Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako se ji reče

kako se ji reče

Kako je pravilno ime za belo plombo?
Menda sta dve ena boljša, druga slabša.
Ali morda kdo ve?

bela zalivka
kompozitna zalivka

več vrst?
da ne misliš ti na inlaye in onlaye…. ki se lahko uporabijo namesto plombe, recimo iz porcelana

Nekdo je v družbi omenil, da moramo biti pozorni, da sta dve različni, tudi cena je druga.
Nisem si pa zapomnila imen.
Človek, ki je to razlagal, pa nimam kontakta, ker je bil v čakalnici in odšel v ordinacijo, jaz pa potem za njim.
Zobozdravniki pa dajo cenejšo za dražjo, ki ni kvalitetna in tudi ne zdrži- slabša dolgo.
Njemu so jo po 8 mesecih morali menjati- padla je ven.
Je pa rekel, da mu je ena iz stomatološke povedala, katero naj zahteva in tisti dan naj bi to boljšo mu naredil.
Zato bi rada vedela to besedo tujko za obe.
Sem bila tudi jaz zbegana in sem še sedaj, ker nimam pojma kaj je kaj.

točno tako:

kompozit (bela plomba)
in
inlay (konusni porcelanast “zatič”)

Ali je potem ta inlay (konusni porcelanast “zatič”) najbolj kvalitetna.
Potem ko mi zobarca omeni da mi bo dala belo plombo, naj jaz povdarim da želim inlay.
Ali ima kdo izkušnje, da je to sigurno ta prava?

Mene tudi zanima, kakšna je razlika, pa kakšna je cena.
Mogoče ima kdo izkušnje….

hihihi ne vem, če lahko kar tako zamenjaš :))))
1 inlay stane okoli 200 EUR, 5 krat več, kot pa navadna bela plomba :))))

OK,
huda razlika,ja, kaj pa kvaliteta, je res boljša, saj če ti bela pade 5x ven je pa bolje počakat- nabrati denar in dati boljšo-dražjo.
Seveda če je to res.
Ali ima kdo izkušnje z eno in z drugo….

pri zobarju socialnem oz na zavarovanje ti po njihovih standardih dajo belo zalivko, ki je nrejena iz steklastih delcev oz. strokovno glasionomerni cement. na začetku je lepa bela, čez čas začne prosevati in se obarva vse taj do oranžne oz. se vidi da ja zalivka.
kompozitne zalivke so že dražje, stanejo okoli 100 ojrov kvalitetne. če je dober zobar, nadarjen za ročna dela, kompozitna zalivka zdrži dologo časa, dobro tesni (kar socialna ne, zato se spodaj ponavadi naredi sekundarni karies), in se sploh ne opazi. še strokovnjak na okoo ne more reči ali je pravi zob ali zalivka.
inlayi ali onlayi so ponavadi keramični ali zlati. uporabljajo se na večjih luknjah. stanejo okoli 250 ojrov, delajo se v zobotehničnem laboratoriju, na zob se lepijo, dobrp tesnijo, se praktično ne opazijo.
obstajajo tudi direktni inlayi, v sloveniji bolj slabo piznani zaradi cene, ki se direktno izdelujejo v ustah, podobno kot kompozitne zalivke. razlika je v tem, da so kompozitne narejene iz kompozita iz. plastike, direktni inlayi pa iz keramike. so za manjše površine in sprednje zobe. cena podobna inlayu oz onlayu.

Najlepša hvala za izčrpen odgovor,
meni si pojasnila mnogo.
lp

New Report

Close