Kako ste privarčevali za svojo poroko?
Spoštovane forumašice,
med tem, ko berem vaša mnenja in različne rubrike, se mi ves čas poraja vprašanje, kako in na kak način ste se lotili varčevanja (načrtovanja) za svojo poroko? Vsi vemo, da obred + slavje stane precej €€€. Seveda odvisno od števila povabljenih in nivoja postrežbe, ampak…. kakorkoli obračam, v vsakem primeru se cifre vrtijo tam okoli 5000 € (mislim, da je nekje odprta tema, kjer ste pisale o tem, koliko so znašali stroški vaše poroke in cifre so bile nekje tam-tam).
Ok, saj vemo, da se da tudi za malo denarja, ampak… koliko vidim, si na koncu skoraj vsak želi, da bi ta dan bil nekaj posebnega. Pa ne zaradi drugih in zato, da se bi “kazali”, češ mi pa imamo in si lahko privoščimo… Mislim, da je takih malo. Gre predvsem za to, da si vsak želi, da bi si ta dan kar najbolj zapomnil in da bi bilo vse popolno – dobra hrana in pijača, lepo postreženo, lep ambient, da bi se ljudje zabavali ob dobri glasbi in se imel lepo, kolikor se le da.
Torej, na plano z idejami / izkušnjami…. 🙂
Lp
Vsak si lahko naredi poroko primerno proračunu.
Prijatelja, ki se bosta poročila prihodnje leto, imata za to “našparanih” 3.000 evrov. Bo pač malo svatov, samo njima najbližji ljudje, zabava bo kar piknik z domačim dj-em, rož itak ne marata pretirano, tudi ostalih kiči kiči zadevic ne. Torej minimalistično in preprosto. Pa vem, da bo fino. 🙂
Vse se da. Le prilagodit se je treba.
Naju je poroka (letos) prišla malo več kot 8.000 €, za poročno potovanje sva porabila pa 2.500€.
Kakšnega posebnega varčevanja za ta namen se nisva šla, itak imava že od prej navado, da gre vsak mesec od plače par sto eur na varčevalni račun, tako da se je tam nabralo kar nekaj. Nekatere stvari se lahko plačajo že precej prej, npr. midva sva prstane naročila, dobila in plačala tri mesece prej in je šlo iz tekoče plače. Njegova obleka dva meseca prej enako, akontacija za mojo obleko pa pol leta prej (preostanek teden pred poroko). Rože sva plačala dan pred poroko, ko sva jih prevzela (razen poročnega šopka in naprsnih), enako pecivo, spet iz tekoče plače…
Fotografa sva plačala čez mesec dni, ko sva dobila vse izdelke (spet tekoča plača)…
Za bend sva imela denar s seboj in sva plačala po koncu fešte, edino za gostilno sva pogledala še med darili, če je kje kakšen €, ostalo bi dvignila iz računa. Nama se je lepo izšlo.
Torej predlagam, da če še nimata navade varčevanja, da se je lotita, stvari, ki se dajo kupit prej (prstani, čevlji, obleka, plesni tečaj), pa kupujeta in plačujeta prej. Tako se izdatki razporedijo in ni v mesecu poroke prevelikega šoka.
Lepe priprave želim!
Poanta mojega zgornjega sporočila je bila, da si pač zamisli takšno poroko, kot si jo lahko privoščiš. Midva nimava nekih ogromnih plač, pa tudi minimalne ne. Sva pa že od nekdaj (npr. od študentskega dela) navajena kaj prišparati in nama tudi zdaj to ni bil večji problem.
Kot sem pa že omenila, so se stroški časovno razporedili, zato je bilo lažje.
Res je, za poroko se lahko stroški razporedijo čez daljše obdobje, pa je takoj lažje. Od zaroke dalje oz. od dogovora za poroko pa vsak mesec poskusiš še kaj namensko privarčevati.
Predlagam tudi, da resno razmislita in izbereta, kaj vama je res pomembno in za tisto pripravita več denarja. Če vama je na primer pomembna glasba, varčujeta za to ali pa koga bližnjega, ki bo spraševal po primernem darilu poprosita, če (delno) financira glasbo.
Čisto vse doterano in do maksimalnih stroškov si težko kdo privošči, se pa da vama pomembne stvari narediti super, vama manj pomembne pa spustiti ali znižati stroške. Npr. rožice naročita v lokalni cvetličarni ali pri kolegici, ki ima spretne roke, nimata pentelj za avtomobile ali nasprsnih šopkov.
Dekoracija na mizah morda ni tako pomembna in bosta zadovoljna tudi s malimi svečniki recimo ali pa le z enim cvetom, ki plava v posodi z vodo.
Morda vama ni tako pomembna obleka, pa tu najdeta nekaj lepega in takega, da bosta še kdaj nosila.
V knjigarni lahko kupita malo lepši papir in sama natisneta vabila.
Če vama pa je kaj zelo zelo pomembno, npr. točno izbrana lokacija za poroko, prstani, karkoli pač, pa tam malo več zapravita.
LP,
Lenka
Mene bi poroka prišla cca 3000€ (6 let nazaj)
Ampak so darila nekako odtehtala ta znesek, saj je vsak prispeval kaj koristnega (če pa kdo ni imel ideje, sva itak rekla da so dobrodošli prispevki za medene tedne (te so stali 4000€))
Oče je npr. podaril prstana pa vino. Moja mama je napekla piškotov. Ena priča je podarila rože, tudi tiste za okrasit avto. Druga torto. Okraske sem naredil sam. Z poročno obleko sva tudi imela srečo, da sva našla eno zelo poceni in vseeno tako lepo, da je bila nevesta zelo zadovoljna.
Vabila je naredila soseda in je računala res minimalno. Pa še kaj bi se verjetno našlo.
midva se poročima drugo leto in že vse odkar sma se za poroko odločila dajema vsak mesec sproti določen znesek na stran za poroko.Računama da bo za cca 70 ljudi dovolj okoli 6tisoč (raje računama malo več kot pa da je potem šok).
Ker boma imela cerkveno in civilno ter potem fešto v krogu ccaa 500 m ne boma nič okraševala avtov se mi zdi brez potrebe, prav tako ne boma spušala raznih golobčkov, balončkov ,… tako da tukaj boma nekja prihranila, pecivo bodo spekle razne sorodnice tako da tudi tukaj nekaj prihranima, raznih konfetov pa ne vem še česa prav tako ne boma imela za naprsne šopke bom naredila iz gline take pikapolonice odzadaj napisla datum poroke in bo to ob enem služilo kot zahvala, naknadno boma pa poslala še razvito sliko in to je to,
Obleko sem si izpoosila sem dala malo več zanjo ampak mi je res všeč in sma pač tukaj malo več reskirala, obleko za mojga sma kupila že poleti na razprodaji enako čevlje zame in za njega tako da par evrov se je tudi tukaj prihranilo, glede okraševanje z rožami ne želim veliko raje vidim na mizi majhen šopke in zraven kako svečko kot pa goro cvetja kjer se nobeden med sabo ne vidi, šopek tudi ne bo nič posebnega tako da mislim da ne more biti cena ne vem kako velika, poleg tega ne bom povedala da želim poročnega ampak enostavno šopek, ker imam občutek da vse kar se začne z besedo poročna gre cena v višavo. Glede menuja tukaj skoraj da ne moram vplivat ampak res pa je da ne boma izbrala najbolj dragega in fensi šmesi ampak to kar vem da ljudje jedo in ne neke čudne jedi ki jih še prebrat ne moreš. Vabila boma naredila sama z kolegico in verjetno se bo še kje dala kaj prišparat.Poročnega potovanja ne bo imama doma dva mala škrata in namesto da bi midva šla ne vem na kake maldive bomo mogoče skupaj šli za par dni na obalo ali pa v hribe kjer vsi uživamo…fotograf izbrala sma takšnega za katerega vema da dela lepe slike in ni predrag, nisma gledala na to da ima neko ime pač pa da so slike lepe, cena je kar ugodna, album sma kupila sama slike boma noter limala sama, snemali se ne bomo ker tega potem tako nihče več ne gleda nama je nepotreben strošek, glazba namesto petih članov sma izbrala samo trio ki igrajo super tako da tudi tukaj nekja pridobima in verjetno bi se še kaj našlo…….
Nama je obema še najbolj blizu piknik ohcet, ampak najini žlahti se to zdi premalo fensi, hočejo sedet v fensi gostilni in ga do jutra pit, na veliko žret in žurat. Pa kdo naj pride, bi tudi radi oni odločali… Plačala bi pa seveda midva. Zaradi vsega tega sva za nedoločen čas vse skupaj v 3pm poslala. Sva vsa ta leta srečna tudi brez poroke.
Tudi zaradi teh cen se še nisva poročila, pa sva skupaj že res dolgo.
Sva mogoče za koga škrtuha, ampak res ne verjameva v to, da je to tako blazno nepozaben dan, da je vredno dat od sebe toliko €.
8000€ za en dan pa kaj si ti nor… Za koga že?? Saj ni problem v tem, da ne bi imela denarja, ampak poroka nama res ne pomeni toliko, da bi se do te mere skeširala. Ker vem, da bi nama bilo najbrž naslednji dan fajn žal, da sva toliko € stran vrgla. Saj najbrž je marsikomu žal, da je dal toliko €, ki bi lahko šel za dosti bolj koristne stvari, pa tega ne bo priznal.
Ne strinjam se s tem, da se to dela za sebe, ampak kolikor vidim na porokah, ki sem se jih jaz udeležila, gre predvsem za tekmo fovšarije – kdo bo več dal kot tisti, ki se je prejšnji ženil in da potem žlahta kritizira in primerja poroke med sabo.
Chianti, ti imaš zgleda res slabe izkušnje, ampak ni vedno tako hudo veš…
Če imaš pa tako žlahto, ki so že vnaprej povedali, da hočejo oh in sploh poroko, pa jih pač ne povabi. Jaz bi se nalašč poročila brez njih. Da bi pa zarad takih “hohštaplerjev” prestavila poroko za nedoločen čas??? Ni šans!!!
Jaz tudi razmišljam, da določenih ne bom povabila, imam razloge za to, pa so tete in strici, ampak ker je bilo v preteklosti precej očitkov, ki so izvirali iz čiste faušije, ker nekdo ne prenese, da ima sestra/brat več od njega (nobn pa ne vidi, koliko je kdo garal za to, kar ima), si jih pač ne želim na ta dan ob sebi… preprosto. In da ne bo neke zamere, bom pač rekal, da bomo imeli v zelo ozkem krogu, samo nekaj prijateljev in priče… pa naj si mislijo kaj si hočejo. Itak nismo neki best frendi, da bi se bala, da kdo potem več ne bi hotel na obisk, ker se vidimo par krat na leto. Pa nismo skregani, ampak pač neki full prijatelji pa tudi nismo… Žlahte si žal ne moremo izbirati, lahko pa si izbiramo prijatelje!
mogoče imaš po eni strani celo prav….
Midva sva se poročila in za poroko zapravila dobrih 11 jurčkov, in verjemi mi – NI NAMA ŽAL !!!
Poznam jih pa kar nekaj, ki jim je in so celo leto jedli potem krompirjevo župco… Za znižanje stroškov, oz. ugodno poroko pa nekam drugam odpravit poročit, ali pa doma na štiri oči in je tudi za vaju lepo in ugodno.
Prijatelji – seveda, bi jih rada imela na poroki, še rajši kot marsikaterega sorodnika. Ampak ko žlahta dirigira, kdo naj pride in kdo ne, kdo bi pasal zraven in kdo ne, pa postane vse skupaj vse prej kot zabavno 🙁
Midva imava v familiji samo ene par osebkov, ki niso fovšljivi in tekmovalni, žlahta po njegovi strani pa samo tekmuje, kdo bo več dal in kako bo pri komu izpadlo. Na koncu pa vsi na veliko kritizirajo vsepovprek. Tudi po moji strani jih je nekaj takih. Sploh jim ni poroka kot en lep dogodek, ampak primerjava ‘prestiža’ (navideznega, kajti itak nobeden ni kakšen bogataš). Jaz imam tudi malo žlahte, njegovih je pa res fuuuul… Na prejšnjih porokah so bili vsi povabljeni (v gostilnah, so na koncu prišle ogromne vsote €), pri nama se je pa takoj začelo: ne bosta mela piknika, kakšna poroka pa je to – to je rojstni dan, ne pa poroka, potem res boljše, če sploh nimata, un bo zameril, pa tistemu se bo čudno zdelo, pa žena bo zamerla, pa tam bodo užaljeni, če bo tako, pa uni bodo užaljeni, če jih ne bosta povabila…
kljub temu da se vidimo enkrat na sto let sva po njihovem mnenju primorana, da vse povabiva ali pa sploh nič! 🙁 Nobeden od teh, ki imajo takšne zahteve pa se ni ponudil, da bi pomagal pri plačilu, če mu je že toliko do tega, da je toliko ljudi na koncu tam. Če bi pa oni plačali, bi pa še sploh do konca življenja poslušala, kakšne zasluge imajo za vse in kako brez njih sploh ne bi bilo nič…
Kot pravim – nama poroka itak ne pomeni dosti, ker sva vsa ta leta čisto srečna koruznika. 🙂 Poročila bi se, ampak toliko €, da potem žlahta tvojo poroko čisto sesuje in si na koncu nesrečen, ko slišiš takšne kritike… Rajši se ne poročiva. 🙁
jaz bi potem lepo združla kakšen lep dopust z otroci in zelo zelo dobrim parom prijateljev in se nekje drugje poročila,. Ni nujno, da je to tujina, če so otroci še majhni… tudi kakšne terme imajo tovrstno ponudbo (ne glede na letni čas) in bi z tem zavezala vse jezike. Če pa hočejo žur, – pa naj nardijo vama v čast oz. darilo in se boste imeli lepo in naj potem to tudi plačajo. O tem,kdo bi bil na vajini poroki pa nima nihče kaj za govorit…., Zakaj bi vidva” žrtvovala ” svojo poroko zaradi interesov širše familije?????. Oni so svoje poroke že imeli, ali pa ne – SO NAREDILI PO SVOJE- vidva se pa sedaj poročita po svoje….
Ja, saj verjetno bova na koncu tako tudi res naredila. Združila poroko in dopust ali pa kaj takega in na koncu nobenega od žlahte ne bova vabila. Pa potem, ko bi nazaj prišla, sploh razglašala ne bi tega, da sva že poročena… Če bi pa kdo na obisk prišel in spraševal, kdaj bo poroka, bi pa rekla, da je že bila. :)))
Planiranje poroke/ohceti v takem duhu, kjer že vnaprej veš, da bo toliko žlahte nosove vihalo, res ni ne lahko, ne prijetno… Ker vidim kako je bilo pri ostalih parih, ki so se totalno skeširali, zdaj jih pa cela žlahta šimfa, kako je bilo vse skupaj za en drek. 🙁
pravilno, če se vidva želita poročiti, to tudi storita, za vaju najlepši, najugodneši, najboj miren način. Pojasnjevati vsem ostalim tudi ne rabita, še manj pa opravičevati zakaj sta tako storila. Staršem podarita kakšno lepo slikico in to je to. Veliko uspeha, predvsem pa mirnih (skritih priprav – če bo treba), vama želim in javita kako bo.
Chianti, brez zamere, ampak jaz vaju enostavno ne razumem… :-/
Govoriš in jamraš, kot da je VAJINA poroka vse prej kot vajina, o tem govoriš, kot da gre za nek družinski dogodek, o katerem lahko in imajo vso pravico odločati vsi bližnji in daljni sorodniki. Če želita biti srečna in se poročiti po svoje, morata najprej razčistiti sleddeče:
– vajina poroka je VAJIN dogodek
– VSE, kar zadeva poroko, je VAJINA odločitev, ker jo bosta plačala VIDVA
– vsi, ki bodo povabljeni, so SAMO povabljeni, lahko pridejo ali pa ne
In kar se mi zdi precej neumno (pardon in brez zamere prosim!) je pa to, da razlagaš okrog, kakšna naj bi bila poroka in se potem jeziš, ko naletiš na neodobravanja. Sorry, ampak to je meni čist “kmečko”, kako se obnašajo tvoji sorodniki (kot si opisala) in takim ljudem jaz niti v sanjah ne bi omenjala, kakšno poroko načrtujem ali želim imeti.
Pri nas bi bil scenarij verjetno ravno obraten, Če bi naredila preveč na veliko, neko nobl lokacijo, da bi bilo res full lepo in drago, bi me verjetno obirali v smislu “o poglej, kaj si privoščijo, pa že majo denar, če si lahko to vse privoščijo…” Ker so pač vsi bolj slabi pri dnarju in radijo pošinfajo, ker si pač ne morejo pomagati, da ne bi bilo fauš. Ampak ker jih seveda poznam, ni šans, da bi komu razlagala, pravzaprav jih nimam niti namena povabiti.
Meni se zdi razlika kar velika. V primeru, da mi nekdo podari torto meni ni treba prišparati 150€, če pa mi ta denar podari kot darilo, ga dobim po poroki in 1. sem torto plačala sama in 2. gre teh 150€ za nek drug nemen. Vsaj sama bi zelo težko naročila nekaj za kar ne bi vedela kako bom plačala. Aja, pa poleg tega ti lahko torto speče oseba sama, ni nujno, da jo naroči nekje. Vsaj jaz bom prosila mami in botrco, da mi spečeta torte (in bom imela več poročnih tort – wiiii ) 🙂