Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kako prodati očetove slike

kako prodati očetove slike

Mene pa zanima, kako prodati očetove slike, da bo volk sit in koza cela oz., da bo vse po predpisih?

Situacija je naslednja:
Moj oče je neke vrste umetnik in tko mal za dušo ustvarja računalniške grafike. Zdaj pa je nekdo pokazal interes, da bi jih kupil. Oče je upokojenec, bolj umetniška duša in jasno, pride k meni, daj to ti zrihtaj, ko imaš svojo firmo, meni se ne da s tem ukvarjat.

Jaz imam res svoj s.p., samo nimam registriranega za prodajo, imam sicer registrirano umetniško ustvarjanje in organiziranje razstav, samo to verjetno ni to. DDV zavezanec nisem

Oče pravi, da je njemu vseeno, tudi če on nič ne proda, da lahko jaz obdržim denar od prodaje …

Jaz pa sploh ne vem, kako naj vso zadevo speljem. Moram še kakšno dejavnost doregistrirat in kako gre potem naprej?

Prek avtorske pogodbe…

Pogodba se sklene pa med očetom in menoj oz. mojim s.p.jem ali očetom in kupcem?

In, če je kupec fizična oseba?

Če je fizična oseba, narediš tako, kot naredi večina ljudi. Ne bom točno napisala, kaj, ampak menda veš.

Če je pravna oseba, je pa odvisno, ali oče hoče, da se njegovo ime pojavlja na teh grafikah ali mu je vseeno, če se jih prodaja pod tvojim imenom.

Na avtorsko pogodbo se plača davek in po avtorski pogodbi se ponavadi plačuje neko naročeno avtorsko delo za znanega končnega naročnika. Če nekdo kupuje nekaj kar je že narejenega pa je to podobno, kot bi kupil npr. omaro. Se motim? Oz. primer v praksi. Imam nekaj umetniških del, ki sem jih ali dedovala ali kupila (to niti ni pomembno), skratka so moja last, so originali in jaz nisem avtor, le lastnik. Če jih kot fizična oseba prodam drugi osebi izpišem le potrdilo, da je umetniško delo original in moja last in eventualno potrdilo o prejeti kupnini. Zadevo nisem dolžna prijaviti DURS-u, takšna prodaja ni obdavčena (to so mi po telefonu pred leti potrdili tudi na DURS-u). Torej enako, kot če bi npr. preko Bolhe prodajala katerikoli predmet. V tvojem primeru bi šlo tole tako, da tvoj oče svoja dela podari tebi (zadostuje ročno napisana in podpisana izjava, overjanje ni potrebno) in ti jih prodaš kot fizična oseba neki drugi fizični osebi.
Vesela bom vsakega komentarja (s pravno podlago) na zgoraj napisano, ker čisto enoznačnega odgovora glede prodaje umetniških del, katerih lastnik si in ne avtor, nisem uspela dobiti.

Razlika je, ali prodajaš dela, ki si jih pred časom kupila, dobila, podedovala … in v tem primeru je res zadosti kupoprodajna pogodba. Če pa nekdo ustvari umetniško delo (tudi če ni za znanega naročnika), pa je to kar avtorska pogodba.

Pozabljaš na davek na darila, tam je treba paziti na skupno vrednost daril..

Po tvojem torej smem slikati in prodajati samo tisto, kar mi nekdo naroči? Po lastnem navdihu pa samo za lastno zbirko?
Če bi bilo tako, kot razmišljaš ti, status umetnika ne bi imel nobenega smisla, ker umetniki tako ali tako ne bi smeli prodajati svojih del v okviru tega statusa, ampak samo, če bi nekdo prišel k njim in rekel, naslikaj mi backa. Prodaja lastnih umetnih del ni enako trgovini, torej posredovanju med proizvajalcem in kupcem.

Umetnicaa…sploh ne 🙂 Napačno razumljeno oz. jaz sem napisala malo “štorasto”, tj. z mislimi samo na konkretno situacijo – tj. občasna prodaja brez statusa oz. dejavnosti…

Barca- davka na darilno pogodbo na relaciji starš-otrok ni (vsaj kot je meni znano). Tudi tole “pred časom” je zelo relativno- ali je ta čas posedovanja kje določen? Ne vem, me pa zanima. Do sedaj res nisem prejela ekzaktnega odgovora na vprašanje kako (zakonsko) pravilno izpeljati prodajo umetniškega dela, ki ni tvoje avtorsko delo, je pa tvoja last.

Prodaja dela, ki si ga dobila/kupila/podedovala, skratka je v tvoji lasti, nisi pa ti avtor dela, se izvrši s kupoprodajno pogodbo, brez davkov.

New Report

Close