Kako skuhati dobro domačo joto?
Ah nič, očitno kuharc še ni na MONu, a cajt je že da grem v trgovino in začnem kuhat.
Sej krača je svinjska, bo ok, bom vzela 2 konzervi fižola, za rezervo. Bom eno dala notr, pa bom potem vidla a bo zadost al dodat še eno. Pa tud če ena ostane, se pa drugič uporab. Kaj sploh kompliciram 😉
[/quote]
Ne konzerviranega fižola, no! V njem je aditiv E 385 (kalcijev dianrijev etilen), ki je zelo nevaren. Kupi raje suh fižol in ga skuhaj. Joto imaš lahko že za pozno kosilo ali večerjo.
Ne konzerviranega fižola, no! V njem je aditiv E 385 (kalcijev dianrijev etilen), ki je zelo nevaren. Kupi raje suh fižol in ga skuhaj. Joto imaš lahko že za pozno kosilo ali večerjo.
[/quote]
Ah, je že konc, fižol je že notr. Ma sej sm tisto vodo stran zlila pa fižol sm tud z vodo sprala.
Ja ne morm dolg čakat, ker sm mojim sinoč naročila, da morjo prit domov dans lačni, ker bo presenečenje in sta oba rekla, da dans ne greta med službenim časom na kosilo, sta pa oba doma že mal pred 16h.
Ah, pa sej za tako kdaj občasno ne bo škodoval.
Bom pa drugič nabavla več suhga fižola pa ga skuhala in dala v skrinjo kot vidm da ene delajo. Nism niti vedla, da fižol dajete v skrinjo. Pri nas doma še nism vidla fižola v zamrzovalniku.
Ah, je že konc, fižol je že notr. Ma sej sm tisto vodo stran zlila pa fižol sm tud z vodo sprala.
Ja ne morm dolg čakat, ker sm mojim sinoč naročila, da morjo prit domov dans lačni, ker bo presenečenje in sta oba rekla, da dans ne greta med službenim časom na kosilo, sta pa oba doma že mal pred 16h.
Ah, pa sej za tako kdaj občasno ne bo škodoval.
Bom pa drugič nabavla več suhga fižola pa ga skuhala in dala v skrinjo kot vidm da ene delajo. Nism niti vedla, da fižol dajete v skrinjo. Pri nas doma še nism vidla fižola v zamrzovalniku.
[/quote]
Mene je babica naučila, da je skuhala cel pisker fižola (ki ga je prej čez noč namakala) in potem tisti fižol s tekočino vred spravila v jogurtove lončke, celofanski pokrov z elastiko :))))
in v skrinjo.
Danes so jogurtovi lončki pol manjši kot včasih, jaz fižol dajem v prazne posode od sladoleda, ali tiste okrogle od repe ali zelja. Potem vse kupaj cmoknem v mineštro, joto, ričet…
Mene je babica naučila, da je skuhala cel pisker fižola (ki ga je prej čez noč namakala) in potem tisti fižol s tekočino vred spravila v jogurtove lončke, celofanski pokrov z elastiko :))))
in v skrinjo.
Danes so jogurtovi lončki pol manjši kot včasih, jaz fižol dajem v prazne posode od sladoleda, ali tiste okrogle od repe ali zelja. Potem vse kupaj cmoknem v mineštro, joto, ričet…
[/quote]
Hvala. Bom tud jaz zdej en dan nardila tako. Teh raznih lončkov, posodic imamo itak cel kup.
Mene je babica naučila, da je skuhala cel pisker fižola (ki ga je prej čez noč namakala) in potem tisti fižol s tekočino vred spravila v jogurtove lončke, celofanski pokrov z elastiko :))))
in v skrinjo.
Danes so jogurtovi lončki pol manjši kot včasih, jaz fižol dajem v prazne posode od sladoleda, ali tiste okrogle od repe ali zelja. Potem vse kupaj cmoknem v mineštro, joto, ričet…
[/quote]
A to ga na pol skuhaš, al do konca? Pa soliš tud?
Ej, full dibra ratala, res, ker moji bi mi rekl če ne bi bila dobra. Je bila sicer premal slana, ampak smo dosilil 😉 sta rekla starša, da jo drugič spet lahk nardim, da ne bom pozabla 😉 sam drugič bom prej tud fižol skuhala, ne bom več iz kupljenga kuhanga delala.
[/quote]
Aja, pa polhn lonc sm jo nardila, bomo jutr spet jedl. Čakam pa še odgovor “tašče”. Ni imela cajta, pa sm ji odnesla za probo, da proba MOJO joto 😉 je glih obisk imela, pa je rekla da bo kasnej probala 😉 če pa še moj pride pa brat, pol pa ne bo več za vse.
So imel in zelje in repo. Sm študirala a bi vzela oboje pa zmešala skup, pa sm na konc kupla sam zelje.
Ja ne vem, a je jota z repo dobra? Sej imam rada repo, sploh zravn pečenic, joto sm pa do zdej sam z zeljem jedla. Tud mami jo z repo še ni delala.
[/quote]
Meni osebno je z repo še boljša.
kako jo pa delaš z repo?
[/quote]
Isto kot z zeljem, sem napisala na 1. strani. Samo jaz jo kuham brez mesa.
Pri nas delamo joto iz zelja s česnikom, joto iz repe pa s čebulo. To je bistveno. In nikoli ne mešamo skupaj zelja in repe. Oboje brez paradižnika in brez paprike, lahko je tudi brez mesa (reberc ali pancete), v tem primeru se naredi z eno žlico moke prežganja.
Pravzaprav pa je prava jota na našem koncu samo iz repe, tisti iz zelja se je pravilno reklo bisc. Ampak dandanes je vse istega imena. Prava jota je bila hrana revežev: repa in brez mesa, samo malo prežganja. Ma meni je taka ta nartabuljša.