Kako se lotiti pogajanja za kredit
Pozdravljeni,
Sem lastnik dveh nepremičnin- stanovanja (23mil sit in parcele 10mil.sit) kupujem novo stanovanje v vrednosti 36mil. sit. Pri novem stanovanju sem že plačal 21mil. sit kupnine.
Nameravam vzeti kredit v vrednosti 15 mil sit. na 10 let za plačilo ostanka kupnine za stanovanje.
Računam na obrok okoli 150.000 sit mesečno. Polovico mesečnega obroka za kredit bi kril z najemnino ostalo bi pa dodal zraven brez težav!
Moji mesečni dohodki so neto 190.000 sit mesečno in od žene 210.000 sit neto mesečno .Občasno delam še pogodbeno v višini 500.000sit letno!
Imam več vprašanj:
1. Kredit rabim aprila 2007 – Kdaj naj se grem dogovarjat z bankami?
2. Na koliko bank naj grem vprašat za ponudbo?
3. Vzeti nameravam kredit na Libor ker je obrok za 10.000sit nižji – katerega priporočate (12M, 6M,3M,1M)?
4. Ali morava z ženo vzeti kedit skupaj ali bo dovolj le da ga vzamem jaz? Morebiten prestop TRR na drugo banko mi zaradi boljših pogojev ne bi bil problem in verjetno bo nujen ker moja banka Abanka ne nudi kreditov na Libor.
5. Kako potekajo pogajanja na banki? Ali prideš v banko razložiš zgoraj napisano v kakšni situaciji si koliko kredita hočeš. Oni preverijo tvojo boniteto in naredijo ponudbo. Ti nisi zadovoljen in se potem cenkaš ali kako to poteka potem -(kot na tržnici kdo prej popusti???).
6. Ker parcelo prodajam se bo verjetno zgodilo da bom hotel poplačati del kredita prej (10mil.sit) Na kaj moram paziti pri podpisu pogodbe in ali si lahko pripogajam tudi boljše pogoje v primeru delnega poplačila kredita?
Hvala za odgovor
Zdravo, mp25 !
Pametno razmišljaš in se tudi pravočasno pripravljaš.
Za pogajanja se ne mudi, po drugi strani pa pričakujem v tem času še nove finančne produkte (vsaj za eno slovensko banko vem, da pripravlja za naše razmere menda revolucionaren produkt).
LIBOR ali EURIBOR redno na tapeti, zato bom o tem nekaj napisal v kratkem. Me pa zanima, katera banka nudi toliko opcij izbire 1M, 3M, 6M, 12M? Kolikor poznam razmere, imajo to kar opredeljeno in ni moč izbirati. Ker pa že dolgo nisem iskal ponudb, se je mogoče v tem času že kaj spremenilo in bom preveril.
Bi pa predlagal, da še malo pojasniš družinske razmere kot
– število otrok,
– v kakšni obliki imaš finančno premoženje (vrednostni papirji, življenjsko zavarovanje (vrsta (rizik smrti, mešano, naložbeno), datum sklenitve, zavarovalna doba, zavarovalna vsota za primer smrti, premija, trenutna odkupna vrednost) in morebitne druge oblike),
– kakšni so vajini družinski cilji
– kakšni so vajini finančni in premoženjski cilji.
Ali prav razumem, da sta 21 mio plačala iz lastnih sredstev?
Vsekakor pa ti predlagam, da iz kupnine za prodano parcelo ne poplačuješ kredita, vsaj dokler se ne bosta o tem dokončno odločila. Mogoče bosta pa na koncu kupila še eno stanovanje, ali pa se odločila kako drugače. Ne vem, kdaj ti bo uspelo prodati parcelo, menim pa, da bosta do konca leta imela zadosti informacij.
LP
Pozdravljeni
Hvala za odgovor
Mankajoče informacije:
Imava enega otroka starega 6 mesecev.
Finančnega premoženja imam trenutno okoli 5 mil. sit (50% v delnicah ostalo v gotovini). Vendar to je tista razlika kupnine ki jo nameravam dodati. ( 16mil sit sem že plačal za stanovanje, dodam 5 mil. sit svojega in 15 mil sit kredita = skupaj 36 mil sit kolikor stane stanovanje.
21 mil.sit bova plačala iz svojih sredstev za novo stanovanje ( 16 mil sit sva že bova pa še 5 mil. sit dodala kreditu)
Kar se tiče delnic se počasi zadnje leto umikam z vseh pozicij ker pričakujem korekcijo – sem lepo zaslužil zdaj pa se umikam. Nisem tip dolgoročnega investitorja zelo rad grem v riziko in sem že občutil večmiljonsko izgubo in večmiljonski dobiček na eni delnici!
Imam sklenjeno naložbeno življensko zavarovanje v znesku 70eur mesečno od leta 2003.Zavarovalna vsota za primer smrti je 25.000 eur,trenutna odkupna vrednost 2500 eur.Žena nima sklenjenega življenskega zavarovanja.
Sem zadovoljen s svojim stanjem in tudi nimam večjih finančnih in premoženjskih ciljev.
Pri parceli je takole – čakam da se komunalno uredi in imam tudi kupca ki je pripravljen dati denar le zagotovilo moram imeti da bo lahko takoj ko mi plača gradil hišo! Gradbeno dovoljenje za komun. ureditev je že izdano vendar je problem v tem ker je skupaj v sklopu 15 parcel ki pa se morajo urediti istočasno, vendar obstaja lastnik ki ima v lasti 10 parcel nima pa denarja za komunalno ureditev. Pričakujem da se bo zadeva uredila v roku 18 mesecev dokler velja gradbeno dovoljenje! Kupnino od parcele bi vložil v delnice ali pa poplačal del kredita odvisno od situacije ( če bo klima za vlaganje v delnice slaba – se istočasno večajo obrestne mere in je bolj smiselno poplačati kredit) če pa je klima za vlaganje v delnice dobra pa tudi obrestna mera pada!
Če vas prav razumem naj z vsem počakam do januarja 2007 in se potem odpravim na banke?
Ali lahko kaj več napišete kako naj se lotim konkretnih pogajanj v mojem primeru?
Pozdravljeni!
1. Modro se je iti dogovarjat dva meseca prej.
2. Pomembno je na katere banke greste po ponudbo in ne na koliko.
3. Jaz osebno bi se odločil za 1M Libor. Če ste bolj “ziheraš” je primernejši 12M.
4. Glede na vaš OD, bosta morala z oba ženo vzeti kredit. Če prenesete račun, imate lahko nižjo obrestno mero.
5. Če bi bili bolj bonitetni, pogajanje res izgleda kot na tržnici, po večini pa ni tako. Na podlagi vaših želja vam izdelajo ponudbo. Lahko direktno vprašate koliko vam lahko spustijo obrestno mero oz. kaj morate zato še narediti (npr. odpreti račun, vinkulacija zavarovanja, možnost poroka…)
6. Če boste omenili poplačilo, si boste pripogajali slabše pogoje, ker večini bank ni to v interesu. Vsak kredit se da poplačati, tako da to ne bo problem.
Lep dan!
Seveda lahko namignem in seveda bomo vsi pravočasno izvedeli, saj bo stvar predstavljena z reklamnim pompom.
Ena banka in ena zavarovalnica (obe slovenskega kapitalskega porekla) pripravljata skupen finančni produkt in sicer naj bi bila to povezava kredita in naložbene police kot instrumenta za poplačilo. Zadevo mečkata že nekje od maja, tako da ju je trop Lublanskih psov prehitel in s tem verjetno zadržal lansiranje produkta.
Da boš imela predstavo, kako naj bi bodoči produkt izgledal, tale link
Če te zanoma izračun, vprašaj, ali FT ali pa lahko nadaljujemo diskusijo, ker imam orodje za izračun. Moja ocena: za drznost ponudnika 10/10, za kakovost produkta 3/10.
Da pa ne bom spet obtožujen čvekanja, pa še link enega od partnerjev, ki rojevata produkt:
(tč. 10. čisto spodaj)
Pozor, ponudba se razvija in širi!!! Prihajajo boljši časi!!
Posebno opozorilo! Janez mi določene prispevke deloma (pa tudi v celoti) cenzurira, tako, da ne jamčim za istovetnost texta, si pa vse arhiviram za vsak slučaj.
Minimax (sometimes minmax) is a method in decision theory for minimizing the maximum possible loss. Alternatively, it can be thought of as maximizing the minimum gain (maximin)
ps
Že od aprila pa je na trgu še en sestavljeni produkt in sicer stanovanjski kredit z naložbenjem v sklade kot poplačilnim instrumentom. Link:
moja ocena kakovosti produkta 6/10
Produkt je namenjen premožnejšim (predvsem zaradi gibanja VEP ob izteku) in tistimi z močnejšimi živci (dokaz je padec tečaja VEP takoj po lansiranju produkta, kar je povzročilo zmanjšanje reklamiranja produkta)
Predvidevam, da sta oba sestavljena finančna produkta, in tudi tretji, ki se še rojeva, po kakovostnem nivoju daleč od tistega, ki bo skoraj sigurno štartal v decembru, najkasneje pa v januarju. O tem pa takrat, ko bo čas primeren, da ne bo kakšnih brezveznih in neutemeljenih sumničenj.
Pravijo, da je matematika najbolj esaktna veda, finance so pa matematika, pravim jaz.
Hvala za odgovor
Zanima me še sledeče:
1. Ali to pomeni da še lahko izpogajam boljše pogoje če oba z ženo vzameva kredit in če še dodatno pripeljem poroka?
2. Ali mi lahko poveste katerih bank ne smem izpustiti?
Lahko tudi na mail: [email protected]
Lep dan
1. Odgovor je DA
2. Brezplačne reklame niso dovoljene. Če kdo želi dober kredit me naj kontaktira in mu ga uredim.
Lp,
Najprej opozorilo, da je to zadnjič, da objavljam link, ker bom naslednjič smatral to, kot reklamo. Enkrat dovolim. Nisem cenzuriral, ker je pomembno, da smo obveščeni in bom tudi dal na to ponudbo svoj komentar.
Kombinacije kredita s skladi, zavarovalnicami, individualnim upravljanjem niso zame nič novega. Sem delal že vse mogoče preračune.
To je res idelaen način, da izgubimo hišo, kredita pa lahko nikoli ne odplačamo in na koncu bankrotiramo. Ker nihče nič ne jamči, se lahko zgodi, da bomo čez 15 oz. 20 let še vedno dolžni ves znesek kredita ali pa še več, ker stroške moramo vseeno plačevati.
Kot prvo jaz osebno nisem pripravljen zaupati neki majhni Tiliji, majhni DBS in eni mahni borznoposredniški družbi. Od nobene bonitetne hiše nimajo ocene, ker jo tudi ne morejo dobiti. Ker so v Evropskem merilu zelo majhni so stroški, ki jih imajo zelo visoki in denar, ki ga dobijo je drag, za denar, ki ga dajo v upravljanje v tuje ali domače sklade pa plačujejo velike stroške. Če tri nekonkurenčne produkte združimo, kaj dobimo?
Obrestna mera je izredno draga, pa ne samo to, plačuje se ves čas za kompletno glavnico. Stroški so kar 2,5 %, obrestna mera pa neverjetnih 7 %. Hudo!
Mesečni obrok za 100,000 EUR na 15 let, takega kredita, bi po mojih izračunih prišel cca. 1.000 do 1.100 EUR (obresti 560 EUR, naložba 540 EUR).
Pri klasičnem anuitetnam kreditu bi prišel obrok cca. 700 EUR do 750 EUR.
Plačujemo mesečno cca. 400 EUR višji obrok za kredit, ki ga morda ne bomo nikoli vrnili. Točno to se lahko zgodi. Če skladi delajo minus ne bomo nikoli privarčevali za glavnico, stroške pa vseeno plačujemo. Tudi če samo nekaj let dela negativno, nastane negativni efekt, kar pomeni, da bomo zelo dolgo rabili, da bomo imeli vsaj toliko, kot smo vplačali.
Moj nasvet:
Kredit in naložba morata biti ločena.
Če najamemo klasični anuitetni hipotekarni kredit in damo samo to razliko 400 EUR, kot imamo nižji obrok v naložbeno polico imamo čez 15 let:
ob 3 % donosnosti skladov 114.060 EUR izplačila,
ob 9 % donosnosti skladov pa kar 216.980 EUR izplačila.
Dodamo lahko še riziko oprostitev plačila premije v primeru bolezni.
V primeru, kot so ga sestavili naši vrli finančniki, nam nihče nič ne garantira in je izredno rizičen za današnji nepredvidljivi svet. Zakaj je rizičen? Kredit ne vračamo, ampak zanj varčujemo v zelo rizičnih naložbah in plačujemo za izredno visoko obrestno mero. Kaj če eden od faktorjev zataji?
V primeru, kot ga jaz svetujem, kredit vračamo in se nam vsaki mesec glavnica znižuje. Čez 15 let ne bomo bili banki dolžni nič. Kredit bo odplačan. Poleg še varčujemo in če izberemo najvarnejšo naložbo z zajamčenim obrestovanjem imamo vsaj še 100.000 EUR, če pa samo malo izpostavimo kapitalskem trgu imamo lahko še enkrat toliko. Pa zelo miren spanec.
Takšen kredit bi bil primeren, če imamo izredno bonitetno zavarovalnico z izredno dobrim in poceni produktom, ki nam je pripravljena zavarovati vse naše finančne rizike (smrt, bolezen, invalidnost, izguba službe in padec tečajev) in izredno konkurenčno banko z nizko obrestno mero. Takšni produkti obstajajo, vendar jih zaenkrat ni še nihče združil.
Lp,
Ocene, ki jih dajete, so “privlečene iz zraka”. Ne vem, kdo ste vi in na kateri osnovi lahko produkt ocenjujete in s katerimi vatli? Kaj ta ocena pravzaprav pomeni? Sicer ste pa napisali, da ste vratar.
Vsaj pred pol leta smo o tem že pisali na forumu.
Čeprav je ta produkt že kar nekaj časa zunaj in bil zelo oglaševan (kredit, ki vam ga pomaga vračati ves svet), po mojih podatkih se še ni našel komitent, ki bi imel tako dobre živce, da je pripravljen toliko tvegati. Če pa je kdo, pa verjetno nima mirnega spenca.
Tisto, kar naj bi štartalo bom pa preučil in podal svoje mnenje. Pomembno je, da smo potrošniki osveščeni in obveščeni v kaj se spuščamo.
Lp,
Minimax,
zdaj ga pa “serješ”! (se opravičujem za grdo besedo).
Tvoja ponudba je preslaba in zapomni si, za večino tudi preveč rizična.
Namen foruma je dajati koristne nasvete, ne pa ljudi usmerjati v riziko.
Tilia, DBS, ocena 6/10, ha,ha, ha,…. človek bi se kar nasmejal! Dun & B. in Minimax.
Mp25 sprašuje na tem forumu verjetno zato, ker se boji rizika in bi želel najeti čim ugodnejši in seveda varen kredit.
Kot vidiš, ga zanimajo povsem osnovna vprašanja, torej lahko sklepaš da je njegovo tovrstno znanje skromno. In ti takemu ponudiš tak kredit?!
Oprosti, ampak ni korektno do mp25.
Elanino, lepo, da si se aktivno vključil! Bal sem se že, glede na vsebino teme, ki si jo odprl na ˝moj račun˝, da sem dosegel kontra učinek, pasivnost enega od potencialnih aktivnih sogovornikov.
Elanino, če še enkrat pogledaš vrstni red prispevkov, moraš videti, da moja prispevka nista bila odgovor na vparašanje mp25, ampak radovedni.
Glede ocene kakovost produkta – to je moja ocena, povej še ti svojo!
Me zanima, kako boš takrat govoril, ko bo tvoja banka lansirala tak produkt, ker se bo to sigurno in v kratkem zgodilo.
Janez,
če bom v tvojih očeh kaj pridobil, naj povem, da sem pol vratar in pol receptor. Ne vem pa, ali omalovažuješ poklic ali osebo.
Glede vatlov je pa takole: vsak od nas si v sebi in zase izdela merila in kriterije, po katerih ocenjuje neko stvar, najsi bo oprejemljiva ali pa neoprejemljiva, ki mu je bila, je, ali pa še bo, iz kakršnihkoli razlogov element njegovega življenja in nanj tudi vpliva. Da ne bom povzročal vrenja krvi in salve smeha, se bom navajanja svoje ocene v bodoče vzdržal.
V iskalniku nisem našel veliko diskusij na temo sestavljenih finančnih produktov, razen tvojega mnenja.
Iskanje je zelo oteženo tudi zaradi neimenovanja ponudnikov.
Tudi tudi ˝tvoja˝ zavarovalnica ponuja produkt z enkratnim vplačilom,
in ima enako svarilo za vlagatelja, da pretekli donosi niso jamstvo za bodoče, zakaj naj bi pa potem sploh bil boljši od drugih, če ni jamstev?
Analiziranje produkta ne pomeni pljuvanja po njem, ampak natančno predstavitev elementov produkta, vidnih prednosti in slabosti ter pričakovanih pozitivnih in negativnih učinkov.
Kdor karkoli stori in/ali se za karkoli odloči, vedno nosi odgovornost in posledice svojega ravnanja.
Elenino prehitro sklepaš in pusti že minimaxa pri miru.
Kaj bom jaz izbral bo moja odločitev in jaz bom nosil posledice hočem pa vedeti za vse variante tudi tiste ki jih propagira minimax.
Ne dajaj prosim ocen o mojem znanju tudi jaz ne komentiram tvojega znanja.
Je res da kredit jemljem prvič v življenju vendar lahko rečem da za navadnega smrtnika kar nekaj vem o finančništvu.
Upam da vam je vsem jasno da je pri finančništvo poleg znanja ki si ga lahko pridobi vsak najbolj pomemben odnos do tveganja.
Največji bogataši ki so obogateli z vlaganji na borzi so najmanj enkrat bankrotirali in tu se tudi kaže njihov odnos do tveganja.
Če hočeš resnično obogateti na borzi moraš veliko tvegati.
Elanino ti pa bom napisal nekaj mojih prepričanj ki sem jih pridobil s 13 letnimi izkušnjami na finančnem področju.
1. Ne vlagam v sklade :
Zakaj:ker ne maram plačevati provizije za nekaj kar lahko naredim sam. Zelo preprosto si lahko sami ustvarimo popolnoma isto košarico delnic kot jo ima določen sklad. Imam odprt online trgovalni račun za večino svetovnih borz in nakupe hitro in poceni uredim sam. Pa še dividende poberem sam in upravljalskih provizij mi ni treba plačati.
2. Ne maram naložbenih polic:
Začetne provizije so previsoke pa še v sklade vlagajo!
Pri online trgovalnem računu so provizije za nakup delnic tako nizke da lahko tudi mesečno kupujemo manjše količine delnic pa provizija ne predstavlja pomembnega stroška. S tem ko nisem zavezan da vplačam vsak mesec vlagam le takrat ko so razmere ugodne. Tisti davek na dobiček pa že plačam!
3. Rad sam odločam o svojem denarju
Če imam izgubo (sem jo že občutil večmiljonsko) ali če imam dobiček( sem zadovoljen z svojih povprečno 16,6% letno na EUR kolikor ga imam v 13 letih) sem sam svojega denarja kovač in to mi je pomembno!
Da ne bo pomote to so moja prepričanja ki niso primerna za vse.
Se pa strinjam s teboj elanino da se bojim rizka. Če bi raje tvegal bi naredil tako kot mi je Janez Tomc svetoval v postu pred nekaj meseci. Lahko bi vzel maximalno kredita kolikor bi ga lahko dobil namesto 15 miljonov bi lahko dobil 28 miljonov mislim. In potem bi vso to razliko skupaj z ostalimi prihranki investiral naprej . Verjetno bi bil čez 10 let že evro miljonar samo spal pa bi res slabo teh 10 let!!!!
Lep dan
Veliki slovar tujk:
Reklama (latinsko reclamare – klicati, vpiti) = javno ponujanje ali priporočanje (s plakati, prospekti, oglaševanjem); slabšalno: pretirano hvalisanje
Če navedem (enkrat!) dva ponudnika, ki ponujata dva istonamenska produkta, to ni reklama za nobenega od njiju. Navedel bi jih več, pa jih trenutno ni! Da pa sta meni osebno nezanimiva, in ju načeloma ne priporočam, sem izrazil s svojo oceno.
Zaupanje je stvar osebnih meril in kriterijev, podcenjevanje pa nikoli ni dobro.
Strinjam se s tabo, da je produkt drag, tako glede stroškov odobritve, sploh pa glede obrestne mere, vendar gre za nenamenski gotovinski kredit, ki je praviloma vedno dražji.
Izračuni okoli mesečnih obveznosti iz naslova premije so ugibanja, ker je banka uporabila konkretne pogoje za izračun premije (starost 35, spol M, dobo 15 let, zavarovalna vsota je sicer skrita, praviloma pa 100.000 EUR), medtem ko za tvoj izračun ne vem, katere parametre si uporabil, se pač razlikuje od prikazanega v zgibanki. Za vsak konkreten primer je potrebno narediti poseben izračun.
Pomembno se mi zdi razjasniti vsebino ponudbe
1. PREDNOSTI
– gotovinsko nenamensko financiranje
– kreditojemalec je življenjsko zavarovan za primer smrti
2. SLABOSTI
– ponudnik ni omogočil vključitev zavarovalcev, ki imajo že sklenjene istovrstne police pri isti zavarovalnici oz. njenih pravnih prednikih, temveč zahteva sklenitev nove police
– ponudnik od odobrenih sredstev zahteva vezavo v višini 15% v naložbo na zavarovalni polici in ta sredstva tudi obremenjuje z obrestmi
ponudnik zavarovatelj je dva transparentna produkta (z enkratnim plačilom premije in periodičnim plačevanjem premij) združil v enega netransparentnega, ki je trenutno neprimerljiv (na trgu ni konkurenčnih istovrstnih), je pa z združitvijo dosežen pozitiven finančni učinek za 8.857 EUR pri povprečnem donosu 7%
ponudnik kot način zbiranja sredstev za poplačilo kredita upošteva zgolj mesečno premijo, ne pa tudi enkratno vplačilo – 15% manj ena premija
– ponudnik deklarira zavarovanje kredita s hipoteko na nepremičnini (najmanj 50%), v bistvu pa je del kredita, vplačilo v zavarovalno naložbo v višini 15% manj ena premija tudi že jamstvo
– ponudnik je oblikoval razmeroma visoko ceno stroškov (2,5%) in obrestne mere (6 mesečni EURIBOR in na 10 let +2,5%, na 15let +2,8% in na 20 let +3,1%); opomba: ne vem, ali so pribitki stvar pogajanj ali ne; kakor je visoka cena po eni strani slaba, je po drugi strani dobra, ker je s tem načeloma postavljena zgornja meja, ki je konkurenca verjetno ne bo presegla
– ponudnik je z uporabljenimi merili in kriteriji dvignila zahtevo bonitetne ustreznosti strank in s tem odmaknila produkt morebitni širši skupini interesentov
– ponudnik za finančni uspeh ne jamči z ničemer in ne nosi nikakršnega rizika
– zavarovalna polica 3 leta nima odkupne vrednosti
– zahtevana je cenitev sodno zapriseženega cenilca
3. KOMU JE NAMENJEN
– tistim, ki vedo, da jim bodo kreditna sredstva (82,5% odobrenega kreditnega zneska) prinesla več, kot je strošek obresti in tistim, ki to pričakujejo
4. NEJASNOSTI
– ponudnik ni jasno navedla načina obračunavanja obresti
– ponudnik ni jasno navedel načina ugotavljanja bonitete stranke
– ponudba je nejasna glede zavarovalne pogodbe, ali je zavarovana izključno ena oseba, ali dopušča tudi zavarovanje dveh oseb na isti polici
Izplen: vseh vplačil nominalno 102.152 EUR, povprečni letni donos 7%: polni 192.364 EUR, iz vzajemnih skladov (4% vstopni stroški) 184.965 EUR, iz naložbenega zavarovanja 156.678 EUR.
m25, se vidva z minimaxom poznata?
Direktno trgovanje z delnicam je izredno rizično in potrebuje veliko znanja in pravih informacij. V nasprotnem so izgube resnično lahko več milijonske.
Se pa strinjam, da ima vsak svoj odnos do tveganja. Največ pa tvegam, če nič ne tvegam.
Lp,
mp25,
da nisi ravno (finančna) ovca, ki se pusti striči, mi je bilo jasno takoj po tvojih prvih dveh prispevkov, ampak ravno zato ti bom postavil neko hipotetično situacijo in te prosim, da odgovoriš.
1. mp25-ovo načelo:
Ne maram naložbenih polic:
Začetne provizije so previsoke pa še v sklade vlagajo!
2. Janezova vizija
Takšen kredit bi bil primeren, če imamo izredno bonitetno zavarovalnico z izredno dobrim in poceni produktom, ki nam je pripravljena zavarovati vse naše finančne rizike (smrt, bolezen, invalidnost, izguba službe in padec tečajev) in izredno konkurenčno banko z nizko obrestno mero. Takšni produkti obstajajo, vendar jih zaenkrat ni še nihče združil.
3. minimaxova hipoteza
na trgu se pojavi ponudba, ki presega Janezovo vizijo
4. minimaxovo vprašanje
Ali je mp25 pripravljen spremeniti svoje principe in načela?
mp25,
do sedaj še enega samega samcatega produkta nisem propagiral in obljubim Janezu, da ga na tem forumu tudi nikoli ne bom. Bom pa vedno podal lastno (!) mnenje na prispevke na forumih, če se mi bo zdelo potrebno ali pa bom direktno pozvan, napisal prispevek na temo, ki se mi bo zdela aktualna in k temu navedel ustrezne razpoložljive vire.
Ne vem za vas, vendar se mi zdi forum dejansko bolj živ in vsekakor tudi pestrejši in konkretnejši v odgovorih, kot je bil še nedavno. In prav je tako, ker naj bi bil temu namenjen!
Janeza povsem razumem, da je tak forum zlahka tudi prostor za infiltrirance, ki bi mu pljunili v skledo, ampak cenzura je stvar samozavesti in zaupanja v množice. Janez, to je osebno tvoj problem in te zato prosim, da ne cenzuriraš prispevkov ampak jih demantiraj! Kaj je bilo tako narobe, ko sem mp25 poslal link, da si ga moral skenslati?
Janez, kakorkoli že, si ti gazda Jezda in ti imaš škarje in platno, mi forumovci pa bomo, ali pa ne bomo, na forumu sodelovali.
janez žal se ne poznava z minimaxom!
Tukaj ni govora samo o direktnih nakupih delnic – gre lahko tudi za direktni nakup indexnih skladov ali indexnih certifikatov. Za te nakupe ni treba imeti veliko znanja in informacij!
Lahko rečem da je za nakup delnic ETFja z oznako EEM – Emerging Markets treba imeti enako znanja in informacij kot če kupiš točke sklada npr. KD Novi Trgi saj zelo posnemajo strukturo naložb. Stroški nakupa so pa precej nižji!
Pa še hitreje lahko izstopim iz pozicije, kar mi je izrednega pomena!
O tveganju pa za razmislek samo tole:
Sam sem doživel korekcijo tečajev na borzi leta 2000 ko so pomembnejši indexi padli za več kot 80% – tudi večina skladov . In šele letos je npr. Dow Jones na istem kot leta 2000 medtem ko pa DAXu še manjka kar precej da bo na nivoju 8000 točk iz leta 2000. Pa še tole če nakaj pade za 80% mora zrasti potem za 500% da smo spet na istem!!!!!
Pri nas v SLO večje korekcije še ni bilo – enkrat pa bo sigurno in takrat bo zelo zanimivo ker nekateri mislijo da gre vse lahko samo navzgor!
Pa ne mi razlagat o dolgoročnem investiranju – Tisti ki so pred 20 leti investirali na Japonskem so še danes v minusu!
Hočem samo povedat da so napovedi za prihodnost kaj se bolj splača zelo težke in tisti ki trdi da ve kaj bo, mora imeti v sebi tudi nekaj vedeževalskih sposobnosti.
Lep dan želim vsem
Ne vem točno kaj sem izbrisal?
Kritiziranje in kazanje s prstom, kaj je kdo in kje rekel komu… je povsem neproduktivno. Vsakdo lahko posreduje svoje mnenje brez da se spusti na osebni nivo.
Bolj bo forum živ, boljši in koristnejši bo in tudi bolj bom vesel.
Če bo način izražanja na visokem kulturnem nivoju in izjave vsaj približno verodostojne ter argumentirane, dovolim vse. Vsi skupaj se lahko veliko naučimo.
Lp,
Minimax,
pošlji link na [email protected]
Hvala