Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako pripraviti okusno kislo zelje?

kako pripraviti okusno kislo zelje?

V ošterijah vedno jem okusno in super kislo zelje, meni pa doma nikakor ne rata. Ali je to odvisno od količine in maščobe? Jaz ga skuham v vodi z lovorovim listom in malce popra. Ko je kuhan, ga podušim na malce olja, včasih dodam ocvirke in malo paprike. Ampak to ni TO.
Torej, kako ve pripravljate kislo zelje?

Jaz ga najprej prepražim kar v voku. Torej na visoki temperaturi. Ves čas mešam in ko je malo popečeno zalijem z malo vode (samo pokrijem zelje), dušim, žlička moke in vode, zalijem, prevrem in mnjami…
Je krasno, pa nikoli ne uporaljam ocvirkov.

Dober tek,

Ines

na ocvirke, ko so dobro pregreti, dam dva stroka česna (po želji), pa malo mlete paprike(za barvo) potem stresem obkuhano zelje(lahko pa tudi ne, če želiš bolj kislo)-ni ga nujno kuhati, ker se lahko poje sveže kisano.
To potem po želji soliš, popraš…mogoče malo vegete in zdraven ne rabiš niti klobase:)-tako je dobro:)

jst ga pa najprej skuham…ne cist do mehkega…potem preprazim cebulo in dam gor zelje…zacinim in dusim do mehkega…enkratno!

Jaz zelje kuham v vodi in dodam lovorjev list. Potem dodam malo podmeta ( na 1 kg zelja 1 žlica moke zmešana z vodo ) in potem še zabelim z ocvirki v masti, seveda jih prej prepražim. Je pa potrebno dolgo kuhati, da je zelje res dobro. Če nimate radi preveč kislega zelja, vodo enkrat odlij ali pa ga že pred kuhanjem sprei z vodo.

Imam najraje etino kislo zelje v vrečki. Malenkost ga operem pod tekočo vodo, prepražim na čebuli, dodam strt česen in popraženo nakockano slanino(popražim jo posebej). Zalijem z vodo, dodam lovorov list, 1 ali 2 brinovi jagodi, popopram, solim in dušim do mehkega.

Če h kislemu zelju jemo pečenico, potem slanino izpustim. Super je!

MOJ RECEPT!
Zelje kuhaš v vodi(ne slani, ker ponavadi je že sam po sebi dosti slan)skupaj z lovorjevim listom, kumino in majeronom. Ko je kuhan, vodo v kateri se je kuhal prihraniš, ga streseš na prepraženo čebulo in špeh, dodaš paradižnikovo mezgo in po okusu še malo soliš. Dolileš še MALO vode v katerem se je prej kuhal, samo moreš paziti da ne bo prekislo, če ne dodaš še MALO navadne vode, in zgostiš. PROBAJ NE BO TI ŽAL
VELIKO SREČE

Meni je bilo tudi tisto zelje iz gostilne bolj všeč dokler nisem pogruntala različice.Na koščke narežem suho klobaso,prepražim dodam oprano zelje in spet pražim ,zalijem z vodo in kuham.Na koncu dodam smetano kislo smetano zmešano z malo moke.Odvisno kakšne gostote je zelje.Nam je to zelo dobro.
lp geri

Jaz zelje kar direkt dušim na ocvirkih in prepraženi čebuli. Vmes kdaj pa kdaj malenkost zalijem- tako da je na koncu zelje brez “omake”. Če je premalo slano, dodam soli ali mačkeno vegete, če se mi zazdi, malce popopram-pač odvisno od okusa.
Surovega pa vedno poskusim prej- če je zelo kislo, ga sperem, vendar res, če je potrebo.
LP

http://www.mojirecepti.com/zelenjava/listna/kislo-zelje.html

Ker ne maramo preveč kislega zelja ga najprej za kakšni dve minuti
prevremo in odcedimo.

Na olju prepražimo na male kockice narezano pečeno slanino in drobno sesekljano čebulo. Dodamo zelje in pražimo, pražimo.
Malo daljše praženje da zelju odličen okus.
Potresemo z malo mlete kumine, popra in košček lovorjevega lista.
Malo zalivamo z vodo in dušimo do željene mehkobe zelja.

Zraven se poda pečenica, krvavica, sv. pečenka …

Kislo zelje se kuha tudi na sledeči način.V vodi kuhaš oprano kislo zelje,prekajeno meso ali klobaso(krajnska,bloška…)sol,kumino(mleto)cel poper,lovorjev list,majaron.Posebaj na maščobi prepražiš moko(narediš prežganje)ko je gotovo dodaš rdečo papriko,ajvar(ne šparati)in paradižnikovo mezgo.To streseš v kuhano zelje in ponovno prevreš.Po okusu dodaš vegeto.Sprobano v večjih količinah za veliko različnih ljudi.Vedno skoraj zmanjka.

In zakaj ne uporabljaš ocvirkov ???!?

Joj, joj kaj vse delate z zeljem! Zelje dobro otisnemo in damo kuhat v malo vode, dodamo vejico koromača, nekaj zrn popra, malo belega vina, lahko tudi kos prekajenega mesa. Posebej na olivnem olju razpustimo malo narezane slanine in česen, dodamo zelje, par minut pražimo zelje,
dodamo poper in sol po okusu.Torej nobene moke!

joj kaj pa ti delaš z zeljem-groza no…olivno olje in slanina, jao mene joj, kakšno nasilje nad zeljem.Zakaj že ne daš masti?

Če moraš paziti na zdravje in pripravljat hrano na dietni in zdrav način, potem se pač zelje naredi na olivnem olju. Tudi moke se ne dodaja … Na čim bolj naraven način, torej. Zelo dobro! Vsak pa dela po svojem okusu.

Tudi olivnega olja ni zdravo pražit – v bistvu je itak vseeno ali je sončnično ali olivno… Mogoče boljše kot mast edino, ampak saj ni treba vsak dan jest nezdravo, tu in tam pač.

Če želiš, da je zelje takšno kot v gostilni so pravila tri:
1. Uporaba masti ali sončničnega olja ali zaseke ali ocvirkov in nikakor ne kakšnega olivnega olja (Treba je imet malo občutka za to kje in kdaj olivno olje!! Olivno olje, ki ga pražiš nima posebene zdravilne vrednosti, da ne govorim o tem,da je njegova uporaba danes skrajno neizbrana in če govorimo o klasičnem okusnem kislem zelju naših babic, klasike k pečenicam, kašnatim, kravicam iz gostilne, vsekakor NE olivno olje. Pa sem primorske krvi, a včasih se mi zdi, da le tam vemo, kam olivno olje ja in kam ne.)
2. Malo prežganja na tej izbrani maščobi da kislemu zelju okus, ki ga iščeš.
3. Dolgo in počasi kuhat.
Skratka: Zelje lahko opereš, če te skrbi, da bo prekislo, lahko pa ga samo odcediš in vodo prihraniš, če boš npr. iz ostanka delala joto(za prilogo vloženega v kozarcu od Ete ne spiraj, svežega domačega pa ja). Daš ga v posodo in preliješ z vodo in govejo kocko (če daš zraven kuhat prekajeno ne kocke), da je dobro pokrito. Ja, lahko dodaš poprova zrna, lahko tudi lovor ali pa kos prekajenega mesa- v gostilni ga ne. Kuhaš pol ure na srednji temperaturi. Narediš prežganje iz žlice in pol masti ali zaseke(olja ca. 2 – 3 žlice) in žlice moke ter pol žličke česna v prahu-kitajski česen iz trgovin dobi turkizno barvo v zelju zaradi kisline!!. Dodaš k zelju, prevreš na hitro, nato kuhaš zelo počasi še eno uro. Lahko pa prežganju dodaš drobno sesekljano čebulo- Štajerska navada. Klasika!

andreaja t. ima najbolj prav.Tako se kuha kislo zelje in nic drugace.Po stajerskem,kjer je tudi doma.Z olivnim oljem kislo zelje kuhat-nemogoce…

kislo zelje najprej skuham (ne preveč) nato v kozico dam malo olja in na kocke narezane pancete, dodam malo moke in seveda čebulo, to malo popražim, dodam zelje, poper, sol, kumino in lovorov list in če imam govejo juho malo zalijem, lahko tudi malo vinčka, to dušim toliko časa da je kuhano.
pa dober tek

Čist preprosto uprašanje,kako pripraviti kislo zelje,vi pa naredite celo študijo iz tega….bolš da nebi nič napisal…slanino,pa ocvirke pa nevem kaj še….čist preprosto samo kislo zelje????

Najboljše stvari so najenostavnejše, pa še res je, mar ne?

Odlično kislo zelje, ki ga pa še v v gostilni ne pripravijo vedno tako dobro.

Recept, haha:
kislo zelje (recimo 1,5 kg) , ki ga kisamo sami doma ali pa seveda kupimo v trgovini, dam v posodo, kjer sem prej rahlo pogrela 1 srednje veliko žlico olja (lahko navadno, lahko repično, lahko olivno, ni pomembno). Dodam dva lovorjeva lista in 5-6 strokov sesekljanega česna. Česna se potem v zelju ne čuti popolnoma nič, okus zelja je pa božanski. Dodam tudi 1 malo žličko paradižnikove mezge, poper po želji.
Dušim počasi 30 do 45 min.

Doooobeerrr teeek!

Zakaj kuhati zelje, če je praženo?

Mladi kuhar; tudi sama najprej stenstam čebulo (na žalost zaradi zdravstvenih težav, navkljub primerne telesne teže moram uporabljatu olivno olje, drugač so pa ocvirki “ZAKON”), pol toliko pustim, da voda nekajkrat izpari pol dodam še zelje (pustim in mešam, da se malce popeče in je čebula še “v okviru meje”, da ni preveč zažgana) dodam zelje in mezgo, in pustim, da se malce popeče (lovora in kumine ne prenašam). Če boš ustvarjal z mezgo, pazljivo, da se ti ne “prepeče” oz. zažge.

(meni osebno se zdi, da ima tako zelje boljši okus, kot če ga nebi prej malce popražila)

New Report

Close