Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako speči kruh?

kako speči kruh?

Danes sem doma in bi spekla kruh. Ne vem pa, kako naj se lotim? Receptov je malo morje, sem kar izgubljena v vsem tem.

Rada bi običajni hlebček v pečici. Imate kakšen res preizkušen recept in kakšen dodaten nasvet, da bo res uspelo?

Greš v Lidl. Izmed vseh mešanic za kruh izbereš tisto, ki jo imate najraje. Mešanici dodaš vodo, zamesiš in daš vzhajat (pač delaš po navodilih).

Mmm, bo dišalo!

dva kvasa, kila in pol moke, lahko malo več, malo soli, malo olja, voda po potrebi. testo naj bo bolj kompaktno, da se potem, ko je kruh pečen ne drobi preveč. pa fajn je, da vsaj 2x haja predno ga daš v pečico.

1kg moke
1 kvas
0,5l fino tople vode
2m.žl.soli
malo olja

Zamesi,pusti uro,uro in pol,premesi in daj na vroč pleh.Speci na 190C ene 30min in daj v pečico poleg lonček vode

Tale je ful dober, pa prav nič dieten 🙂

1 kg bele moke
kocka kvasa
2,5 dcl (olivnega) olja
2,5 dcl mleka
3 zvrhane čajne žličke soli

iz kvasa se naredi kvasec – zdrobiš kvas, dodaš eno malo žličko sladkorja, prav toliko moke, mlačno vodo, lepo razmešaš in pustiš, da se dvigne in nato ga zliješ na moko, dodaš mlačno mleko in olje, zamesiš, pustiš vshajati cca 1 ure, pokrito (jaz pokrijem s folijo, da zadrži testo vlago). Potem premesiš in lahko narediš iz tega 2 manjša hlebčka, 1 večji hlebec ali drugo pekovsko pecivo, ker je testo res fino. Ponovno vzhajaš na pladnju cca 30 min, da se lepo dvigne, narediš kako zarezo, lahko premažeš po vrhu z mlekom ali stepenim jajcem in pečeš pri 200 stopinj – pecivo oz. manjše hlebčke krajši čas, velik hlebec pa 50-60 min.

Evo, jaz se rekla, da nikoli ne bom pekla kruha, ampak zdaj ga. Imam enostaven recept in je odličen.

1 kg moke
1 kvas (45 g)
5-6 dcl vode
žlička soli
žlička sladkorja

Jaz vse skupaj namečem v posodo. Namesto vode daš lahko pol vode pol mleka, po želji. Zmešam z multipraktikom. Dam na pult, prej malo moke in na roke malo pregnetem. Dam v posodo vzhajati (cca pol ure, boš videla, da se malo dvigne). Spet stresem na pomokan pult, malo pregnetem in dam v porodo. Čet 15 minut stresem posodo na pekač, kruh ima obliko enega polkroga, naredim notri par zarez z nožem, lahko malo pošpricaš z vodo (npr. eno dlan vode poliješ čez) in daš v pečico.

Pečica mora biti predhodno ogreta na 175 C. Pečeš cca 50 minut. Ko kruh dvigneš, potrkaš po spodnji skorji in mora zabobnati. 🙂

In to je to. Simpl.

v čem je razlika, ali daš v maso vodo ali mleko?
ali daš v maso moko 500, 400 ali 700?
ali daš v maso olje, margarino, maslo ali nič od tega?
ali daš v maso suh kvas ali kvas v kocki?
ali daš v maso jogurt ali ne?
ali daš v maso več ali manj vode/mleka?
ali dodaš pšenični gres ali ne?

prosim, če zna katera razložit, kaj pomeni kakšna sestavina oz. kako vpliva kaj na kruh 🙂 receptov je malo morje, in v večini se razlikujejo v tipu moke, ali vsebujejo vodo ali mleko, ali olje/margarino/maslo ali nič od tega, ena ali drugi kvas, eni imajo zraven jogurt

Hvala!

Nekaj pa celo vem 🙂
Uporabljam moko TIP 500, mislim, pa 400 in 700 sta tudi ok. Načeloma velja, višja kot je cifra, manj ej kruh obstojen. Mislim,da je nekaj takega… Kupujem pa moka iz mlina.

Jaz ne dodajam olja, ker kruh uporabim tudi za drobtine. Enostavno se mi zdi, da je olje odveč.

Suh kvas jaz uporabljam samo za npr. peciva, za kvašeno testo. Če bi ga pri kruhu, bi najprej naredila kvasec (kvas+voda+sladkor).

Baje, če daš v kruh jogurt (samo žlico jogurta), da je bolj obstojen. Meni se ni zdelo. 🙂 Itak pa takoj gre…ali ga dam pa v skrinjo. 🙂

Količino vode/mleka prilagajam teku, kako suha je moka. Včasih je treba dat deci vode več, ker se npr. moka greje v kurilnici. pač odvisno, katero moko uporabljaš. Mleko ali vodo…čisto dobro je, če je samo voda. V bistvu sploh ne vem, zakaj dodajam mleko. 🙂 Meni je všeč.

Z gresom pa nikoli ne delam.

New Report

Close