Kako pripravite LEČO?
Jaz kot samostojno jed-enolončnica
Daš kuhati lečo v ne preveč vode, dodaš malo žličko olja (po izbiri-olivno, sončnično kar pač uporabljaš), soliš. Na olju prepražiš na kolobarje narezan por in korenje, dodaš paradižnik, malo sladke paprike in začimbe (jaz sol in poper), dodaš lahko tudi malo ajvarja ali ljutenice (če imaš rada pikantno), malo podušiš. Vse to dodaš l leči in kuhaš do mehkega.
Dober tek
tudi mene zanima še kakšen recept
Pozor pri uživanju leče:
1. vodo, v kateri ste kuhali lečo, morate OBVEZNO zliti stran!!
2. oboleli za putiko (boleči sklepi zaradi nabiranja sečne kisline) je ne smejo uživati
Še citat:
“NASVETI ZA ZDRAVJE:
Leča je zelo sitostna, predvsem pa dolgo daje občutek sitosti. V kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti popolnoma zadovolji potrebe organizma po aminokislinah. Oboleli za putiko leče ne smejo uživati, saj vsebuje veliko purina.
NASVETI ZA KUHO:
Vse stročnice vsebujejo sestavine, ki imajo celo vrsto strupenih učinkov. Z mehčanjem in kuhanjem postanejo te snovi neškodljive, vodo, v kateri smo lečo kuhali, pa moramo obvezno zliti vstran. Lečo nato ponovno zavremo v sveži vodi in jo kuhamo naprej, dokler ne doseže željene trdote.”
Pri nas se leča kuha tedensko, ker jo obožujemo.
Porabljamo jo pa na več načinov:
1. v solati (lahko se prida paprika, jajca, paradižnik,por)
2. kot prilogo jo dodam k mesu in pomešam v soku od mesa
3. namaz na kruh (olivno olje, česen, peteršilj, poper, sol, rdeča
paprika), vse zmiksam s paličnim in imam cel teden v hladilnik
v pokriti posodi, potem pa vsak dan to jem za zajtrk
4. kot enolončnico z zelenjavo
5. pire (pretlačim in ga jemo kot pire k sladkemu zelju)
Kupujemo ga pa v Evrospinu, včasih zeleno, včasih rjavo.
lep večer
Kolikor vem, pri putiki že nekaj časa ne velja več stroga preventivna dieta.
Leča se sicer lahko kuha brez namakanja, je pa prej kuhana, če jo namočiš. Ni treba čez noč, dovolj je nekaj ur. Vodo od namakanja odliješ in kuhaš v sveži, enako kot fižol, ampak tisto vodo lahko normalno porabiš, enako kot fižolovo.
Uporabna je v solati (z bučnim oljem), v enolončnicah (npr. v ričetu – malo fižola in malo leče), pa kot gosta juha s popečenimi kockami slanine…
1 cebula
1 por
Okoli 300g lece
1 korencek
1 kos stebelne zenene
1 strok cesna
Lovorov list
Na olivnem olju omehcamo sesekljano cebulo in na tanke kolobarje narezan por. Ko se omehca, pridenemo leco, ki smo jo prej dobro umili pod tekoco vodo in premesamo ter dodamo 2-3 litre vode ali zelenjavne osnove. Ko zavre, dodamo narezan korencek in zeleno, zdrobljen cesen in lovorov list in kuhamo eno uro. Sele potem solimo. Juho zmiksamo s palicnim mesalnikom. Jaz rada dodam par kapljic limone ali kisa in veliko popra.
Por je v tej juhi tisti, ki ji da res dober okus.