Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako si razdelite plačo skozi mesec?

Kako si razdelite plačo skozi mesec?

Ne znam prav preveč z denarjem. Nekaj se trudim, da mi ostane, pa včasih uspe, včasih pa malo manj. Stroške za hišo nosi mož, hrano kupujeva oba, otrokoma dam večinoma jaz, sta že srednješolca, za obleke npr., njuno rekreacijo, pes je moj strošek, imam avto, ne vozim se veliko. Če kam gremo, darilo kupim jaz, če gremo na kofe, plača eden ali drugi. Kako naj pravilno razporedim plačo?

Enostavno tako, da ne kupuješ impulzivno, za vsako stvar premisliš, ali jo res potrebuješ.

Mi2 nič ne razporejava plač, kaj bova v katerem tednu kupila, ne hodiva pa vsak dan v trgovine. Nekaterim tudi beleženje prav vsakega računa in izdatka pomaga, da vedo,  kje jim denar uhaja.

Ko dobim plačo, dam določen znesek na varčevalni račun.

Jaz takole. Imam izračunano, približno koliko na mesec porabimo za stroške in hrano ter ostale sprotne stvari. Recimo da je to 1.600€. Z možem imava odprt skupni račun. Na ta račun vsak mesec nakaževa vsak po 800€. Iz tega denarja potem plačujemo praktično vse, kar ti naštevaš zgoraj (položnice, hrana, stroški otrok, stroški psa). Če se kdaj zgodi, da so stroški višji ali da imamo kakšen enkraten ali večji strošek (dopust, kakšno popravilo, nakup garderobe), takrat si ga razdeliva na pol.

Ko dobim plačo, takoj nakažem določen znesek na varčevalni račun, zgoraj omenjenih 800€ nakažem na skupni račun, preostanek imam na računu za zgoraj opisane nepredvidene oz. dodatne stroške.

Deluje super že nekaj desetletij.

vse plačujem s kartico in potem grem na spletni banki skozi plačila in približno vidim kaj in kako, to pogledam takrat ko se mi zdi, da mi premalo denrja ostane na računu

prvi pogoj je, da več zaslužiš, kot porabiš

drugi pogoj je, da imaš ločen varčevalni račun, kamor takoj umakneš denar, ko dobiš plačo

tretji pogoj je, da res razmisliš pri vsakem ekstra nakupu, ali rabiš, ali ne, v trgovino pa hodiš s seznamom.

Odgovor na objavo uporabnika
varčna gospodinja, 13.11.2023 ob 09:08

Jaz takole. Imam izračunano, približno koliko na mesec porabimo za stroške in hrano ter ostale sprotne stvari. Recimo da je to 1.600€. Z možem imava odprt skupni račun. Na ta račun vsak mesec nakaževa vsak po 800€. Iz tega denarja potem plačujemo praktično vse, kar ti naštevaš zgoraj (položnice, hrana, stroški otrok, stroški psa). Če se kdaj zgodi, da so stroški višji ali da imamo kakšen enkraten ali večji strošek (dopust, kakšno popravilo, nakup garderobe), takrat si ga razdeliva na pol.

Ko dobim plačo, takoj nakažem določen znesek na varčevalni račun, zgoraj omenjenih 800€ nakažem na skupni račun, preostanek imam na računu za zgoraj opisane nepredvidene oz. dodatne stroške.

Deluje super že nekaj desetletij.

Pa zaslužita približno enako? Moj mož zasluži več in nekako ni ok, če bi oba dala enako vsoto na skupni račun. Drugače je to dobra ideja!

Ker tole je tudi super plača. Pr enem minimalcu seveda to ni mogoče.

Imava skupen denar, ker imava tudi skupne otroke in ni moje, tvoje, ampak je najino.

Vi nimate skupnih otrok?

simpl, 13.11.2023 ob 09:35

Imava skupen denar, ker imava tudi skupne otroke in ni moje, tvoje, ampak je najino.

Vi nimate skupnih otrok?

Seveda so skupni, ampak v resnici nisva obremenjena, kdo kaj plača.

Vsak mesec si naredim budget. Nujni stroški (stanovanje, položnice, avto, zavarovanja, hrana….), potem letne stroške 1/12 računam tudi v ta budget in dam na stran (zavarovanje avta, stanovanja, gume, servisi, registracija, dopusti recimo…). Določen znesek gre v varčevanje, ločeno kratkoročno (nov avto, novi aparati za stanovanje recimo, prenove, dopusti ipd.) in dolgoročno (penzija). Nekaj si pustim tudi za nepričakovane stroške (darila ipd.) in za splošno porabo čez mesec (kave ipd.). Ločeno imam na strani tudi privarčevano za veterinarja ipd., če pride kaj.

to, da si človek razdeli denar pa res ni neka umetnost no. Na račun dobiš denar, po pošti pridejo položnice, nekaj moraš imet za hrano….

Jaz najprej plačam vse položnice, točno vem kam gre moj denar. Kar mi ostane, pa vem točno koliko mi je ostalo in za kaj bo šlo (ali v šparovec, ali pa za kakšno obleko, kavo, zabavo, izlet…) Pri meni in mojem može je na prvem mestu, da imamo plačane vse položnice, da imamo hrano v hladilniku in da otroka imata kar pač rabita za preživetje in šolo. Če kaj ostane, pa gre za ostalo, kot so izleti in lušte…

Do 15. v mesecu dobim plačo caa 1500 s prevozom in malico.

16. v mesecu se plačajo vsi trajniki.

17. v mesecu gre s trajnikom na varčevalni  račun 500 eur.

Ostalo imam za zapravit do naslednje plače.

Fiksne stroške imava z možem razdelejene. On jih nosi 2/3, jaz 1/3. Mož dobi caa 2k plače.

Nič ne delim. Enostavno porabim samo toliko, da je št na računu konec meseca večja – ali v najslabšem primeru – enaka kot ob začetku meseca.

Najprej polozim znesek na varcevalni racun, potem vse ostalo in upam, da gre skozi mesec.

VSE stroške imava razdeljene na pol… vsak ob plači da polovico zneska in plačujemo vse z gotovino iz tega kupa.  On ima sicer večjo plačo a plačuje lizing za ‘njegov’ avto in njegov del kredita… Tako, da nama na koncu ostane za kar koli ni skupno enako denarja, ki ga trošiva po mili volji…

Kako varčevanje v sklade. Npr 50 eur na mesec. Čiščenje hiše in metanje stran. Tako bolj veš, kaj imaš in kaj nimaš doma. Skrinja. In kupiš, ko je v akciji. Čim več, sam skuhaš. Avtomat za kruh.

Jaz vse zapravim. Ko mi zmanjka njemu rečem. V trgovino hodim izključno jaz. Ko pa je prenova, plača on. Lažje dajem denar od sebe, kot on. Tudi oblačila za otroke. Njemu se ne ljubi v trgovino. Ko je pa prenova kopalnice, mora pa vse on plačat, ker jaz nimam

Ena740, 13.11.2023 ob 08:57

Ne znam prav preveč z denarjem. Nekaj se trudim, da mi ostane, pa včasih uspe, včasih pa malo manj. Stroške za hišo nosi mož, hrano kupujeva oba, otrokoma dam večinoma jaz, sta že srednješolca, za obleke npr., njuno rekreacijo, pes je moj strošek, imam avto, ne vozim se veliko. Če kam gremo, darilo kupim jaz, če gremo na kofe, plača eden ali drugi. Kako naj pravilno razporedim plačo?

Jaz ne šparam popolnoma nč.

Vse zagonim. Cunjice stanejo, nekaj imam  v košarci na Best secretu, Yooxu, Colmarju zase, otroka, stroške nosi mož, tanka mi mož, ostalo vse kupim sama, ker njemu je interier nezanimiv. Če crken sušilc pa ga moram sama kupiti, zato ne pršparam ničesar.

ENostavno 4tisoc dobim se pravi vsak teden lahko tisoc porabim 4tedni so se pravi en dan pred placo imam se 200e

tudi jaz ne, vse zaružim za cote.

Zračunam stroške:položnice, kredit, hrana-približno in ostalo na stran in se kar lepo nabere. Pet let sno v hiši in smo že ogromno prenovili, kupili nov avto, dopust vsako leto 3-4x…

Midva pa imava urejeno tako, da on zasluži, jaz pa kupujem 😆

Tudi za šparanje se sam briga.

Že 50 let tako. Kaj češ boljšega ?!

New Report

Close