kako se pravilno uciti?!
Sicer tale tema mogoce niti ne spada ravno v tole podrocje, ampak kaksna druga se mi ni zdela tako primerna – mogoce se “ah to zivljenje”, ampak ker vidim, da je tu tudi nekaj studentske populacije, mogoce vseeno da nacnem tole temo, ki me pesti ze skoraj vse studijozno zivljenje. Namrec, ne znam se pravilno uciti. Najvecji problem pri meni je sicer koncentracija – ves cas se mi med ucenjem prikazujejo slike s potovanj, na katerih sem bila in nasplosno dogodki v zivljenju, obrazi ljudi, ki sem jih kje srecala itd. skratka ful je bad. Potem sem vedno, ko bi se morala zaceti ucit zelo utrujena – zdi se mi, da sem predvsem psihicno utrujena, ker zvecer tudi tezko zaspim, ceprav cutim hudo utrujenost. Potem si nic ne zapomnim, kar je verjetno povezano s koncentracijo.
Mi zaupate, kako ste oz. resujete te probleme, cez 10 dni imam en ful tezek izpit (trojcek) pri katerem je kot prvi pogoj treba premagati strah – tudi to je eden izmed mojih problemov, saj me strah skoraj popolnoma paralizira. Nedavno pa sploh nisem sla na izpit, ravno zaradi strahu. Vem, imam slabo samopodobo o sebi, a ko sem zaporedoma (s fantovo pomocjo oz. podporo) naredila nekaj izpitov, je bilo veliko lazje.
Imate tudi vi taksne probleme? Kako jih resujete? Na pomoc!!!!!
LP
Sonja
V petkovem Gorenjskem glasu je bila predstavljena knjiga Osnovni študijski priročnik, ki naj bi opisovala razne tehnike za boljše učenje. Knjige sama nisem brala, ampak v članku jo zelo hvali, da je z njeno pomočjo naredil precej izpitov in da se zdaj z veseljem uči. Morda pa ti bo kakšen nasvet iz nje prišel prav, 10 dni je še kar nekaj časa. Držim pesti!!!!
Čisto razumem tvoje probleme, se ubadam s podobnimi. Predvsem koncetracija v navezavi z motivacijo je moj najvecji problem. Ne vem, nekako si skušam pomagati s tem, da si določim omejitve, kaj moram narediti tisti dan, da še sledim nekemu okvirnemu učnemu načrtu. In potem gledam, da to nekako izpolnim in končam za tisti dan, da sem “frej”. Učenje na pamet mi ne gre preveč, največkrat predelam snov tako, da si napišem vse v skrajšani obliki na post-ite (tiste listke, ki se prilepijo zgoraj) in potem ponavljam po njih. Če sem malo boljše volje mi to ponavljanje celo dobro uspe, s tem da to delam pred ogledalom in pri tem prevzamem neko drugo vlogo in se milo rečeno afnam. Malo bolj zabavno postane vse skupaj.
Verjetno ti nisem kaj preveč pomagala. Se mi pa zdi, da je to dobra tema in bi tudi sama rada slišala kakšne izkušnje in nasvete od ostalih, kako se spopadajo z učenjem.
jaz sicer že dolgo ne hodim več v šolo
ti bom pa povedala kako sem se jaz učila v času izpitov:
si določila teden dni za vse gradivo za en izpit.
vse število strani delila s 7.
tako sem dobila število strani, ki sem jih morala predelati na dan.
če je bil izpit lahek, pač manj dni, če je bil težji deset dni.
potem pa zjutraj sem šla najprej teči na rožnik
in nazaj.
pojedla zajtrk in potem začela predelovati snov.
brati in si delati miselne vzorce.
(o tem kako se jih dela, boš našla kakšno knjigo v knjižnjici
da ti ne bom tega na dolgo opisovala)
zaključeno snov, ko sem jo prebrala in dojela,
sem potem po pomembnosti še pobarvala na miselnih vzorcih
in od tu dalje je bil na delu fotograski spomin.
pobarvanih stvari nisem pozabila več.
tako cel teden, skozi vso snov.
potem pa par dni pred izpitom samo večkrat skozi miselne vzorce.
tudi če ti ne dela najbolj koncentracija,
ti bodo ostale v spominu pobarvane slike…
ko sem snov za tisti dan končala
sem šla spet malo ven ali spet na trim, ali na košarko ali na tenis
potem pa tuš in spanje.
skratka v času izpitov, aksetsko, disciplinirano življenje.
na izpitih treme ni,
če si dobro pripravljena.
samozavest poskušaj zaigrati, če ne gre drugače.
trenirati doma.
jaz sem že po naravi zelo samozavestna
in sem na ustnih izpitih vedno uživala.
poleg tega lahko profesorja vedno
vedno spelješ na temo, ki jo najbolj obvladaš.
samo narediš se, da tam nisi najbolj močna.
da ti ni prav jasno…
in seveda te bo šel ravno tja noter spraševati…
in ko pade v past
se izkažeš…
torej ključ do uspeha so definitivno miselni vzorci.
Kar odločitise moraš, to je vse, kar se tiče tehnik, boš že eno našla, ti moraš le spoznati, da se je treba učit. Če imaš izpite, kjer je dovolj dva, tri tedne učenja, si lahko pomagaš z kakimi izpiski, tudi miselnimi vzorci, pri izpitih, kjer je več isoč strani + 15, 20 knjig dodatne lektire pa ni kaj risat in barvat, le “preglodati” se je treba čez snov in potem spet in spet, dokler ne znaš… Seveda si je treba vzet dovolj časa, 2, 3 mesece. Kar se tiče izpitov, ki se jih da naštudirat v tednu, dveh, treh pa ni, da bi izgubljali besede. Sedi in se uči!