kako se rešiti iz dolgov
Pozdravljeni
Rada bi vaš nasvet kako naj se rešim denarne stiske iz katere sploh ne najdem izhoda.Za začetek naj povem da sem že pet mesecev na bolniški saj naslednji mesec pričakujem otroka.Ko sem nastopila bolniško so istočasno nastopile denarne težave saj se je moj mesečni prihodek zmanjšal za polovico.Včasih sem lahko brezglavo zapravljala,če se mi je zahotelo,pa sem vseeno nekako prišla skozi mesec.Če pa ni šlo sem si pa sposodila denar v eni izmed izposojevalnic in potem mesečno vračala.Naj vam opišem sedanje svoje stanje:
bolniška:86.000 sit
otroški dodatek:62.000 sit
sedaj pa odtegljaji
kredit:32.000 sit
sindikalni kredit:14.000 sit
izposojevalnica:55.000 sit
mesečni obrok za pokritje limita na prejšni banki:47.000 sit
leasing za avto:53.000 sit
položnice:okrog 70.000 sit mesečno
Se sprašujete kako preživimo?Še sama ne vem.vem pa da sem za svoje težave sama kriva.Saj mi finančno pomaga tudi mož,je pa res da ne ve za vse odtegljaje ki jih imam,sploh kar se tiče izposojevalnic.Sedaj pa vprašanje:Je sploh kakšna rešitev zame?Danes grem sicer do vodje svoje banke,če se bo dalo kaj rešiti ampak nimam prevelikega upanja.Sicer na moji banki dajejo komitentom potrošniške kredite do 10 let ampak se bojim da to zame ne velja saj imam trenutno minimalne prihodke.Sicer je to samo še ta mesec potem bom dobila porodniško,ki bo znašala okrog 150.000 sit mesečno.
Sedaj bom nehala dolgotveziti.Prosim samo če mi na kratko opišete,če je zame kakšen izhod.Hvala za vaš čas.
Pozdravljeni!
Vam bom opisal kaj ste napisali.
Sedanje stanje, kot ga imate:
prihodkov: +148.000
odhodkov: -271.000
razlika: -123.000
Drugi mesec se vam prihodki povišajo na 150.000 sit (za 2.000 sit).
Razlika še vedno -121.000 sit.
Vsaki mesec pridelate 121.000 sit minusa. Če pomnožimo z 12 meseci, znese na leto -1.452.000 sit. Iz nelikvidnosti boste kmalu postali nesolventni.
Kredit pod nobenimi pogoji ne morate dobiti, razen če zamolčite odhodke. Najslabše, kar lahko naredite je, da najamete kredit za sprotno potrošnjo. Ta matematika se ne izide in boste čedalje globje tonili. Vse kar si sposodite morate vrniti z obrestmi vred. zavedati se morate svoje situacije v kateri se nahajate.
Svetujem vam, da se pogovorite s partnerjem in mu za nekaj časa zaupate kompletne družinske finance. Dogovorite se edino za žepnino. Lahko prodate avto, poplačate lizing in koliko vam ostane poplačate kredite.
Ne sme se dogajati, da imate več odhodkov kot prihodkov. Navaditi se morate živeti skromneje, dokler ni možnosti povečanja prihodov.
Lep dan!
Dalin,
ali bo otroški dodatek ostal enak ko boš prejemala porodniško?
Če se ti otroški dodatek ne bo zmanšal, boš imela mesečno:
prihodki: 212 k sit
trenutni odhodki: 271 sit
Na tvojem mestu bi najprej naredila analizo izdatkov. Preglej vse izpiske za letošnje leto in si zapiši koliko si porabila za hrano, gospodinjstvo, kozmetiko, obleke, avto itd. Dobro si oglej številke in razmisli, kateri izdatki so resnično (v tvojem primeru, ker si resnično ušla iz vajeti, življensko potrebni). Listek si obesi na vidno mesto, takoj vrni vse kreditne kartice. Če se le da, prodaj avto, poplačaj leasing, če ti kaj ostane poplačaj še del dolgov.
Nikakor ne najemaj novega kredita, ker bo to celotno zadevo le še poslabšalo.
Ko boš ugotovila, koliko dolguješ (verjamem, da si trenutno zatiskaš oči), si izračunaj, koliko moraš vsak mesec PRIHRANITI, da boš dolgove poplačala v doglednem času.
Veliko sreče!
Pozdravljena,
no ne zavidam ti nastale situacije, ker sem bil pred leti ravno tako jaz v taki situaciji.Situacijo počasi saniram, ampakne gre tako hitro, traja že par let. Ne vem koliko si zabredla v pufe, kolika je cela vsota pufa. Vejrjetno ni majha.
Upštevaj pa malo moje nasvete, ki sem si jih tudi sam.
Pojdi na banko in vrni vse Karante, Vise, Eurocarde in ostale kartice, in se nauči živeti brez njih, ker verjetno ti pade mrak na oči, ko dobiš mesečni izpisek. Malo je težko jih prerezati, ampak to moraš storiti, ker drugače boš plačo porabila vnaprej.
V trgovino pojdi samo z gotovino in listkom kar resnično potrebuješ. Izobij se polic s stvarmi ki te ponavadi zapeljejo, kupi tisto kar res rabiš.(verjetno ne rabiš vseh novih parfumov, krem in ostale krame vsak mesec). Oblačila se da kupiti tudi bolj poceni saj tudi ne rabiš imeti vseh cot, čevlje se pa tudi da nosit par sezon.
Avto verjetno potrebuješ, redno plačuj obroke, da ne bo potem kašnih neprijetnih zadev z leasingom.Imaš pa kar velik obrok leasinga.. kakšen avto velik?
Pogovori se z vodjem banke, mogoče bi bilo res dobro da vzameš en velik puf na dolgo dobo, če ga lahko in se iznebiš vseh teh izposejevalnic(tudi jaz sem bil “mona” in sem si izposodil denar pri njih, ko preračunaš koliko jim vrneš, joj..).
Ne izposojaj si denarja od znancev in prijateljev, ker ga je težko vrniti.
pogovori se s partnerjem zaupaj mu svoje težave, mogoče ti bo znal prisluhniti in pomagatinajprej pa se vprašaj zakaj si zašla v take pufe kaj te je v njih pripeljalo, a si mislia da se bodo krediti sami vračali.
Želim ti veliko sreče, bodi vztrajna, ne misli da boš zadevo rešila, v parih mesecih, četudi boš imela višje dohodke. Poskusi se navadit varčevati.
Naša življenja so kot sončeva pot, v najtemnejšem trenutku se rodi svetel dan.
Pozdravljena,
žal mi je zate, da si se znašla v taki situaciji.
Tudi jaz sem včasih brezglavo zapravljala (na žalost je tudi moj partner en velik zapravljivček) in sem po nekaj letih ugotovila da vsem okrog sebe dolgujeva…veliko. Skoraj me je kap, takrat sem tudi jaz pričakovala otroka….res težki časi.Vendar sva situacijo rešila z veliko discipline in odpovedovanja.Navadila sva se živeti s precej nižjimi sredstvi, zato da sva poplačala dolgove. Zdaj sva na pozitivni ničli.
Nina 1 ima prav! Vse preanaliziraj, jaz bi povedala tudi partnerju kakšni so tvoji dolgovi, ker bosta skupaj laže rešila to godljo.
Varčuj na vsakem koraku, pri oblačilih in igračah za otroke, pri hrani, bencinu…Saj se da…ti povem iz lastnih izkušenj. Jaz bi tudi prodala avto in poplačala leasing,saj ga tako ne boš potrebovala vsaj eno leto.
Morda bi si lahko našla kakšno delo na domu, nekaj lahkega za par uric dnevno…vsaj malo bi pomagalo.
Upam in držim pesti zate in za tvojo family!
Nikoli ne bom razumela tistih, ki imajo tako majhno plačo, da si še hrane ne morejo kupit, vozijo pa BMW za 12.mio. in to na leazing…
Prva stvar, ki jo moraš naredit in so ti že svetovali- prodaj avto in odplačaj lizing. In če si najdeš še kako dodatno delo, tudi nebi bilo slabo.
Moj zasluži mesečno od 400 do 500 k, jaz sem trenutno brezposlena, pa so recimo dohodki še vedno nad povprečjem, voziva pa čisto fajn rabljen avto, ki sva ga kupila za manj kot dva milijona gotovine (novi okrog 10 mio…), in še ta se mi zdi predrag in ga prodajava. Dokler si ne bova nečesa ustvarila, svoja hiša, da bova imela kam dat otroke, ne misliva razsipavat z denarjem. Ves luksuz pač za sedaj odpade.
Pozdravljena,
Čeprav malce pozno, pa vendar zaradi aktualnosti teme se oglašam.Moj nasvet je : ne razmišljajte kako bi se še naprej zadolževali ampak kako povečati prihodke. Zelo pomembno je , da se situacije zavedate. Ne sme pa vas zamoriti do te mere , da si ne morete poizkati kakšno občasno delo. Na primer, dokler Vaše detece spančka ( varuje pa ga očka ali vaša mama, sestra… ) Vi lahko nekje nekomu : pomivate okna, pospravljate, likate, sestavljate, prepisujete, pakirate, …pomagate invalidni osebi. Ne bo veliko, nekaj pa bo. Kar malce poglejte okrog sebe in ne se sramovati dela.
Upam, da boste sporočili kako ste premagali trenutno situacijo.
Srcca