Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako to plačati?

Kako to plačati?

Imam račun, nikjer ni napisano, kako naj ga plačam. Sklic se začne z 00-XXXXXXXXXXXXX.
Poskusila sem z BN02, pa mi ga zavrne, ker je za črtico 13 številk.
Ali lahko to plačam s posebno položnico in prvi dve ničli (pred črtico) enostavno ignoriram?

Hvala za informacije.

Plačaj s plačilnim nalogom, sklic pusti prazen, tiste cifre, ki so naveden kot sklic, pa vnesi v polje Namen.
Kaj pa, če izpolniš posebno položnico? Tudi ne prime sklica?

Prve variante ne upam izvesti, ker gre za dokaj uradno reč, potrebujem tudi potrdilo za to plačilo.
Posebne položnice še nisem poskusila, ker ne vem, če gre tole (00-) v posebno položnico (sumim, da ne). Nisem ravno vešča v teh zadevah.

Bom pač šla jutri na banko, če ne gre drugače, vendar bi res rada to elektronsko rešila.

Jaz nekam med tistih trinajst številk vstavim vezaj (pomišljaj), tako da razbijem predolgo številko..
Ponavadi se da vezaj vstaviti smiselno: recimo 2011-0112233. Če imaš v referenčni številki številko računa in še nekaj zraven, vstavi vezaj tam vmes.

Kaj pa novi plačilni nalog (UPN)?

tega mi Klik ne pusti.

UPN? Tega pa ne razumem, ker so notri polja, ki jih ne znam izpolnit.

tega mi Klik ne pusti.

UPN? Tega pa ne razumem, ker so notri polja, ki jih ne znam izpolnit.[/quote]

Če ti bo tole kaj v pomoč (sklic bi moral iti skozi):

http://data.si/sl-SI/a-813/kako-prav-izpolniti-univerzalni-placilni-nalog

Jaz grem pri takih plačilih kar v banko, pa mi tam zrihtajo. Ziher je ziher 🙂

Očitno bom mogla it tudi jaz, čeprav me jezi, da tega ne morem elektronsko opravit. Grrrrrrrr

@predlog

Hvala za link, vendar mi UPN res deluje preveč vesoljski …

00-se uporablja za BN-02 ali UPN, za posebno položnico moraš uporabiti kontrolko 12!
Ali si vnašala 00 v prvo manjše okence ali kar v sklic? Ker ta 00 se vnaša v manjše okence pred sklicem (na sliki glej spodaj desno – ta 00 se vnaša kot je na sliki 11! Potem je pa na sliki naprej 987…..tam pa vneseš ostale cifre).
http://www.casnik.si/wp-content/uploads/2010/06/BN02.jpg

UPN-a se pa kar navadi, ker bo šlo vse ostalo ven iz prometa in bo ostal samo še UPN.

00 sem dala v seveda v manjše okence BN02, pa mi je sklic zavrnilo.

Potem je pa sklic narobe sestavljen. Izpolni BN-02 in daj v model sklica samo 99 in nič naprej. Sklic pa vpiši v namen (ali pa napiši št. pogodbe, sodbe, vložka, karkoli pač imaš).

4.3.3 Referenčna številka (Sklicevanje na številko- odobritve) prejemnika
V polje referenčne številke prejemnika se vpišeta tako kot pri referenčni številki nalogodajalca dva podatka:
– oznaka modela ( 2 numerična znaka ) ,
– sklic z do 22 numeričnimi znaki, ki so lahko v treh sklopih, ločenih med seboj z dvema vezajema.

Da je s tem sklicem nekaj narobe, sumim tudi sama. Samo teoretično vprašanje. Ali bi UPN to sprejel? Da se ne bom zastonj ukvarjala s tem čudom?
Ali na banki lahko to opravim brez težav ali mi lahko tako plačilo zavrnejo?

Pri vpisovanju podatka sklicevanja na številko velja nekaj osnovnih pravil:
– vpisujemo lahko le numerične znake
– podatki ne smejo vsebovati posebnih znakov (prečna črta /, enačaj =,dvopičje: ..)
– v podatku sta lahko le dva pomišljaja, ki pa ne smeta biti skupaj (npr.00 123 — 321)
– nobeno število ne sme biti daljše od 12 znakov (npr .00 12345678901234). Izjema je model 12, ki ima lahko do 12 znakov +kontrolna številka, skupaj torej 13 znakov ter se praviloma uporablja pri posebnih položnicah
– na prvem in zadnjem mestu ne sme biti pomišljaja (pr. 00 -123, pr. 00 123-456-)

Predlagam ti, da ali odbiješ zadnjo cifro ali pa nekje vmes vstavi pomišljaj. Tako ali tako se bo tako plačilo pri prejemniku obdelalo oz.knjižilo ročno in ne avtomatsko. Potrdilo si boš pa itak lahko normalno sprintala.
Ne kompliciraj preveč. Večja previdnost je pomembna pri posebnih položnicah, kjer sklic je pomemben, ker se ta plačila knjižijo avtomatsko in če vpišeš napačen sklic obvisijo in se jih potem knjiži ročno, kar pa lahko kasneje privede do kakega opomina, zaradi neažurnega knjiženja v podjetjih.

Pri UPN-u so enaka pravila. V sklicu je lahko največ 12 številk zapored, kar je več kot 12 do vključno 20, moraš vmes dat en pomišljaj.

Miicka, lahko eno podvprašanje, ker vidim da se spoznaš? Z uvedbo UPN-ja pri bankanetu od NKBM, kjer plačujem večino položnic z moževega računa, ni več možno spreminjati imena plačnika (kot je bilo oz. je še mogoče za posebno položnico in plačilni nalog). Ko UPN odpreš je plačnik (imetnik računa) že vpisan. Ker plačujem s tega računa tudi svoje položnice bo v bodoče kot plačnik torej vedno naveden moj mož. Ali je to lahko za prejemnika plačila problem ali pa se plačila knjižijo zgolj po sklicu? Hvala in lp

@Miicka, hvala za informacije. Šla na banko, kjer so mi vmes dali črto. Bom vedela za drugič. Je pa vseeno čudno, da javna institucija pošlje tak račun, s katerim so težave.

Miicka, lahko eno podvprašanje, ker vidim da se spoznaš? Z uvedbo UPN-ja pri bankanetu od NKBM, kjer plačujem večino položnic z moževega računa, ni več možno spreminjati imena plačnika (kot je bilo oz. je še mogoče za posebno položnico in plačilni nalog). Ko UPN odpreš je plačnik (imetnik računa) že vpisan. Ker plačujem s tega računa tudi svoje položnice bo v bodoče kot plačnik torej vedno naveden moj mož. Ali je to lahko za prejemnika plačila problem ali pa se plačila knjižijo zgolj po sklicu? Hvala in lp[/quote]

Ali si ziher, da pri UPN-u v el.banki nimaš kje “zavihka” spremeni podatke o plačniku?
Sicer pa, če plačuješ zase z moževega računa, dosledno upoštevaj sklice in se bo vse avtomatično pravilno poknjižilo. Sicer bodo pa itak možu težili kaj je to plačal. 🙂

Ja, ziher, ni mogoče spremeniti plačnika. Se ne prav dosti sekiram, če bo kdo možu težil kaj je plačal 😉 . Se pa malo sekiram, da ne bi kdo (recimo durs, ki je že na UPN-ju) težil meni, da česa nisem plačala. In ni mi jasno, zakaj je bilo to treba?! Kaka pravila glede UPN-ja mogoče? Bom mogoče povprašala še banko. Hvala ti vseeno.

Pri Kliku to že pri navadnih položnicah ni bilo možno. Tudi mene je vedno motilo, da ne morem plačnika spremeniti.

To, da si lahko spremenil plačnika je bilo itak od banke do banke različno, ene tega nimajo tako ali tako.
Glede UPN-ja ni nekih večjih pravil. Je pa tako, da če plačaš preko UPN-ja, je zelo pomembna koda namena, ker se namreč več ne prenaša namen plačila, ki ga vpišeš.

V primeru uporabe ene izmed standardiziranih referenc (SI ali RF) se do končnega prejemnika plačila ne bo več prenašal tekstovni namen plačila, zato je uporaba ustrezne kode namena plačila obvezna, saj nadomešča tekstovni opis namena plačila.

Žal je tako, da so javne intitucije tiste, ki nimajo pojma o teh stvareh. Potem pa seveda tebe terjajo, da nečesa nisi plačala.

Pri Kliku to že pri navadnih položnicah ni bilo možno. Tudi mene je vedno motilo, da ne morem plačnika spremeniti.[/quote]

Ja, vem, ker imam sama račun pri njih in tudi mene moti. Zato mi je kar prav, da ima mož račun pri nkbm, kjer so bile te zadeve do UPN-ja drugače uštimane. Saj mogoče ime plačnika res ni tako pomembno kakor sklic, pa vseeno. Sem poslala mejl na nkbm, zakaj ta sprememba pri UPN-ju. Pa da vidimo kaj imajo povedati!

Preklicujem prej napisano in da hkrati pohvalim prijaznost nkbm. V bankanetu se ime plačnika na UPN DA spremeniti. Potem ko sem jih po mejlu vprašala zakaj imena plačnika ni mogoče vpisati po željii so mi po 5 minutah odgovorili da je to mogoče in da se enostavno čez ime lastnika račun vpiše novega plačnika. Tako enostavno da mi prej res ni padlo na pamet! Pri NLB pa po starem: ni možno! Razen če kdo pozna kako finto???

No vidiš, vse se da :).

New Report

Close