bilke, ki bi se jo lahko oprijela.
tesnoba363, 22.04.2025 ob 21:27
Po vseh kalvarijah, ki sem jih doživela v svojem življenju, sem se par let nazaj zlomila. 9 mesecev nisem šla ven iz hiše. Spala sem 3 ure na noč. Seveda se mi je stanje izboljšalo, a je tesnoba ob meni vsak dan. Imam občutek, kot da živim v vzporednem svetu, kjer nimam opore in svetle bilke, ki bi se jo lahko oprijela.
Zdravo, žal mi je, da se vam to dogaja. Ste mogoče poskušali poiskati pomoč pri psihoterapevtu?
Anonimno 5819, 23.04.2025 ob 14:10
Žal si psihoterapevta samoplačniško ne morem privoščiti. S tistimi, ki so na napotnico pa nimam dobrih izkušenj.
Vam povsem verjamem. Ampak. Jih je nekaj takih (samo če ste vztrajni in kličete), ki znižajo ceno in vam omogočijo pomoč. Samo ne obupati, tudi na Sigmundu Freudu so terapije po znižani ceni.