kako se doloci koliko sobno je stanovanje?
Po novem, ko je kuhinjsko-dnevno-bivalni del združen v enem, prešteješ spalnice, dodaš ena in dobiš -sobno stanovanje. Za potrebe geodetske uprave je tudi kabinet soba.
Smotano je le, ker oglaševalci štejejo po svoje, tako da moraš, če iščeš trisobno stanovanje, iskati od dvosobnih naprej.
En lep primer čudnega štetja: uradno garsonjere na Vrhniki na Vrtnariji iz leta 2003 (se mi zdi), ki si jih z eno samo kratko predelno steno spremenil v čisto regularno enoinpolsobno stanovanje.
Mislim, da je meja, ki določa, ali je prostor soba ali kabinet, 8 kvadratnih metrov – torej pod 8 je kabinet, nad 8 pa soba. Če je kabinet, se to šteje kot “…in pol”.
tupa2: po moje ti šteješ samo spalnice, namesto sobe, da ti vedno pride za 1 sobo manj, kot oglašujejo. x-sobno stanovanje ima PONAVADI x-1 število spalnic (oz. otroških/delovnih/itd sob), ena soba pa je dnevna oz. pogosto skupen dnevno-jedilno-kuhinjski prostor.
Tale skupen dnevno-jedilno-kuhinjski prostor se mi zdi samo kamuflaza. Padlo mi je v oci, ker ko sem iskala enosobno stanovanje sem naletela po mojih pojmih na “garsonjero” – se pravi skupaj kuhinja, jedilnica in dnevni prostor, posebej hodnik in kopalnica, potem sem pa poklikala se par drugih in nic mi ni bilo vec jasno. No, jasno mi je da gre za “nategovanje” kupca – ce je skupni dnevno-jedilno-kuhinjski prostor velik 18m2 se zdi se kar velik, ce pa delis na pol (ali pa na tri) imas pa vse skupaj miniminimini…