kako študirati?
Pozdravljene!
Sem izredna študentka, zaposlena, mamica 1,5 letnega sinka. Normalno da skrbim za družino z vsemi obveznostimi (kuhanje, pranje, likanje, …). K študiju se tako spravim šele zvečer, po 21.30 uri, ko fantek že spi. Takrat je ponavadi pred mano liter kave, a pogosto sem že tako utrujena, da mi gre bolj malo v glavo. Čez dan se lahko učim le med vikendi, ko ta mali zaspi ali pa gre z možem na sprehod. To pa so 3 do 4 ure. Ko sem doma, mali hoče biti skoz z mano. Žal mi je vsakega trenutka, ki ga ne preživim s ta malim, tako da skušam biti čim več z njim. Babice popoldne ne obremenjujem rada s tem, da ga pazi, ker ga tako pazi že dopoldne. Mož je kar precej zaposlen, tako da je tudi popoldne veliko v službi, pa tudi drugače ni ravno vešč v gospodinjstvu.
Svetujet mi, kako naj ostanem čimdalje budna in skoncentrirana na študij. Kave že tako spijem preveč, pa tudi odvratna mi je že postala, poleg tega da ni zdrava. Kako pa je s pitjem črnega ali zelenega čaja?
Do konca mi manjaka le še zadnji letnik in diploma, veže me pa služba, tako da moram doštudirat.
Lp!
Tigrica, daj se no zmenit z možem. Bosta pa nekaj časa jedla samo jajca pa špagete, potem se bo pa že navadil kuhati še kaj drugega. Tudi prat ga lahko naučiš. Kaj pa je to takega zbasati cunje v pralni stroj, naštimati pravilen program in jih potem obesiti? Če je seveda pripravljen sodelovati.
Pa če bi se pomenila z babico za popoldansko varstvo, dokler ne diplomiraš – sigurno si tudi ona želi tvoje čimprejšnje diplome.
Ne preveč razmišljati o poživilih, ti ne bo dobro delo. Drugače je pa bolje piti zeleni čas. In sama bi na tvojem mestu ves čas raje pila vodo.
Tudi sama sem na tem, s tem da delam magisterij, sem pa samohranilka, pa z minimalnim sodelovanjem dedkov in babic, torej……..včasih sm k kakšen zombi hodila v službo…
Od kave in “sladkega” življenja sem dobila tudi rano na želodcu, tako da nimam pravega nasveta.
Baje je v redu Bilobil, za zboljšanje koncentracije, tudi sama ga bom poskusila, ker moram še udariti finiš, mankata mi še dva izpita (od 16 ih) in magistrsko delo, pa bi rada to čimprej zaključila…
Skratka, drži se, vedi da nisi edina, in mogoče je tudi to dobro.
Nekoč sem dobila sms od sošolke: drži se, spale bomo ko bomo magistre…
Torej z enakimi željami, da bomo nekoč na boljšem z izobrazbo!
Mogoce bi si lahko pomagala s kaksnim bolj efektivnim nacinom ucenja? Npr. meni zelo ustrezajo miselni vzorci, ker si veliko bolj zapomnim, ce stvari vidim “narisane” in povezane s puscicami, crtami, itd. kot pa ce berem tekst.
Sicer pa namesto kave raje pij zeleni caj, samo ne smes ga prevec dolgo namakat (2-3 min je ok za pozivit, ce pa je vec kot 5 minut namocen, pa pomiri).
Jaz se obdržim pokonci s Coca-colo, name deluje kot doping. Vem, ni zdravo itd, ampak nujno potrebno.
Vso srečo!
Jaz bi ti pa svetovala, da poskusiš z avtogenim treningom (za sprostitev), himalajsko soljo (za boljše misli) in morskimi algami (energija).
To je moj predlog, to pomaga meni za boljše počutje.
Namakanje zelenega čaja dalj kot pet minut ne deluje pomirjajoče (čaj enostavno nima “pomirjajočih” učinkovin), razlika je le v tem, da se v prvih dveh do treh minutah izloči večina kofeina, nato pa se začne izločati tanin, ki nase veže kofein in ta deluje malo drugače kot takrat, ko je še “sam”.
V bistvu ima dolgotrajnejši, a blažji učinek, če ga namakamo več kot tri minute.
No, pa saj to ne spada več k temi.
Dodam še lahko to, da jaz ponavadi spijem skodelico kave na dan in nekaj skodelic čaja. Zvečer, če se učim ali delam, pijem ponavadi le zeleni čaj. Pa še to bolj iiz užitka kot zaradi “učinkov”.
Zdaj, če sem prav seznanjena, se po treh minutah pri zelenem ali pa črnem čaju začne izločati čreslovina, ki deluje pomirjevalno oz. te “prime spat”, ne pa poživi.
Ne, takole gre:
čreslovina (tanin) se res začne izločevati in nase veže kofein. Zaradi spremenjenih vezi kofein ne deluje več tako (hitro) poživalno kot bi, če bi čaj namakali do tri minute, pač pa je učinek kofeina dolgotrajnejši in manj intenziven.
Čaj ne more delovati pomirjevalno (ali celo uspavalno), ker enostavno ne vsebuje snovi, ki bi delovale na tak način.
Vprvih treh minutah se izloči praktično ves kofein in nič tanina, zato takrat deluje “bolj” poživilno”.
Maja, če je to res, se ti zahvaljujem za pojasnilo. Potemtakem bi bilo verjetno bolje (če pozabimo na grenak okus) pustiti čaj v vodi več kot tri minute. Res, da bi bil učinek manjši, bi bil pa daljši.
V tem primeru pa moraš študirati tehniške stroke in najbližje si temu, če študiraš strojništvo ali pa gradbeništvo.
Forum je zaprt za komentiranje.