Kako se barvajo pirhi s teranom?
Pri kuhanju jajc v teranu (ali kateremkoli temnem vinu) je nekaj fint, da na koncu izpade lepo. Drugače je brezvezna barva.
Kuhat daš v vino, tako da so jajca prekrita s tekočino. Po cca 10 minutnem vretju daš hladit jajca z vinom vred (ne odcediš). Jaz ponavadi zvečer skuham in zjutraj ven vzamem. Ko vzameš jajca iz posode, so take lisaste temno sive barve – totalno brezvezna. Finta je v tem da jih nič ne brišeš ampak počakaš da se sama posušijo. Takrat se tvorijo kristali na lupini.
lp, ela s
Pobarvana s teranom so čudovita!
Ja imam domač teran. Lepo zložim jajca v posodo, jih prekrijem s teranom in dam počasi kuhat. Pustim, da vrejo toliko, da se skuhajo, dobrih 10 minut. Potem pa je potrebno jajca pustiti v teranu – jaz jih pustim kar čez noč. Pazite, da kakšen del jajca ne gleda ven, ker tam ne bo lepo obarvano. Potem naslednji dan jajca poberem iz terana in jih dam sušit. Šele ko so suha – nekaj časa na zraku, vidite pravo barvo. Moja jajca so temno vijolična in kot bi bila posuta s kristalčki.
Okoli jaz navežem še pentljice v različnih nežnih barvah in je to to. Ta jajca so čudovita!
ma kaj čeblajte ženske monaste, to verjetno tiste, ki jajc še skhat ne znate.
V posodo natoči teran ali refoš, to je tako ali tako enako vino, le da raste na različnih podorčjih. Torej jajca kuhaš v teranu ali refošku, ko so kuhana, vse lepo pustiš v posodi, jaz kar čez noč in zjutraj vzameš ven, ko se hladijo v posodi, jih jaz še malo s posodo tako prestavljam, da se tudi jajca notri še malo prestavijo. Zjutraj so to tako čudovita jajca, polna kristalov, lepe temno vijole barve, ene so tudi sive, ampak barva se skoraj ne vidi, ker je vse polno kristalov. Čudovita so…vsaj meni vedno supejo in so čisto vsako leto občudovana!
Pobarvam jih po navadi s čebulo. Ko so kuhana, jih obrišem, potem pa na njih nalepim kake nalepke, pa ne tiste starinske za pirhe ampak te ta modrne, ki jih lahko nalepiš kamorkoli. Samo ne smejo biti prav velike, pa je ok. In to je to. Bi pa vprašala, kako lahko zavijem okrog kako gumico-elastiko, da pride lepa črta oziroma vzorec.
Ker sem enkrat probala, pa gumica v vroči vodi seveda razpade-ko kuham jajca v čebulnih olupikih.