Kako skuhati dobro domačo joto?
Sem iz Vipavske doline in vem, kako je sta moja nona in mama pripravljali joto. Okrog paradiznika – tega je Za pol cajne zlicke v prezganje zato, da dobi jota malce barve, okusa po paradizniku pa cisto nic.
Jota z repo je po istem receptu, vendar popolnoma brez paradiznika. Nikoli pa ni v istem loncu zelje in repa.
Aha, se prav dans sm delala z zeljem, sm dala notr česn, ko bom delala z repo pa dam notr čebulo? A čebulo prepražiš al jo sam naseckaš pa daš kuhat?
[/quote]
Pozdravljena. Čebulo seveda prepražim. Jaz ponavadi dam na olivno olje naseckano čebulo (na 0,7 l repe cca dve majhni čebuli ali eno srednjo), prepražim do steklenega, na koščke narezano panceto, na koncu pa vseeno dodam in popražim še pol žlice moke, za okus. To vržem v lonec s skuhanim in pretlačenim krompirjem. Kislo repo malo pokuham in vržem k ostalemu, že prej odlijem tekočino in jo po potrebi dodajam, da dosežem ta pravo kislost. Še fižol in poper in to je to.
Pozdravljena. Čebulo seveda prepražim. Jaz ponavadi dam na olivno olje naseckano čebulo (na 0,7 l repe cca dve majhni čebuli ali eno srednjo), prepražim do steklenega, na koščke narezano panceto, na koncu pa vseeno dodam in popražim še pol žlice moke, za okus. To vržem v lonec s skuhanim in pretlačenim krompirjem. Kislo repo malo pokuham in vržem k ostalemu, že prej odlijem tekočino in jo po potrebi dodajam, da dosežem ta pravo kislost. Še fižol in poper in to je to.
[/quote]
O hvala, no bom drugič nardila res z repo 😉