Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kako se odločiti?

Kako se odločiti?

Sem lastnik stanovanja v vrednosti okoli 24. mil sit in z ženo solastnik parcele v vrednosti 10 . mil sit. Privarčevano imam še 4 mil sit v delnicah.
Odločili smo se za nakup novega stanovanja v vrednosti 36 mil sit v katerega se bomo tudi preselili. Plačali smo že 17. mil sit v gotovini kot del kupnine za stanovanje. Ostane mi še 19. mil sit za plačilo.
Rabim nasvet kako naj se lotim zadeve?

1. Ali naj prodam staro stanovanje ter plačam še ostanek za novo stanovanje?
2. Ali naj prodam parcelo in za 9 mil sit vzamem kredit stanovanje oddajam v najem?
3. Ali naj prodam parcelo, delnice in vzamem kredit za 5 mil sit in stanovanje dajem v najem?
4. Ali naj prodam samo delnice in vzamem kredit za 15 mil sit stanovanje oddam za parcelo pa še počakam da bo komunalno urejena in jo prodam še dražje?

Parcela bo v roku 1 leta komunalno urejena – prispevek bo okoli 4 mil sit.
Z ženo imava majhnega otroka in mesečno skupaj okoli 480.000 sit neto.
Hvala za nasvet

Pozdravljeni!

Vaš primer je potreben temeljite analize in razmisleka, ker s preudarnostjo imate lahko vse. To je tudi stvar osebnega pogleda na te zadeve. Morate pa poznati vse vidike.

Odgovoril vam bom, kaj bi jaz naredil na vašem mestu oz. katere vidike bi upošteval. Dejstvo je, da potrebujete še 19 mio sit, imate pa stanovanje vredno 24 mio sit, parcelo vredno 10 mio sit in delnice vredne 4 mio sit.

Na vašem mestu bi vzel kredit za 19 mio sit ob določenih pogojih.

1. Če je vaše stanovanje na atraktivni lokaciji za oddajanje za dobro ceno, potem ga ne prodajte, ker lahko z najemnino plačujete večji del obroka kredita.

2. Parcelo nikakor prodati, ker je to v SLO najboljša naložba in ko bo komulano opremljena se bo cena vsaj podvojila. Odvisno je seveda kakšna je parcela in kje je? Če imate v dolgoročnem planu gradnjo, potem jo ne prodajte, ker lahko s kupnino od stanovanja postavite hišo.

3. Delnice prodajte, če nimajo potencala rasti. Odvisno je katere delnice imate. Za strokovno mnenje o vaših delnicah se pozanimajte pri brokerjih. Če vam bo delnica ustvarjala vsaj 5 % neto donosa na leto, oz. več kot je obrestna mera za kredit se vam jih ne splača prodati.

4. Delnice so v tem primeru naječji riziko, ker jim lahko cena tudi pade. Za parcelo in stanovanje se to skoraj ne more zgoditi.
Zato je ta varianta je meni najbližja. Vzamete 15 mio sit kredita, katerega poplačujete z najemnino. Čez nekaj časa prodate parcelo (ko ji vednost naraste) in s kupnino poplačate kredit. Kar dobite več, lahko zopet kupite delnice. Čez leto ali dve imate dva stanovanja, kredit poplačan in od enega stanovanja dobivate neke vrste rento.

Želim vam lep dan in modro odločitev.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close