Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako res učinkovito očistiti 25 let staro WC školjko?

Kako res učinkovito očistiti 25 let staro WC školjko?

Kako pa solna kislina ve kdaj mora nehat razžirat?
[/quote]
Kislina učinkuje na vodni kamen, ne učinkuje na glazuro školjke, ravno tako ne učinkuje na odtočne plastične cevi, če cevi niso plastične bo pa nastal problem…

Varekina ne raztopi tako debele apnenčaste obloge……

Kislina učinkuje na vodni kamen, ne učinkuje na glazuro školjke, ravno tako ne učinkuje na odtočne plastične cevi, če cevi niso plastične bo pa nastal problem
[/quote]

A ne bi bilo dobro avtorico na to opozorit? Če ima školjko staro 25 let, so mogoče tudi cevi vsaj toliko stare.

Varekina ne raztopi tako debele apnenčaste obloge……
[/quote]

Pri nas je. Sm z Varekino spucala babicino školjko iz leta 1975. Je ratala bela kot sneg.

Najvecji problem je, da je emajl precej zdelan in v bistvu se bo kamen nabiral dnevno, nekaj dni ne boš ocistila in bo spet na novo. Predvidevam, da si kje v najemu in te moti, zamenjajo ti pa ne. Vseeno verjami, nova bo najboljša rešitev. Če ni to, hočeš na vsak način ohraniti to staro, morda je del seta, pa jo odmontiraj, daj speskat in emajliraj na novo. Tekoci akril emajl za kadi ali pa vprasaj, če ti kje naredijo, kjer se ukvarjajo s keramiko.
Če tudi to ne, odčrpaj vodos prazno plastenko, recimo od ceta, nalij čim močnejši kis, pusti čez noč, drug dan pa tri ali štiri rokavice gor, žičnato gobico v roke in čohaj do onemoglosti. Kamen bo šel sčasoma dol, emajl glazura bo pa še bolj odprta. Preden oplakneš, nasuj še sodo in še enkrat podrgni z metlico, da očistiš tudi le-to.

Ma kakšna soda!???
Soda je bazična, ne razžira apnenca, da očistiš apnenec rabiš kislino, ki ga raztaplja – to je vsa znanost.

Če uporabiš solno kislino ne rabiš črpat vode iz školjke niti “čohanja do onemoglosti”, preprosto obliješ celo školjko s kislino, apnenec odstopi in splakneš z vodo, če je potrebno zadevo večkrat ponoviš

Plastičnih cevi (novejša varianta) solna kislina NE poškoduje, starih, svinčenih tudi ne. Razžira KAMEN in ne plastike ali svinca. Seveda pa primerna za pitje in tuširanje, polivanje pa v jedeh tudi ni zaželjena 😀

Na poste od Schildkrote se ni za zanašati, ker lepi linke od močnejših koncentracij in pa seveda od tega, kaj kislina naredi na koži. Skratka, bv. Nima veze s tem, o čemer je odprta tema.
Kamna se drugače pač ne znebiti. Seveda pa solna kislina ni mišljena kot neko čistilo, ki se ga uporablja vsakotedensko, ampak le v primerih, ko navadna čistila ne zaležejo več.

S coca colo in kisom jo bos najlazje in hotro ocistila. Vsa umazanija bo sla stran.

Pri nas ni Coca cola zalegla prav nič. Tudi s kisom ne. Pa vsi tak bav bav delajo iz Coca cole. Me je prav razočarala.

Pri nas ni Coca cola zalegla prav nič. Tudi s kisom ne. Pa vsi tak bav bav delajo iz Coca cole. Me je prav razočarala.
[/quote] Jaz sem jo spucala s kokakolo,ne v enem susu,v tretjem pa je blecece cista.V

Dej no kaj kompliciras za 30 let staro školjko. Kot je omenil nekdo 30 eur je nova Oz od 30 eur pa naprej. Tvoj čas in vsa čistila trud itd itd z računaj. Se ti ne splača. Predlog: pojdi na let go ali pa na bolho tam dobiš nove skolhe že za 10 eur pa naprej. Velikokrat ljudje kupijo napačne pa jih na bolhi prodajajo za drobiž samo da jo prada. Tako da jaz bi šel na net malo pogledal in kupil novo. Če imaš kakšnega ki zna menjat naj ti jo zamenja mu da 10 eur za pivo in to je to. 10 min dela ima pravi mojster. Toliko. Če pa se ti da komlicirat pa pač kompliciraj. Drugače pa probaj z sodo bikarbono samo mora dolgo stati pa brez vode.

Ojej, pa ne da si čustveno vezana na star skret? Mogoče so danes še kje black friday popusti in jo dobiš še ceneje kot za 30 eur. Montaža pa tudi ni astrofizika.

New Report

Close