Kako razporedite denar? Ženske?
Ne znam z denarjem. Imam ok plačo, pa vse gre. Pa hčeri pomagam, je še študentka, živi sama, dela, a pomagam z večjimi nakupi (npr. mesečno greva po zalogo za gospodinjstvo), sinu dam za potrebe (sicer tudi dela kot študent, dam mu za mesečno, za frizerja, za ure v glasbeni), z mojim avtom se vozmo trije, bencin je večinoma na meni, kupujem hrano za psa, sebi malokrat kupim kaj za oblečt. Mesečno grem k pedikerju zaradi kurjih očes, ki se mi delajo in je dobro to sanirati sproti, v trgovino hodiva z možem oba, ampak tam kar gre denar, pa ne kupujemo nič posebnega. Rada pa grem na kavico, vendar to ni več kot enkrat na teden, morda dvakrat. Včasih si plačam kak samoplačniški pregled.
Kako si razporediti denar? Kje delam narobe?
Avtorica , naredi si seznam izdatkov. Koliko so tekoči stroški, stroški hrane, štipendije za otroke. Pri nas moja plača gre, dobim 1600 EUR neto, moževa skoraj vsa ostane, varčujemo . Dva otroka, vsakemu dava štipendijo 100 EUR, sta študenta, pa bencin plačava, registracijo. Hrana je nekje 700 EUR mesečno . Kuham jaz, ne hodimo v gostilno . Stroški so ugodni v hiši, kurimo na lastna drva, samo strosek elektrike in interneta, RTV prispevka plačamo, pa smeti, torej nekje 150 EUR. Pa telefoni še 100 EUR . Za sebe si privoščim barvanje pri frizerju,umetni nohti, kakšno oblačilo, ampak se oblačim v cenejših trgovinah. Imamo 4 avte, družinski boljši, moj slabši, otroka imata cenejše.
Tudi meni se je zastavilo vprašanje kaj pa mož plačuje? Najprej se je bralo kot da si samohranilka. Pa drugo vprašanje kaj je dobra plača?
Če želiš kaj prišpatat daj tisti dan ko pride plača en del na stran na drug račun in ne tikaš.
Druga zadeva pa je da dasta z možem vse mesečne stroške in prihodke na papir oz.excel preglednico pa vidita kje sta. Tako ti bolj jasno ali zaslužita premalo za stil življenja, ki ga imate ali druga (bolj verjetna) možnost da mož prispeva premalo za otroka in gospodinjstvo.
Resno ti predlagam da si en mesec zapisujete vse izdatke. Tako ne boš nas neznancev spraševala kaj se dogaja.
Yep, kot so ti že napisali- vse je šlo gor + imaš dva študenta, ki še nista ekonomsko samostojna…
Lej, ko se otroka samostojno opolnomočita in odcepita finančno, šele takrat boš ti prva v vrsti za kakšen priboljšek in luksuz…to še lahko traja nekaj let – odvisno kako daleč sta z zaključkom študija…
Ker ne gre več skozi…in zase boljša kvaliteta življenja in še otroke zalagat…včasih je šlo – zdaj pa nič več.
Iskreno- preveč zalagaš oba odrasla otroka.
Sine, če dela si kamot lahko s tem sam plačuje prevoz, frizerja in svoje dejavnosti, kajne…K tebi naj pride na hrano, če že…
Tudi hčerkica ni samostojna in ji nabavljaš zadeve, zakaj sama ne gre in si kupi, tudi ona dela…K tebi naj pride na hrano, če že…
Razmisli tole- koliko bi prihranila , če ju ne bi zalagala ?
Nisi Rokfelerka…in to naj tvoja otroka skontata, da ni in da bo še težje…
saj to, kako se odrasli otroci zajedajo v starše, mala plača / ali pa penzija /…pa zalagajo te večne študente…
a zase , sebe ne vidijo, to jim morajo drugi predočit- lej , kako izgledaš zanemarjeno, si ne bi kaj lepega kupila , šla k frizerju, na izlet…
nee, spodobi se in pravično je, da te izžamejo lastni odrasli otroci…, ki pazi- niso neumni in točno vidijo kako stvari finančno stojijo- pa ne bo zinil- mama , imej to zase in si kaj privošči…neee, naj matka kar daje in daje, kaj me briga, če strada, če si nič ne kupi za zimo …in tak dalje…
Jaz sem pa na socialni pa nič ne jamram. Strižem se sama, lakiram se ne, kakšno majico si kupim na leto ali dve, ko se mi strare po več šivanjih dokončno strgajo oziroma stanjšanjo, kaj pomeni iti na kavo ne vem, ne vem kaj je jesti zunaj, ne vem kaj so počitnice, morja ne poznam več, na izlete tudi ne hodim več… In tako je že na leta.
Pa nič ne jamram.
Če vam povem po pravici, človek postane tako okorel, da si nič več sploh ne želi. Sedaj že, če me kdo kam povabi, ga zavrnem.
Otrok nimam, ker nimam denarja. O stanovanju lahko le sanjam, tudi o najemu…
Aja, pa še to. Še tisto malo prihrankov so mi pokradli v spletni prevari.
In tu gor vsak dan berem, kako sem zanič, ker sem na socialni, kako je bolje iti na kurbe, kot imeti revno ženske, ker je prevelik strošek…. ker pač on je žival in rabi samo fuukkk in nič drugega, kot vsaka žvav….
In molim, da bi ostala samska in da nikoli ne bi imela prijateljev…. je že bolje tako, kot psihopate, sebičneže ali idote….
Najprej dam pri plači 500 eur na stran. Potem počakam, da mi potegnejo naslednji dan trajnike iz TRR. Ostalo zapravim za bencin, hrano, otroke ipd. Ko zmanjka zmanjka. Nimam…tam imaš očeta….bi rad šnicl za kosilo? Kupi prinesi bom skuhala…bi rad v gostilno na kosilo ….nimam…boš ti plačal? Pol pa greva….
Ob plači dam na stran vsaj 200€. Tisti denar pustim tam, če se zgodi, da ga tekom meseca potrebujem za izredne izdatke. Z ostalim denarjem razpolagam normalno, kot da teh 200€ ni nikdar bilo nakazanih.
Mislim, da nič ne delaš prav narobe, le stroški so pač visoki. Otrokom normalno, da pomagaš kolikor se pač da, ampak če oba služita poleg študija, potem lahko tudi avto kdaj tankata, če se vozita. Saj konec konec slej kot prej bosta ta izdatek mogla občutiti. Dovolj odrasla sta, da prekleto dobro razumeta, če si ti v denarni stiski, zato jima pač razloži situacijo, pa mora skupaj najdete rešitev.
Ti bom takole rekla. Jaz sem samohranilka, 2 otroka. En Student. Položnic imam cca 850 eur za hrano in ostale reči ostane cca 600 eur. Vsak mesec sem bolj obupana. Res. V službi sem pridna. Obvladam. Ampak plača stoji. Sem prosila za povišico pa sem dobila figo. Se kako leto ali dve nazaj sem lahko kupila kaj za v hišo. Zdaj bolj redko in tezko. V službo hodim praktično da nismo lačni in imamo streho nad glavo. Res sem žalostna. Razmišljam o dodatni službi med vikendom pa ne najdem. Mogla sem dati ven