Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako pripravite LEČO?

Kako pripravite LEČO?

Tisti, ki kdaj jeste lečo – kako vse jo pripravite, recimo kot prilogo ali kot samostojno jed?

Jaz kot samostojno jed-enolončnica

Daš kuhati lečo v ne preveč vode, dodaš malo žličko olja (po izbiri-olivno, sončnično kar pač uporabljaš), soliš. Na olju prepražiš na kolobarje narezan por in korenje, dodaš paradižnik, malo sladke paprike in začimbe (jaz sol in poper), dodaš lahko tudi malo ajvarja ali ljutenice (če imaš rada pikantno), malo podušiš. Vse to dodaš l leči in kuhaš do mehkega.

Dober tek

tudi mene zanima še kakšen recept

Hvala za tole. Sem pa na zavojčku prebrala, da jo je treba soliti na koncu.

Drugače mi je zelo dobra, niti se mi ne zdi zelo draga, saj se zelo nakuha.

Je treba lečo prej namočit?
Kje jo kupujete?
Leča je na vrhu seznama živil, ki vsebujejo železo.

Jaz je predhodno ne namakam. Kupiš jo pa tako rekoč v vsaki trgovini.

Leče ni treba namakat pred kuhanjem, kuha se približno 30-45 minut. Kupujem jo v Eurospinu, včasih pa sem jo kupovala v Mercatorju po trikratni ceni (obe leči, tako Europsinova kot Mercatorjeva, sta po poreklu iz Kanade in iste kvalitete).

Katero pa imajo v Eurospinu – zeleno, rdečo ali katero drugo?

Eno je v solati z jajcem,čebulo,petršiljem.
Drugo je kot priloga z malo drobno narezane slanine,česna in na trakove narezanega korenja.

Nikoli je ne namakam.
Kuhana je hitro. V 45 minutah je že totalno razkuhana.

Zeleno.

Pozor pri uživanju leče:
1. vodo, v kateri ste kuhali lečo, morate OBVEZNO zliti stran!!
2. oboleli za putiko (boleči sklepi zaradi nabiranja sečne kisline) je ne smejo uživati

Še citat:

“NASVETI ZA ZDRAVJE:
Leča je zelo sitostna, predvsem pa dolgo daje občutek sitosti. V kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti popolnoma zadovolji potrebe organizma po aminokislinah. Oboleli za putiko leče ne smejo uživati, saj vsebuje veliko purina.

NASVETI ZA KUHO:
Vse stročnice vsebujejo sestavine, ki imajo celo vrsto strupenih učinkov. Z mehčanjem in kuhanjem postanejo te snovi neškodljive, vodo, v kateri smo lečo kuhali, pa moramo obvezno zliti vstran. Lečo nato ponovno zavremo v sveži vodi in jo kuhamo naprej, dokler ne doseže željene trdote.”

Potemtakem tudi vsi, ki imajo slabše delovanje ledvic, saj v tem primeru sečnina že tako ali tako zastaja.

V solati: kuhano zeleno leco ohladim. Zmesam z: koscki paradiznika, kumarice, mlade cebule in kozjega sira. Popram, dodam malo olivnega olja in zelo gost jogurt. Super pase k zar mesu, se posebej k cevapcicem

Kaj je vir za zgornji citat? Kateri dr.sc, kje in kateri datum? Lp

Pri nas se leča kuha tedensko, ker jo obožujemo.

Porabljamo jo pa na več načinov:

1. v solati (lahko se prida paprika, jajca, paradižnik,por)

2. kot prilogo jo dodam k mesu in pomešam v soku od mesa

3. namaz na kruh (olivno olje, česen, peteršilj, poper, sol, rdeča
paprika), vse zmiksam s paličnim in imam cel teden v hladilnik
v pokriti posodi, potem pa vsak dan to jem za zajtrk

4. kot enolončnico z zelenjavo

5. pire (pretlačim in ga jemo kot pire k sladkemu zelju)

Kupujemo ga pa v Evrospinu, včasih zeleno, včasih rjavo.

lep večer

http://www.spar.si/spar/prehranadanes/sadjeinzelenjava/zelenjava/leca.htm

Meni je mnogo boljša čičerika. Jo kupim v Eurospinu, v konzervi. Dam v cedilo, fejst sperem. Je dobra tudi kar tako, okus ima kot kuhan kostanj – odlično. Ali pa v solati namesto fižola. Poizkusite.

Kolikor vem, pri putiki že nekaj časa ne velja več stroga preventivna dieta.

Leča se sicer lahko kuha brez namakanja, je pa prej kuhana, če jo namočiš. Ni treba čez noč, dovolj je nekaj ur. Vodo od namakanja odliješ in kuhaš v sveži, enako kot fižol, ampak tisto vodo lahko normalno porabiš, enako kot fižolovo.

Uporabna je v solati (z bučnim oljem), v enolončnicah (npr. v ričetu – malo fižola in malo leče), pa kot gosta juha s popečenimi kockami slanine…

1 cebula
1 por
Okoli 300g lece
1 korencek
1 kos stebelne zenene
1 strok cesna
Lovorov list

Na olivnem olju omehcamo sesekljano cebulo in na tanke kolobarje narezan por. Ko se omehca, pridenemo leco, ki smo jo prej dobro umili pod tekoco vodo in premesamo ter dodamo 2-3 litre vode ali zelenjavne osnove. Ko zavre, dodamo narezan korencek in zeleno, zdrobljen cesen in lovorov list in kuhamo eno uro. Sele potem solimo. Juho zmiksamo s palicnim mesalnikom. Jaz rada dodam par kapljic limone ali kisa in veliko popra.
Por je v tej juhi tisti, ki ji da res dober okus.

New Report

Close