Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako se napiše “umlaut”

Kako se napiše “umlaut”

Vprašanje je že v naslovu. Kako pričarati tisti dve pikici nad a, o, u, da lahko pravilno napišeš nemške besede? Hvala!

Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.

ä ALT GR + una tipka, na kateri je narisan vprasaj.
Potem ju SPUSTIŠ in PRITISNEŠ npr. a

Pikice mi res naredi, če pritisnem še caps lock, a pod njih ne spravim še črke. Kaj delam narobe?

Imaš tudi možnost, da črke s preglasi “uvoziš” iz simbolov. Greš na EDIT (mislim, da je to v slovenščini VSTAVI), nato na SIMBOLE in tam izbereš črko. Lahko si sama nastaviš bližnjice, če boš črke pogosteje potrebovala.

Očitno sem slepa. Našla sem w z ustreznima pikicama, ostalih črk pa ne.

äöë – nič ne rabiš CAPS lock stiskati (RAZEN ČE HOČEŠ VELIK ÄÖËÜ)

desni alt, zraven pritisneš tipko z vprašajem (pri meni je druga tipka levo od backspace), potem pa obe tipki spustiš pa pritisneš a ali o ali u

Gre pa tudi tako:

ö = alt + 0246
ä = alt + 0228
ü = alt + 0252

Piše spodaj pri simbolih…
pa še hitreje gre tako, da si to zapomniš namesto da vedno delaš vstavi – simbol.

levi alt + 132 ä
levi alt + 142 Ä
levi alt + 148 ö
levi alt + 153 Ö
levi alt + 129 ü
levi alt + 154 Ü
levi alt + 225 ß

Svašta, človek vsak dan kaj novega izve!
Hvala za tole…

Pa en lep dan želim, Joan

najlažje je res

AltGr + ? (hkrati pritisneš in spustiš)
a

in dobiš ä.. drug korak lahko poljubno zamenjaš z drugo črko ki obstaja z umlautom

Uf, svašta…
jaz preglas naredim tako, da pred črko s preglasom pritisnem hkrati tipko, s katero naredim tudi veliko začetnico in tipko, na kateri je narisan tale preglas, jaz jo imam čisto zgoraj levo, pod escapom (na prenosniku), potem pa še ustrezno črko, pa je – samo dve potezi

tudi jaz uporabljam kot Tinka,
tako sem se navadila.

k.

Kje ste pa izvedele za šifre? npr alt + 123?

Žal meni na moji tablici ASUS ne dela nobeno od zgoraj opisanih zadev. Morda kdo ve kako bi na tablici naredila preglas? Najlepša hvala.

Ä + 0196
ä +0228
Ü +0220
ü +0252
Ö +0214
ö +0246
ß +0223

Meni gre takole hmmm

Apple napravce in tipkovnice noben problem – stisneš črko a ali e, u ali o, zadržiš in ti odpre samodejno tabelco s črkami z vsemi moćnimi pikcami in črticami nad črko 🙂

meni alt gr….ne dela?? torej, nič ne naredi.

na asusu imaš vse preglase, stisneš ustrezno črko, jo držiš, da se ti vsi apostrofi prikažejo in samo zdrsiš do ustreznega, ter spustiš.

Ni nujno da altgr dela – lahko so problem gonilniki, ali pa brezžična tipkovnica…
Vsaj pri meni ne dela – deluje pa da namesto altgr pritisneš (ctrl + alt) in seveda preostanek prej omenjene kombinacije

New Report

Close