Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kako prodati stanovanje?!

Kako prodati stanovanje?!

Pozdravljeni vsi. Tudi sama se srečujem z zadnje čase dokaj klasično zgodbo… ne morem in ne morem prodati svojega “starega” stanovanja, ki je sicer na trgu (prodajam ga sama na nepremičnine.net in tudi več nepremičninskih agencij ga ima na lagerju) že dobrega pol leta. Do zdaj se niti nisem preveč obremenjevala s tem, zdaj mi je pa že počasi začela voda tečt v grlo in bi ga čimprej morala spravit v promet, če ne izgubim lep znesek denarja. Pustimo zdaj ob strani dejstvo, da vsak raje kupi novogradnjo kot starejše 3-sobno stanovanje (letnik 78, delno renovirano)… stanovanje (ki je btw v Lj) je samo po sebi zelo lepo (pravijo mnogi, ki so ga videli), tako da nobenemu ni čisto jasno zakaj ne gre v promet. Saj folk hodi firbcat na oglede, pa jim je v večini kar všeč, samo tukej se zadeva tud konča… nobenega kupca pa ni, ki bi rekel ok, vzamem če spustite ceno ta tolk in tolk. Časa z ogledi smo zapravil že malo morje, da ne govorim o tem, kako je zadeva nadležna če človek živi v stanovanju in mu potem s čevlji tacajo okol, jst se pa trudim, da vsakič ko pride kdo na ogled mečem stvari na kup da bo zgledalo čim lepš. Vem da so ćasi skrajno nenaklonjeni trgu z nepremičninami, samo vem pa tudi, da je nedolgo nazaj znanka prodala skoraj identično stanovanje na enaki lokaciji v slabih treh mesecih in to ne za tako slab denar.
Torej ali ima kdo idejo kako prodati stanovanje za kolikor toliko pošteno ceno? Jst sem namreč že skoraj doktorirala iz trga nepremičnin in uporabila vse trike, ki jih lahko prebereš od raznih nepremičninskih ekspertov.

Ni nobenega trika….stnaovanja se zelo slabo prodajao zadnje čase….vsi čakajo, da se uresničijo napovedi o padcu cen nepremičnin. Kar pa se verjetno ne bo zgodilo. Drugače bi se že.
Sam sem bil na istem, ko sem prodajal svoje stanovanje. Ceno sem postavil nekako v povprečju ostalih stanovanj….nobenega klica….potem sem jo čez čas znižal….in potem spet….
Ko je bila cena med najugodnejšimi za tako stanovanje, so se pričeli tudi ogledi. Samo so pa potencialni kupci pričakovali, da bi ceno pa spustil še za cca. 15-20 %.
Ker mi stanovanja ni bilo treba pod nujno prodati, sem ga dal v najem. Za tak denar, kot so mi ponujali, ga lahko prodam kadarkoli. Vmes pa še malo zaslužim z najemnino.

Torej, če bi rada hitro prodala, boš morala ceno spustit vsaj do te mere, da ga bo kupil nekdo kot invsticijo.

Veliko sreče pri prodaji 🙂

Hja sej tle je problem… jaz bi ga že oddajala, če bi mela dost financ za nakup novega… tako pa znesek, ki bi ga dobila za tole stanovanje predstavlja ca. 3/4 sredstev za nakup novega stanovanja. In zato ga tudi preveč pod ceno ne morem prodat, ker se mi potem sesuje “finančna konstrukcija”… pa tudi stanovanje je predobro (subjektivna in objektivna ocena), da bi ga prodala pod ceno nekomu, ki mu je vseeno kje živi, samo da ima streho nad glavo. Kriza je res, tale nepremičninski stoji kot pribit, tisti pa, ki eventuelno hodijo po ogledih, zgleda to počnejo ker imajo preveč časa.

Lahko vsaj okvirno poveš, kje je stanovanje, koliko kvadartov. Počasi gremo v nakup.

Stanovanje je v Ljubljani, Bežigrad (pri Ruskem carju), 65m2. Lokacija je za moje pojme super, ker je čist na koncu sicer večjega naselja in imaš fantastičen odprt pogled, ker blok meji na nezazidljivo, vodovarstveno območje. Pa ogromno zelenja okoli in sprehajalnih poti je okoli. Ampak očitno dandanes kupcem to bolj malo pomeni (meni pač ogromno) in jim je bolj važno vse drugo.

Če je kakšen resen interesent mu eventuelno lahko pošljem tudi link do oglasa na nepremičnine.net, z malo iznajdljivosti pa ga boste itak sami našli.

V 65 m2 je všteta tudi shramba, klet in balkon? Koliko merijo? Koliko je dejanska uporabna površina?

Tole je pa višek arogance, da ne bi prodala pod ceno nekomu, ki mu je vseeno kje živi. 😀

Če nihče ne ponudi ničesar za to stanovanje, je po mojem razlog lahko le v tem, da je cena bistveno previsoka.

@ kupec: dejanska uporabna (stanovanjska površina) je 60,5 m2. Klet ima ca. 3m2, enako balkon, shramba pa ca. 2m2. Kvadratura 65m2 je tako bolj približna, ker nihče ni šel merit natančno.

@trancer
: lej, če je nekomu vseeno kje živi, bo izbral polkletno stanovanje, ki že sto let ni bilo prenovljeno in ga bo posledično dobil za pol al pa še manj cene od mojega. Kar se cene, ki sem jo nastavila za svoje stanovanje tiče, je morda malenkost višja, ampak ne pa spet tok, da bi rekli pretirana. Itak sem pa tudi vsem, ki so bili kolikor toliko zainteresirani razložila, da se da do neke meje še spustit (koliko to je, je odvisno ali kupijo od mene direkt ali preko nepremičninske agencije).

Ampak kot rečeno, ogledov je bilo že precej, nihče pa ni bil niti tako blizu nakupu, da bi se vsaj cenkat začel. Tako da mi res ni jasno, kaj folk sploh pričakuje. Očitno moji kriteriji za nakup stanovanja precej odstopajo od “povprečnih”. Meni je recimo to moje stanovanje zelo všeč ravno zato, ker kljub temu, da je v večjem naselju zgleda, kot da si sredi narave… in noben ti ne gleda v krožnik skozi okno (tako kot npr. v celovških dvorih). Meni je pač zasebnost eden od pomembnih kriterijev pri nakupu nepremičnine.

Trenutno je pričakovana cena na obrobju Ljubljane pod 2.000 €ur/m2, sedaj pa sama lahko oceniš, da si več kot 40k €ur previsoko…veliko sreče pri prodaji ti vseeno želim, ki jo boš tem trenutku pač potrebovala.

Pričakovana cena za slabše ohranjeno stanovanje mogoče… ne sprejemam pa neke pavšalne zneske na m2, ker se stanovanja med seboj zeloooo razlikujejo in ne moreš pričakovat, da bodo vsa po spisku imela enako ceno na m2. Kar se pa lokacije stanovanja tiče, sicer ni ravno na obrobju Ljubljane, ampak ok, to kaj je za koga obrobje je subjektivno mnenje. Eni raje plačajo več za stanovanje ravno zato, ker ni v centru Ljubljane.

Poglej, povedal sem ti kakšna je situacija na tržišču. Verjamem, da je zate bolje, da se s tem sprijazniš ter na podlagi tega se odločiš kako dalje.

Ne pravim ti da sedaj moraš prodati ali narediti karkoli, naredi si več opcij – prodaja, oddaja in dodatno jemanje kredita za potrebna sredstva, počakati s seltivnjo,….ter se na podalgi tega v družiini odločite.

Zatiskanje oči pred dejanskim stanjem na trgu nepremičnin (ki je žalostno tako za prodajalce kot tudi kupce) ti ne bo prineslo pravega zadovoljstva.

Hm, če je stanovanje “predobro” – zakaj potem sploh hočeš ven iz njega? 😉 Pravzaprav to mislim čisto resno, kajti če bi bila potencialni kupec, bi me to zelo zanimalo.

@ kupec: saj ravno to zdaj delamo… preučujemo različne opcije. V končno fazi bomo pač ostali v tem stanovanju in čakali na boljše čase.

@a
.: razlog za prodajo je eden najbolj običajnih kar jih je… potreba/želja po večjem bivališču

Mogoče je torej tudi potencialnim kupcem premajhno (meni bi že bilo)? 😉 In pri takšnih vsotah pač optimiraš izplen.

160.000?

veliko sreče.

Realna cena je verjetno cca. 120k, a še to je vprašanje, če je realno možno danes še toliko iztržiti…

Realna cena? Ta pojem je povsem nepomemben za kupca in prodajalca. Za njiju je pomembna samo tržna cena, govorito o realnih cenqah pa je malo perverzno….

Realna = tržna cena.

That’s my point. 160000 EUR za takšno kvadraturo takšnega stanovanja s stališča kupca pač ni najbolj optimalna rešitev.

Cena je pač bistveno previsoka. Za manj kot 108 tisoč EUR lahko dobiš npr. povsem novo prostorno dvosobno stanovanje v okolici Ljubljane (Ig): http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=1&nep=1&posr=1&detail=5579459&pic=1913837.jpg.

Kdo bo torej kupoval stara jajca na Bratovševi/Glinškovi, kjer še parkirati nimaš kje, po 2500 EUR/ m2, če dobiš novo stanovanje v okolici Ljubljane že za manj kot 2 tisoč EUR/m2?

Pozabil sem še omeniti, da dobiš pri novogradnji praviloma v ceni še lastniško parkirno mesto, kar je pri starih stanovanjih ponavadi zelo redka izjema. Glinškova in Bratovševa pa sta znani po tem, da so parkirna mesta problem!

hahahahah

Pozdravljeni,
mi na tem koncu Ljubljane iščemo 2 oz. 3-sobno stanovanje.A nam finančne zmožnosti dopuščajo nakup do max 120.000 Eur. Je pa res, da jaz že v štartu ne hodim gledat stanovanj le zaradi firbca, če vem, da nakup kljub morebitnemu nižanju cene ne bo mogoč.
Če ste pripravljeni kaj znižati ceno,sporočite…pa lep pozdrav

Glejte vsi skup… cena 160.000 je samo okvirna… itak da smo pripravljeni na kompromise če pride nekdo in reče všeč mi je, vzamem za tolkpatolk… ampak spet, obstaja ena meja, prek katere ne gremo ker se nam sicer bolj splača ostat v tem stanovanju. Pod ceno, ki jo je določil GURS pa res ne mislimo it… in ta cena je kar nekaj višja od 120.000 sit.

Jst drugač tud nimam polne vreče denarja in se bom mogla konkretno zapufat, če bom hotela kupit večje stanovanje, ampak to je pač riziko, ki sem ga vzela v zakup… ker raje kupim meni všečno in kvalitetno stanovanje (tudi če ni novogradnja) za mal več denarja/kredita, kot pa eno luknjo, v kateri se ne bom dobro počutila. Stanovanje mora bit za moje pojme več kot samo bivališče… mora bit dom, ker tam preživiš znaten del življenja (mnogi tudi celo življenje)… in če je npr. stanovanje živa izložba (primer Celovški dvori), ali na robu poplavnega območja (primer Savski breg) bi bila tam izredno nesrečna, pa tud če bi dobila stanovanje za polovično ceno od moje.

@trancer
: tvoja primerjava ne zdrži vode nikakor… eno dvosobno stanovanje na Igu pol ure (ali raje še več v konicah) stran od Ljubljane, pa če je še ne vem kako ultra novogradnja, nikakor ni enako kot trosobno stanovanje v Lj., kjer si morda po nekaterih čudnih kriterijih res na obrobju, ampak kljub temu rabiš do mesta samo 5 minut, imaš zraven obvoznico tako da si na katerem koli koncu Lj v max 10 minutah, z avtom se razume (in to bo postal vedno bolj pomemben podatek, ker bencin ne bo vsak dan cenejši, ampak bo še precej dražji) če pa tega nimaš imaš pa zraven vso infrastrukturo (avtobus pet korakov stran)… poleg tega pa še malo morje vrtcev, šolo, lekarno okol vogala, štacuno + pekarno, ki sta odprti 24/7.

S parkiranjem pa, če verjamete al ne, konkretno pri našem bloku nimamo čist nobenih težav, ker so nam čez cesto zrihtali ogromen parkplac in odkar ta obstaja se še ni zgodilo, da ne bi najdu prostega mesta.

@kupec: Po mojem me ne razumeš. Realna cena je lahko le tržna, v nasprotnem primeru ni realna. Ocenjujem, da se da za dobrih 60-65 m2 na omenjeni lokaciji iztržiti nekje slaba 2 jurja po kvadratu, če je stanovanje v dobrem stanju.

@tinkara7
: Te povsem razumem, sam bi v podobni situaciji verjetno tudi izgubljal živce, a sam sem še v slabši, saj nimam nič za prodati, da bi lahko kupnino uporabil za nakup druge nepremičnine. Dejansko pa zaradi gospodarskih razmer v državi ni veliko verjetnosti, da boš za stanovanje dobila kaj dosti več kot 2 tisoč EUR na m2. Žal. Možnost pa seveda vseeno vedno obstaja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close