Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Kako se ze izračuna poraba goriva v avtu?

Kako se ze izračuna poraba goriva v avtu?

Evo vprasanje, imamo v avtu potovalni racunalnik, sej pomoje ga imate ze vsi, ampak vseeno, na nasemu potovalnem računalniku pise tok, da za tok tanka lahko prevozis tok km, in valda je odvisno od voznje, hitrosti, klancev in vse to, do tukaj je vse lepo in prav, no in ko gres tankat in spet tankat in tako naprej, vidis da si ti tankal 25 litrov in si prevozil 300 km, in spet tankas samo 25 litrov in spet prevozis okoli 300 km, na potovalnem računalniku pa večino pise, da avto zre na 100 km 8 litrov, 8,1 liter na 100 prevozenih km, ne vem kako to potovalni računalnik računa? men se zdi da ni prav, prosim smo ze racunal, pa ne dobimo take cifre, prosim za pomoc in obrazlozitev, kako ste prisli do rezultata 25litrov 300 prevozenih km in koliko bencina avto zre na 100 prevozenih v povprecju?
hvala za odgovore in lp

Po teh tvojih podatkih, torej 25 litrov goriva in 300 km prevoženih, je bila poraba 8,3333333333333333 litra. Izračunaš pa tako, da litre goriva deliš s kilometri in množiš s sto. Torej 25 deljeno s 300 krat sto (no, ali pa 2500 deljeno s 300).

ja valda tko ja, hvala lepa.

Drugače moraš pa tankat do polnega, če želiš vedet koliko si porabila. Ker drugače ne moreš vedet koliko bencina je še bilo pred tankanjem v posodi za gorivo in tako seveda tudi ne veš koliko bencina si porabila.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Jaz tudi vedno preverim porabo goriva s pomočjo kalkulatorja in se skoraj vedno razlikuje od porabe, ki jo izračuna potovalni računalnik v avtomobilu. Je zanimivo tudi to, da je moj izračun vedno ugodonejši- da je torej avto porabil manj kot je izračunal potovalni računalnik. Razlika sicer ni velika, ampak obstaja.

mah za pol litra na 100km ne bo nobenga konc

Tisto, kar kaže računalnik je samo informacijska vrednost, ki ne bo nikoli natančna, ker ne more natančno izmeriti koliko goriva je v resnici porabljeno.
To lahko naredimo samo mi, če tankamo do vrha pri enaki temperaturi kot je bila pri predhodnem tankanju. Če je temperatura zelo različna je tudi naš izračun napačen, ker lahko dotankamo manj ali več goriva kot smo ga v resnici porabili.
Nikoli pa mi ne bo jasno kaj vam pomeni poraba od nekaj decilitrov več ali manj na 100 km.

Kolikor mi je znano, potovalni računalnik izračunava trenutno porabo goriva iz naslednjih parametrov: pretok goriva, pretok zraka, položaj stopalke za plin in vrtljaji motorja.
Če imamo posamezne porabe znane, povprečne potem ni težko izračunat.
Vse skupaj pa ni kirurško natančno, ker je za povprečno inteligentnega potrošnika baje bolj važno, da se lučke in številke prižigajo tam spredaj na čimbolj kul način 🙂 Zato so odstopanja za 1 dl na 100 km čisto sprejemljiva napaka.

mene pa zanima če je kdo lastnik A160 novega letnik2012 bencinar?
koliko ima porabe?meni se zdi da mi ogromno spije več kot jast.haha

poraba na potovalnem računalniku je zmer zgolj informativna. in če enkrat tankaš 25 l in drugič tudi je doseg odvisen od kdaj greš tankat, najbrž ne vedno v popolnoma istih km ko ti lučka zagori, odvisno od načina vožnje in kje si se vozila. vsak hrib avto drugače zmatra in različno porabi.

Jst mam Fiat Bravo 1.4 letnik 98 in moram povedat da je požeruh 🙂
Poraba na 100km je 8.155 litra.

In sicer resetiram števec vsakič ko se lučka prižge in grem tankat.
Ni važno kok tankaš, važno je da veš koliko si prevozil z gorivom, ki si ga napolnil.

In sicer tale formula je perfektna….
Litre goriva deliš s kilometri in množiš s sto.

LP

Natočiš poln tank, no vrha, da v cevi vidiš bencin/nafto in zapišeš km. Potem voziš koliko pač voziš in ko gre proti koncu spet natočiš polno do vrha in te litre uporabiš za izračun km, ki so bili prevoženi.
Še bolj točno povprečno porabo/izračun dobiš če sešteješ več točenj in km, nap za pol leta.

Jazvedno tako delam.

Ali kdo ve kako se pa izračuna povprečna hitrost?

very simpl..
..Vpovp= Razdalja/ čas..
..
se pravi greš iz MB v LJ..
voziš 60 min
razdalja je pa 120km

torej je povprečna hitrost 120km/h..
seveda si vmes lahko vozil 200km/h ali pa tud samo 50km/h..

seštevanje inkrementalnih hitrosti je pa seveda večji problem..(če ne veš prevožene razdalje le hitrost in čas vožnje s to hitrostjo)
..ker je med pospeševanjem vsako sekundo hitrost druga..
v= v0 + a*t

primer voziš 100km/h..= cca 30m/s
nakar pospešuješ z 3m/s2..
za kar porabiš 10 sekund..

iz tega dobiš da je nova hitrost : 30m/s + 3*10 = 60m/s = cca 200km/h (že rabiš kar močno mašino hehe- 200KM)

se pravi, če si prej vozil 100 sekund 100km/h
in si deset sekund pospeševal iz 100km/h na 200km/h..
..
povprečna hitrost NI 150km/h (polovica med 100 in 200km/h) ampak..

je povprečna hitrost enaka = (100sec * 100km/h + ((100+200)/2) * 10sec) / 110sekund= 104.54km/h

Napolniš avto na polno. recimo do prvega klika, ko ti odskoči na pumpi. resetiraš števec kilometrov…. se voziš… ko greš naslednič na pumpo ponovno natočiš enako kot prej… do prvega klika in preveriš št. km.

če si recimo prevozil 100 km in dotočil 6 litrov, je to poraba 6 l na 100 km…

Porabo goriva najbolj točno izračunaš na tak način:
Najprej napolniš tank do vrha ter resetiraš števec kliometrov. Nato narediš čimveč kilometrov.
Naslednjič tankaš spet do vrha – tu si zapišeš koliko litrov goriva je šlo.

poraba = natočeno_gorivo / prevoženi_kilometri * 100

Primer:
števec kaže 625 km, na računu za goriva pa piše 42l.
poraba = 42 l / 625 km * 100
poraba = 6,72 l / 100 km
__
http://ucenjak.vprasaj.net/

Na zgoraj opisan način že ves čas merim porabo goriva na domačih vozilih in se dokaj točno ujema s podatki povprečne porabe potovalnega računalnika. Odstopanje je res minimalno.

Če koga zanima, lahko vodi podrobno poraba na spletni strani Moja poraba[/url]

New Report

Close