kako pripravite jajčevce?
Zloženko naredim. Jajčevce, narezane na rezine, posoljene in malo pomokane, ocvrem in dam na stran, potem pa prepražim čebulo, paradižnikove pelate, malo mezge, origano, baziliko, poper, sol, lahko tudi malo čilija, prepražim, zmiksam, nato pa zlagam plast jajčevcev, plast tega miksa, plast rezin sira, ponovi vajo, dokler ne zmanjka sestavin, na vrhu pa še malo naribanega sira potresem in vse skupaj dam v pečico, da se sir stopi in naredi skorjica.
Pa drugače nisem neki ljubitelj zelenjave, ampak tole mi pa sede.)
Ta teden: pol kilce mletega mesa, čebula, hokaidka, bučke, jajčevci (odcejeni) plus začimbe in paradižnik – popražiš čebulo, potem pa na njej pražiš meso plus na kockice narezane zgornje sestavine – nam je super z vsemi mogočimi prilogami, se ne naveličamo.
Druga najljubša je pa (menda) po turško – rezine jajčevcev pečene na olivnem olju (kar veliko ga gre) zložiš po plasteh v visoko skledo, vmes peteršilj, na drobno narezan česen in pokapaš z limoninim sokom. Vse skupaj zaliješ s tekočim jogutrom in v hladilnik. Važno je, da so res velike količine, ker zadeva je vsak dan boljša :))
Pol pa še filane (z vsem mogočim), pohane, pečene za žaru, vložene, zmiksane v omake (a la ajvar) – ne, pri nas jajčevci ne ostajajo :)))
Jaz imam dva najljubša načina uporabe jajčevcev:
– narezane na kolobarje (1 cm), rahlo soljene in popoprane popečeš na ponvi ali na žaru, ko obrneš daš gor rezino sira in na koncu pokapljaš z olivcem;
– v ratatouille-ju – čudovito se napijejo paradižnikove mezge in okus je božanski.
Drugi načini priprave mi niso všeč…stvar okusa izgleda.
Tudi sam jih največkrat popečem, kak centimeter debele kolobarje, včasih dodam sir, včasih kako rezino pršuta (tudi oboje) ali kaj podobnega, pa skoraj zmeraj česen in peteršilj čez posujem ali pa tržaško omakco. Mmmm… Včasih jih dodam v kako prilogo ali omako za testenine (kockice 0,5 – 1cm), pa na pizzi tudi občasno najdejo svoje mesto (izjemno tanke rezine morajo biti za moj okus). Kot mulc jih nisem prebavljal, zdaj pa jih z veseljem papcam že vsaj 10 let če ne več.
Melancane tanko narežem na ploščice cca 0.5 do 1 cm, začinim, povaljam moka, jajce, drobtine, zložim v pekač, (po želji lahko malo pokapljaš z oljem) in spečem, da so hrustljavi. Nam so super za večerjo s solato ali samo z domačo salso. Pečem jih brez olja, imam rada da so fejst hrustljavi. Nič jih ne lupim.