Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako pripravite pečeno raco?

Kako pripravite pečeno raco?

Jutri prvič pečem raco, imate kakšen dober recept. Želim, da bi meso bilo fajn mehko, sočno, zunaj pa hrustljava koža. Baje se peče kar dolgo, sem pa kupila 2 kilsko.

Pri raci je bistveno, da se odcedi maščoba, meso se pa ne prepeče.

Imaš cel kup receptov, pri nas jo vedno delamo po spodnjem, ki je na prvi pogled malce čuden, je pa izredno enostaven. Recept je od priznane kuharice Ine Garten. Smo poskusili tudi kakšnega drugega, pa raca nikoli ni bila tako sočna.

Za 3-4 osebe
1 raca (2-3 kg)
3-4 litre piščančje ali zelenjavne osnove (lahko iz bio kocke)
sol, poper

Raco odvijte in pustite na sobni temperaturi približno 20 minut. Z vilicami na več mestih prebodite kožo, tako da ne prebodete mesa.
Medtem v večjem loncu (dovolj velikem, da gre notri cela raca) zavrite piščančjo osnovo, po potrebi jo še dodatno solite. V vrelo osnovo previdno vložite raco in vse skupaj znova zavrite. Če je premalo osnove, dodajte še nekaj čim bolj tople vode. Če raca splava na površje, jo obtežite s krožnikom. Raca mora biti popolnoma potopljena v tekočino.
Ko tekočina z raco zavre, znižajte temperaturo in kuhajte raco 45 minut.
Ko je raca kuhana, z vrha poberite nekaj maščobe in jo prestavite v pekač, da na njem nastane tanek film.
Raco pazljivo poberite raco iz vode in jo nad loncem odcedite. Nato jo položite v pekač, s papirnato brisačo popivnajte in pustite na sobni temperaturi 30 minut, da se koža posuši.
Medtem segrejte pečico na 250 stopinj. V ogreti pečici pecite raco 30 minut.
Pečeno raco vzemite iz pečice, jo pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati 20 minut. Nato jo še toplo postrezite.
Namig: Za peko pri tako visoki temperaturi mora biti pečica čista. V nasprotnem primeru se vam bodo nečistoče smodile.

https://www.odprtakuhinja.si/recepti/pocasi-pecena-raca-v-litozeleznem-pekacu-nadevana-z-jabolkom-hrusko/

ta racept je super. sem ga šele danes opazila. jaz sem včeraj delalamalo drugače (par stvari enako) in je dobro izpadlo.

raca je kot ptica. Na koncu nimaš kaj jesti. Že zdavnaj sem se odločila, da porabim samo toliko mesa, kolikor je nujno..kakšna enolončnica, malo ocvrtega, nikoli ne sledim trendom, da mora biti za Martinovo račka, za božič pet kilski puran, pujski, žar, žar,
Mnogo živali umre po nepotrebnem, ko vidim v trgovinah suhomesnate izdelke (klobase), premazane z oljem, da podaljšajo obstojnost, potem sledijo akcije , ko vidim po mesnicah posušeno, oksidirano meso…Več spoštovanja do živali.

Tukaj sem opisala cel postopek. https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11141804

Traja, ampak se splaca. Za kosilo ob 12 h je zdaj ze malo prepozno za zacet, za ob 14 h pa se lahko ujames, ce se takoj lotis in ce vsak obrat sktajsas na 50 minut, kar se zadosca.

New Report

Close