Kako se spopadate s plevelom v zelenjavnem vrtu?
Sem zelo nadarjena gojilka plevela. Zelenjavni vrt, razen krompirja, mi pa ne gre tako dobro od rok, ker ga plevel slej ko prej pohrusta. Zato vas sprasujem, kaksne so vase izkusnje?
Torej, kaj naredite. Domnevam, da regrat pojeste, kaj pa naredite z drugim plevelom, travami, ki se zasejejo? Koliko casa cakate preden se jih lotite? In kako se jih lotite? Katero orodje se vam zdi najbolj ucinkovito? Mogoce poznate kaksno malo znano metodo? Imate kaksno metodo, s katero vnaprej preprecujete plevel? Koliko casa na teden se ukvarjate s plevelom in na kako velikem vrtu?
Kaj pa tisti, ki ste na novo naredili grede na lanskem travniku in zacne trava odganjati, vkljucno z drugim plevelom, kako se vi spopadate s tem?
Neznansko hvalezna za vse nasvete.
Ni drugega kot okopavanje in pletje, vedno kombinacija obojega.
Pomembno je že pred setjem oz. sajenjem dobro “obdelati” gredo – prekopati in pobrati plevel in ga odstraniti z grede (ne ga zakopat v zemljo, ampak nujno spodkopanega vržeš stran). Gredo dobro pograbiš z grabljami, da res odstraniš večji del pokopanega plevela. Na tako gredo potem sadiš ali seješ.
Ko sadike poženejo bolj pleveš oz. puliš prevelčke med sadikami, ko so zasajene (zasejane) sadike večje, pa se vsak teden po gredi sprehodiš z motiko. Kasneje med rastline lahko narediš zastirko.
Na okopano in opleto gredo posuješ zrezano travo ali slamo. To je dobro, ker malce zatre plevel in malce pomaga zadrževati vlago v tleh.
Z vrtom je delo, če hočeš imeti urejenega.
Pletje, pletje, pletje … Jaz sem eno leto na majhnem vrtu plesa sigurno 30 ur. Potem pa mi je soseda svetovala, da je vsak prevel lahko odstraniti, če le ni korenski plevel. Kupiš triglavo orodje in s tistim večkrat obračaš zemljo (če je le možno zjutraj), da plevel sonce čez dan posuši. Pa obračaš čez tri dni, pa spet čez tri dni in vztrajaš. No, po dveh letih ornk dela je letos na zemlji veliko manj plevela.
Srečno s plevelom sotrpinka!
Koliko trave ali slame pa das gor? To tudi sama delam, najprej papir, cez pa plast sveze pokosene trave ali slame, vendar plevel vedno pride skozi cez kaksen mesec. Vendar mi obojega zmanjka, ker so velike povrsine. Enak problem imam s plevelom v okrasnem vrtu, ki je res velik. Mogoce ne dam dovolj debele plesti? Pulim veliko, nekaj ur tedensko, okopavam pa manj. In ko pridem do polovice, so tiste povrsine, ki sem jih najprej oplela, ze spet zarascene.
krompir zrihtaš takole da ga prvo s plavačem opleješ, torej ga strojno opleješ (na grobo), potem pa še s kako matiko, šapco bolj na fino
kar ti ga ostane (plevela) pa itak ne zraste toliko, da bi ogrožal krompir… Pa tudi ko zraste do neke pametne višine ga pa tako al tko pokosiš, ker poskosiš krompirjevco
Ni ti treba ravno okopavati da ucinkovito oplejes vrt. Plevel najbolj enostavno poberes ko je zemlja dobro namocena in tik preden zacne delat cvetke ker je ze dovolj velik da ga dobro primes.. Pazi edino da te cveti ne prehitijo sicer bos otresla semena plevela na tla in ga bo se vec. Sicer res nimam ogromnega vrta ampak tiste 5x letno ko oplejem vrt res ni tak big deal da bi ne bi zmogla brez frustriranosti. Sprejmi to opravilo kot nujno skrb za vrt zaradi katere so ti rastlinice hvalezne. Sicer pa proti plevelu baje pomaga dobra zastirka.
30 ur vlozim v plevel v 5 tednih (priblizno 6 ur na teden). Ima tvoja soseda kaksen nasvet za korenski plevel? Bom se s tistim orodjem poskusila. Hvala.[/quote]
Enkrat je ena kolegica razlagala, da je znanka eno leto (ni nič sadila) čez zemljo dajala črno folijo … Pa potem sadila fecelijo … Ne vem pa kako se je obneslo.
Najboljši način je kolobarjenje. Vrt razdeliš na 4 dele, na tri daš zelenjavo po pravilih dobrih sosedov na četrti del daš deteljo. Na tak način se fajn uniči plevel in zemlja dobi potreben počitek in zelenjava potem lepše raste in bolj obrodi.
Nekaj pomaga tudi, da tisti del zemlje, ki ga trenutno ne uporbaljaš pokriješ s črno folijo. Ravno tako pustiš pokrito čez zimo, če nimaš nič posajeno.
Pa seveda pletje s korenino vred. To se najlepše počne dan ali dva po dežju.
pri meni predvsem pomaga, da ne gnojim več s hlevskim gnojem. Tam je semen trave in vsega hudiča za izvoz in od tam požene. V gnoju preživi seme tudi do 9 let sem zadnjič videla na TV-ju. Drugač pa matikco na tri špice in pobirat vsak plevelček v košarico in odnest ven iz vrta. Sploh slak in portulak sta od hudiča :S