Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako shujšati v menopavzi?

Kako shujšati v menopavzi?

Ok, saj vem, dve temi spodaj je ena o hujšanju. Mene pa nekaj drugega zanima – je kateri uspelo shujšat v menopavzi in kako ji je to ratalo? Na hitro se mi je nabralo ene deset kil, zdaj bi jih pa rada spravila dol po principu “kakor hitro gor, tako hitro dol”, kakšen nasvet?
Tiste, ki me boste pošiljale ven – pri nas ravnokar lije kot iz škafa 🙂

Po 50 ni ravno dobro, da takole shujšaš 10kg, pa še na hitro. Boš vsa zgubana in povešena, od obraza do telesa.
Drugače so pa pravila znana, manj jesti, pa več se rekreirati.
Žal ni bližnic.

Ravno dve leti je, kar sem v meni – po operaciji. Grozno so mi šle kile gor v prvem letu, 11 več kot prej. Od januarja do danes jih imam k sreči 13 manj. Recept? Zumba, orbitrek, skoraj nič OH.

Tudi jaz sem šla v meni najmanj 10 kg gor, ki jih z veliko muko že dve leti klatim. Sem precej rekreativno nastrojena, ampak ne gre in ne gre dol, telo dela po svoje 🙁
Zadnja dva meseca poskušam jesti tako, da sem iz prehrane črtala skoraj vse OH-nekaj malega jih dobim iz zelenjave in sadja, sicer pa ne jem testenin, kruha oz. vsega kar je iz moke, sladkorja in izdelkov iz njega, nič mleka in izdelkov, nič krompirja, riža, polente…
Jem le meso, zelenjavo in sadje (tega minimalno) pa oreške iz katerih pečem kruh in “pecivo”.
Sem šla dol 2 kg ,ampak res z veliko muko in veliko telovadbe z lastno težo in aerobno aktivnostjo(tek, kolo, hitra hoja, hribi).
Ni lahko in potrebna je velika disciplina. Če bi tako delala pri 30-ih ali 40-ih bi bila ob 10 kg tik tak…

Mena povzroča hude probleme s težo. Zakaj? Ker se zelo spremeni metabolizem, telo vse shranjuje v zaloge! ki se nabirajo predvsem in večinoma od bokov navzgor in prsi ter nadlakti. Le tiste z izrazito hruškasto postavo dobijo največ v noge in zadnjico.
Edini recept je skoraj nič OH in gibanje. Kako prelisičiti telo? Fino bi bil vsakodnevni intenziven polurni jutranji sprehod/orbitrek/tek na tešče, da požene metabolizem, ki skozi ves dan kuri več kalorij.
Druga stvar je vadba za moč (mišična masa začne intenzivneje upadati), mičice je treba okrepiti (trebušnjaki, počepi, stabilizatorji trupa – večja mišična skupina, ki dela ob vaji, več energije pokuri).

V enem letu sem pridobila 7 kg in imam občutek, da se bom razpočila. Jasno, gibanje je zaradi kg vse težje in težko se je prepričat, da začneš. Drug problem pa je, da možgani zahtevajo OH bolj kot kdajkoli, zato se jim je tako zelo težko odpovedati.
Skratka, tudi sama se borim z vsakodnevnimi odločitvami. Ravno danes, ko sem šla na nordijsko hojo, sem sklenila, da bom en teden zelo zelo pridna, tako pri gibanju kot pri hrani, recimo 1 uro nordijske porabi 500 kcal, še 500 se jih bom odpovedala pri OH, pa ni hudič, da bi šlo dol!

Vse življenje sem bila vitka. Konfekcijska vedno 38. Zdaj imam 42 let in jem enako – kg se pa kar nabirajo. Jih je že 20 več. Počutim se obupno. Pa čeprav vsi govorijo da imam zdaj lička bolj okrogla in prsi večje in sem bolj všečna – ampak jaz absolutno nič samozavesti več. Ne vem kako bo zdaj poleti. Stojim pred omaro polno majčk in kratkih krilc – pa mi gre na jok. Hodim z kužkom vsak dan dvakrat – v službi ne sedim – se vedno gibljem. Ampak jem pa rada že vse življenje. Pa nisem nikoli imela problema z kg. Ne vem kako bom oklestila prehrano:-((

“jem pa rada…” to pove vse. Menopavza nima nobene veze.

Poskusi s paleo prehrano. Res se znebiš maščob, mišice pa ostanejo. Probaj se res držat strogo en mesec, pa boš videla rezultate, boš imela voljo za naprej.

Na FB imaš stran “paleovember”, tam dobiš osnovne napotke.

Moja mama je bila letos 60.
Nabralo si je je par kil viška, ampak ni glih med debelimi, no.
Vpisala se je v zdravo šolo hujšanja v lokalnem zdravstvenem domu, kjer poslusajo predavanja o zdravi hrani in brez drastičnih diet je dosedaj v 4 mesecih shujsala enih 6 kil. Z ohji vred…

…kar samo priča kako različni smo ljudje :-))))))

P.S. na tej šoli v našem ZD sem imela več znanja o prehrani od sestre, ki je vodila šolo 🙂 kar pa ne pomeni, da ne bo koristila komu drugemu.

Odgovor na vprašanje je že v imenu, ki sem si ga izbrala. Torej kako shujšati v menopavzi? Tako, da manj ješ in, ne, ni kriva (le) menopavza, krivo je siceršnje staranje organizma, upočasnitev metabolizma, ki se godi z ali brez mene, pri moških in ženskah. Treba je le preprosto upoštevat dejstvo, da nam telo bistveno počasneje prebavlja en sočen, masten sendvič, ki smo ga z užitkom snedli pri 20 letih, kot to naredi pri že 40, 50 letih in od tam naprej….

Z leti je treba jesti manj, zmanjšati porcije, kalorije, več se gibati, skratka, poslušati svoje telo.

In za gibanje ne iskati izgovore z vremenom, ker vsak dan lahko najdeš kak izgovor: preveč piha, je mraz, dežuje, sneži, je prevroče, je preveč oblačno, je preveč sončno, je …..(na primer: tekla sem 45 minut v največjem nalivu pred 3 dnevi , v Lj ob 18 uri, in ne, me ni pobralo, le preoblekla sem se v suha oblačila….) Če enkrat samkrat to poskusite, in ugotovite, da je to še bolj učinkovito kot teči v idealnem vremenu, ne boste nikoli več imele izgovorov glede vremena… ja?

…več seksa…

No, jaz se pa kar strinjam, da mena nima nič z debelostjo in se tiste debele ali močne, če vam je tako ljubše, dejstvo je itak enako, z meno samo tolažite.

Vse je v hrani, drage moje, vse. Več ješ, bolj se rediš. Mena vam je samo izgovor,k er pač rade papcate.

Živjo.
Moja mama si je šla izmeriti hormone…ker kile pač pridejo zaradi hormonskega neravnovesja v meni oz lahko tudi je to vzrok odvečne teže tudi pri ženskah ki sploh še niso v meni.
Če se potem tu izkaže krivec, si pač lahko s prehrano in naravnimi dodatki spet urediš balans.
Je pa res da veliko smeha in srečnih in srčnih trenutkov tudi pomaga zbuditi dodatne hormončke. 😉

Mena ima z debelostjo (in še s čim) približno toliko kot hormonska kontracepcija. Pri nekaterih ni (opaziti) nobenih stranskih učinkov, pri drugih so takšni, pri tretjih pa drugačni.

Ko bi ženske enkrat pogledale izza ogledala še malo po svetu, bi ugotovile, da smo ljudje različni. Smo visoki in nizki, smo ozki in široki, smo črni in blond. In pri tem “jaz” nikoli ni bilo merilo. Ene pač vidite samo sebe kot merilo za “najboljše” ali vsaj “edino normalno”. Nič hudega, tudi take morate bit. 🙂

No, dejstvo je, da se redimo zaradi prekomernega vnosa hrane, če tega ni, tudi viška kg ne more biti. Kar pomislite, ste na slikah taboriščnikov iz 2.vojne morda videle debele ženske v meni? Verjetno ne.
Tudi jaz sem v meni, čez zimo sem pridobila ene 2-3kg, ampak mi je jasno, zakaj. Verjemite, ne morem se izgovarjati na meno, razen če bi razvila teorijo, da te mena naredi požrešno in sladkosnedo. Pa ne jem kot ptiček, samo sem res pretiravala. Zimski večeri, pa sta po večerji naenkrat šla cel zavitek napolitank ali vrečka lešnikov, včasih tudi po 4 šamrole, dve kupi sladoleda. Še majoneze sem si včasih zaželela, pa jo nikoli nisem marala. Ja, poleg treh rednih obrokov in malic sem pospravila še vse to. Vsaj 10 let nisem hujšala, sedaj pa tudi jaz spravljam dol svoje zimske pregrehe.
Samo jaz priznam, sem pretiravala že pred novim letom, potem me je minilo in mi je samo šlo nazaj dol, potem me je pa spet popadlo. Tako da sem sedaj sprejela odločitev, da tele 3 kile izgubim s hujšanjem in zmanjšala obroke, skoraj popolnoma izločila kruh in sladko, razen čokolade, pazim, da nikoli nisem lačna, rekreacija in gre, najkasneje čez en mesec bom na starih kilah.
Tako avtorica, če nimaš kakšnih težav s ščitnico, ne vidim razloga, da ne bi mogla shujšati. Tiste, ki jih poznam in so imele voljo, jim je vsem uspelo, za ostale, ki jim ni, pa verjami, tudi vem, zakaj jim ni.

Jah je lahko govorit tistim, ki nimate problemov…

ASSSja, če bio jaz tolk pojedla kot ti bi se najbrž zredila za 50 kil, tko sem se pa “le” za 10 zadnjo zimo ob čist normalni prehrani…kr naekrat … čist drugače se mi telo obnaša kot leto nazaj. Ma dobr še ne obupujem, se velo gibljem kot od nekdaj ampak za zjokat mi pa je, da mi nobena obleka ni več prav. Bodo vilikanski stroški z menjavo garderobe, pa lih zdej ko je recesija in kriza in ..ko ni….

Dokazano je, da se v meni zaradi hormonskih sprememb nekaterim ženskam kljub normalni prehrani nabirajo kile nenadzorovano….

In ja tud mene zanimajo recepti kako se tega znebit. Sem pa trenutno mislila it na paleo prehrano zaradi kroničnih težav z razdraženim črevesjem..če pa bo to tudi pri menopavznih težavah kaj pomagalao bo pa še dodatni plus. Mi pa je žena enega zdravnika rekla,d a se ona zaradi kil že leta in leta maže s progesteronsko kremo, ker bi bila drugače že kot sod. Ma katera izkušnje s tem?

Naj se zopet navežem na mojo mamo.
Ona kot sem povedala si je samoplačniško dala testirati svoje hormone iz sline po vseh zdravstvenih težavah ki jih je imela zadnji 2 leti (nabiranje kilogramov, pred pol leta pa so ji odkrili še mikrokalcifikacije na dojki…se mi zdi da sem prav napisala). In zdravnica v UKC ji je prav rekla da je to zaradi kroničnega hormonskega neravnovesja in tukaj se je njihova pomoč končala.
Si je pa ona prav tako kupila to kremo in se mazala. Hočem pa to poudariti, da po testiranju se je izkazalo da se je predozirala s to kremo oz. ima 1000x več progesterona nad personalizirano referenčno vrednostjo. In baje prav zaradi tega zdravniki nočejo o teh kremah govoriti, ker lahko pride do predoziranja in lahko do pojavov rakastih tvorb na materničnem vratu.
Tak da vezano na izkušnjo dajte se prej testirati in potem se odločite, vsaka na svoj nivo kako in kaj.

New Report

Close