Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek KAko sklanjamo ime

KAko sklanjamo ime

Klemen: Klemen, Klemna,Klemnu…..ali Klemen, Klemena, Klemenu….po drugi metodi je zadnjič Gaber v Bar-u sklanjal.

Kako grozno je bilo slišat. Seveda se reče Klemna, ne pa Klemena.

Odvisno od tega ali je naglas na prvem ali drugem E. Kolikor je meni znano, Štajerci pogosto naglašujejo na zadnjem zlogu in zato se pri njih E ohrani.

Spoštovani!

Pravilno se sklanja KLEMEN, KLEMENA – naglas na drugem E.

(Klemna – sem slišal bolj pogovorno, ali, kakor imajo kje navado.) Jaz sem od malega naučen, da se sklanja tako, kakor je napisano zgoraj.

Darko Ž.

Kris, od kdaj pa obstaja tudi štajerski pravopis???

Mislim, da bi slavisti imeli tukaj kaj za povedat in kolikor je meni znano sta obe verziji pravilni. Pa ne verjamem, da je v tem primeru tisti e zaradi štajercev, ker potem bi bil širok. Kja pa pravijo gorenjci? Mislim, da “Klemena”
(če je zadnji e ozek in je ne njem povdarek), ni narobe.

Naša profesorica slovenščine v srednji šoli je sošolčevo ime Klemen sklanjala z E-jem (klemena, klemenu…).

slučajno sem enkrat poslušala radio triglav jesenice in je bilo govora o skladnjanju imena klemen

pravilni sta obe obliki! kar me je zelo začudilo, zato sem si pa zapomnila

Darko Ž: KlemEna pa po nobeni logiki ne bo prav.

Slovenski pravopis predvideva sklanjanje ali:

Klemen/Klemna

ali
Klemen / Klemena

Ne ne,….. to pa ni res.

Enako je pri imenu TILEN (lahko rečeš pri Tilenu ali Tilnu). Tako je namreč ime mojemu sinčku in vsak pravi po svoje od. iz katerega konca SLO si.

LP

Oboje je pravilno!

Slovnično je pravilno oboje.
A mislite, da bi Gaber govoril napačno, ha, ha…

Štajerskega pravopisa ni. Moraš pa vedeti, da v pravopisu tudi ni določeno, kakšno ime bo nekdo dal svojemo otroku in kako ga bo naglaševal. Če se nekdo odloči, da bo imel njegov Janez naglas na e namesto na a, mu tega verjetno nihče ne more preprečiti.

K_ris, ne boš verjel, ampak pravopis določa za nekatera imena, kako se naglašujejo in sklanjajo

Ariadne, vem da določa (tudi za Janeza, ki sem ga prej omenil).
Me pa zanima sledeče:

Po kakšni logiki sem lahko Johnny, ne morem pa biti Janéz?
Ali lahko pravopis materi prepreči, da otrokovo ime naglasi drugače?
Ali ni “dolžnost” drugih, da moje ime izgovarjajo tako, kot želim jaz?

Kris, nihče te ne more prisilit, da ne daš svojemu otroku ime Janeeez
tako, kot te nihče ne more prisilit, da ne rečeš šporhert namesto štedilnika.

ampak v uradni rabi se pa naj bi uporabljal pravopis.
meni osebno je tudi mimo recimo, da je potrebno izgovarjat alEš in ne Aleš in me za tega življenja nihče ne bo čul, da bi tako rekla.
ampak dokler imajo ljubljančani primat nad slovnico…

Ariadne, hvala za lepo napisan odgovor. Si me prepričala 🙂

Ostane samo še dilema o tem, kako naglaševati in sklanjati imena, ki v pravopisu niso zajeta …

Pojdite na forum “Al prav se piše”……..in tam je enkrat lepo pisalo, da se sklanjajo:

Tilen, Tilna,….
Domen, Domna,….

pri imenu Klemen pa je posebnost, ker se lahko sklanja Klemen, Klemna,…
ali Klemen, Klemena,……

(Kar se pa naglaševanje tiče; G. Darko Ž. je verjetno mislil na ime Klement, pri katerem je naglas na drugem E-ju, pri imenu Klemen pa je naglas na prvem E-ju.)

Od kje ti to, da je štajerci naglasujejo zadnji zlog???

uh, za ime Klemen pa jaz samo pri svojih znancih slišim več variant, vsak tolče svoje..
– mene so naučili: Klemen, Klemna
– soseda kliče sina: Klemen, KlemEna
– prijateljica fanta: Klemen, KlEmena

pa smo vsi gorenjci

a ni slovenščina za celo državo enotna?
nehajte ga srat!
tilen, tilnu
klemen, klemnu

to vsak butec ve, in ne klemenu in ne tilenu.kaj vam je?!

uh, sem se zatipkala, klemen-klemenu.oprostite.

iskreno se opravičijem, pravilni sta obe obliki.

New Report

Close