Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako razmnožiti pušpan??

kako razmnožiti pušpan??

lp
doma imamo eno grmovje pušpana in bi garadi prestavili in nekaj naredili novih sadik za to me
zanima me kako se da razmnoziti pušpan če se sploh da…

hvala

Da se s podtaknjenci brez problema…. po moje je za to primernejši čas spomladi kot pa sedaj pred zimo. Lahko pa vseeno poskusiš.

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

hvala

Zivjo!

Pred kratkim je bil v eni reviji članek o tem in sicer se podtaknjence pušpanov dela konec avgusta (verjetno je tudi sedaj čisto ok) – vejice pušpana porežeš na velikost 10-15 cm (to so enoletni poganjki – se pravi vejica, ki je zrastla letos na pušpanu, ki ni bil nič rezan). te vtakneš v zemljo in imaš na senčnem prostoru. za pušpan je značilno, da dolgo rabi, da naredi korenine (v članku so navajali 2 leti?) in ga potem posadiš na željeno mesto.

Po mojem bi bilo najboljše, da vejice daš v lonče z zemljo (paziš, da je vedno dovolj vlage) in po letu, dveh na željeno mesto na vrt.

Sicer so pa baje ravno pušpani znani, da jih je malo težje podtaknit.

Upam, da sem ti kaj pomagala,

Suzi

Moja mama to dela že kot velik ekspert :))

Samo vejice natrgaš, spodnjemu delu vejice (približno 10 cm velika mora biti) odstraniš listke, da ostane lesen del- stebelce, ter ga vtakneš v prekopano in pognojeno zemljo. Naša mama ima umetno gnojilo; pa na koncu dobro zaliješ. Lahko ga “napikaš” kadarkoli, samo pozimi ne :))) (ker je sneg!) Mama ga presaja celo poleti, jesen in pomlad pa sta tako ali tako idealna.

Ti povem, da imamo doma na vrtu že pravi labirint iz pušpana, pol ti bo jasno, da se res spozna. Pravi pušpan dolgo raste, zato ne biti neučakana pri rasti!

LP, Bani

baje se res lahko kar podtika, pazite le da bo zemlja na zacetku veliko vlazna, dokler se ornk ne prime.

New Report

Close