Kako se znebiti rač. virusa vrste “Policija, plačajte kazen”
Spoštovani,
včeraj sem “nabasala” virus, ki mi je ohromil računalnik. Namreč, takoj po zagonu se mi na ekranu pojavi kao policijski napis, da sem nekje nekako kršila avtorske pravice. Tega napisa ni mogoče odstraniti, razen s plačilom globe 100€ na nek račun. Ali ima kdo kakšno idejo, kako to odstranit?
Uporabljam pa WinXP.
Hvala vsem za pomoč.
Gamerka
evo, Božič priporoča takole : http://www.cert.si/obvestila/obvestilo/article/si-cert-2012-13-ukash-virus.html
Hey,
Še alternativno zdravljenje iz Slo-Tech-a. 😀
Kopiraj vse kar rabis v safe mode-u in formatiraj disk ter nalozi nov OS. Najlazja resitev ki mi pade na pamet.
zbriš brskalnik in ga ponovno nalož 🙂
ugotovi url naslov napisa – ponavadi z desno miško klikni nanj > potem izberi lastnosti in nato ga blokiraj v brskalniku. Še prej boš verjetno morala inštalirat dodatek za blokiranje – za tvoj brskalnik.
lp
Felix, ponovno nameščanje OS za začetnika še zdaleč ni najlažja rešitev:
– prvič, povsem verjetno je, da bo s tem nehote izgubil nekatere pomembne osebne datoteke
– drugič, ni nujno da bo po nameščanju Polkec znal namestiti potrebne gonilnike
– tretjič, lahko se zgodi, da ne bo znal izvoziti morebitnih certifikatov, kar pomeni dodatno slabo voljo etc.
pozdrav
– tudi meni se občasno zgodi enako (imam WIN 7 HP ver.6.1 in FF)
– jaz enostavno ponovno zaženem računalnik: v meniju START “Zaustavitev sistema”
– pri ponovnem zagonu FF se stran ne pojavi več, seveda do naslednjega primera, potem pa zopet ponovim postopek, drugega načina ne poznam
– opomba: z blokiranjem URL-ja pa zadeva ne učinkuje, saj avtor strani URL stalno spreminja !!
– pa še to: v besedilu strani se vidi, da avtor ne pozna trenutno veljavne zakonodaje, saj je kar nekaj navedb napačnih in izmišljenih, prav tako besedilo ni napisano v pravilni slovenščini, tako da me prav zanima kdo je lastnik strežnika
– me pa v zvezi s tem zanima, ker nisem ravno računalniški “hacker”, kako v FF blokiraš določene strani, ampak ne z vpisom URL-ja, temveč z navedbo specifičnih delov besedila neželjenih strani.
– vnaprej hvala za kakršnokoli pomoč.
lep pozdrav
aleks
Ko se pojavi takoj stisni alt+f4,da stran zapre .Zaženi v safe modu računalnik in v safe modu naloži antivirus in skeniraj.Preverjeno deluje.
Evo, če imaš možnost povezave na tole stran, dobiš tudi navodila:
https://www.varninainternetu.si/2013/izsiljevalski-virus-ki-zaklene-racunalnik/
Na to zadevo je verjetno že skoraj vsak naletel. Jaz sem naredil tako kot pravi Aleks. Ponovno sem zagnal računalnik in je zadeva normalno delovala naprej. Imam Win 7. in Micrososftov antivirusni program.
Sedaj ne vem ali je virus antivirusni program zablokiral ali je računalnik sploh okužen?
Zdravo
Učinkovita rešitev je sledeča: znova zaženeš računalnik in pritiskaš (mislim da ) F8, tako da ga zaženeš v varnem načinu. Potem greš na nastavitev sistem (Restore system) na starejše obdobje – izberi dan ali par dni nazaj) in bo v redu.
Upam, da ti bo v pomoč.
Forum je zaprt za komentiranje.