Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako učinkovito čistiti?

Kako učinkovito čistiti?

Prosim, če mi date kak nasvet, ker se mi zdi, da delam cel dan, efekta pa ni pravega. Nekaj časa nazaj je ena vsak dan pisala o čiščenju, kajne? Mi malo pomagate najti kaj takega. Prosim, prosim.

Pa še kak nasvet za zaposlene mame v zvezi z vodenjem gospodinjstva bi mi prav prišel, ker imam zadnji mesec, odkar sem v službi KAOS tako v glavi kot v stanovanju.

Lep pozdrav!

Isto sem že jaz mislila vprašati. Tudi jaz se spomnim, da je ena pred časom pisala o pospravljanju vsak dan.

Sprot je najbolj efektivno. Čistim samo ob nedeljah – kar pomeni, da pobrišem prah, pospravim navlako, pomijem po tleh, preoblečem posteljnino, počistim kopalnico – približno 120kvadratov v dobre dve ure. POGOJ – moža poženem ven:)

Sproti pa pomeni, da posteljem posteljo vsako jutri, da pospravim posodo v pomivalni stroj vsako jutro, da poberem navlako v dnevni sobi vsako jutro in jo pospravim – se pravi pridem domov v pospravljeno – pa mi vzame zjutraj 10 – 15 minut. Zvečer če je pomivalec poln samo zalaufam. Zjutraj zložim ven.

To je za mene recept – pa je vedno pospravljeno, vsaj tako mi drugi pravijo, da še niso prršli pa da bi blo razmetano, pa včasih dobim obisk ko pridem iz službe ali pa so tam že prej, ko je mož že doma. Men red in čistoča velik pomen in tako mi zaenkrat štima. Seveda pa ko perem zavese, čistim generalno tudi omare – znotraj potem si vzamem nedeljo približmno 4-5 ur. Vendar se takega čiščenja lotim maksimalno enkrat na mesec.

Aja še podatek v službo grem ob 6:45 – domov pridem ob 17:30. Enkrat na teden ob 20:00.

lp

Urška

Jaz čistim 1x tedensko, pospravljam pa vsak dan po malem in tiste vsakodnevne stvari.
Torej v soboto dopoldan, če mi znese pa že v petek popoldan, pošljem moža in otroke ven. Medtem časom si navijem glsbo in delam ko urica. Počistim kompletno kuhinjo in koplanico, posesam in pomijem tla po stanovanju, preoblečem vse postelje, pobrišem prah.

Vsak dan pa peremo, sušimo, zlagamo cote(1 stroj na dan), posodo v in iz pomivača, odnašamo smeti, pospravlamo drobnarije po stanovanju,….

Nam se ta sistem zelo obnese, saj imamo dokaj čisto in skoraj nikoli bombe v stanovanju.

Tista “pospravljalska navodila” najdete na .

Mene najbolj jezi, ker kar naprej pospravljam, pa se vedno bojim če pride nepričakovan obisk. Kako naj naredim, da bi se lahko kdaj usedla in rekla, zdaj imam pa pospravljeno, nič nimam dela. Ali vam to uspe???? Hvala

Zakaj se pa obiskov bojiš? Ali pridejo k tebi ali k prahu na policah?
A veš, “nič nimam dela” je v gospodinjstvu nemogoče. Če nič drugega imajo vsi člani na riti gate, ki bodo zvečer v košu za umazano perilo. Pospravljenost je na nek način “stanje duha” – ko boš zadovoljna, bo pospravljeno. Jaz imam pospravljeno tudi če je nekaj posode še v koritu, ker se mi ne ljubi pospraviti čiste iz stroja – ker se s tem ne ubadam ampak počnem rajši kaj bolj luštnega. Pospravljanje smatram kot tisto reč, ki mi omogoča, da imam čist krožnik, pa oprano majico, pa da se da dihat pri nas doma, ne pa kot vseživljenjski projekt iskanja kdaj bo vse čisto in vse pospravljeno in brezmadežno. Mirno se usedem k čemu bolj prijetnemu – tudi večkrat dnevno. :)))

Kaj pa delajo moški pri vas?

Pri nama je tako, da je mož zadolžen za odnašanje smeti in sesanje 1x tedensko. Načeloma tudi pospravi mizo, kadar kuham.

Midva sproti odlagava stvari v pomivalec, iz stroja jih ponavadi pospravim jaz. V petek ali ponedeljek popoldan pomijem WC in kopalnico, mož posesa. Ostale stvari pospravljava sproti. Perem in sušim zvečer (vmes gledam TV), likam ne. Se mi zdi, da če pospravljaš sproti, nekako gre. Najtežje se je navaditi, da pospravljaš za sabo sproti.

Sigurno je lažje, ker sva sama. Mislim, da je najbolj pomembo, da sama pri sebi razčistiš, koliko ti pomeni, v nulo pospravljeno stanovanje. Mene osebno ni sram, če pridejo prijatelji in stanovanje ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pospravljeno.

pri nas imamo nekaj pravil:
– pospravljamo sproti oz.
– ko gremo spat NI – umazane posode v koritu (ok, imamo pomivalni stroj, to je zelo lahko izpolniti) in
– NI razmetanih igrač po dnevni sobi in
– NI razmetane predsobe;
Vse to uredimo na hitro, ko povečerjamo;

Imamo porazdeljena opravila. Eni imajo tako, da kdor vidi, pospravi, pri nas se to ni obneslo, ker moja dva (veliki in mali moški) preprosto NE vidita.
Jaz skrbim za posodo, mož za smeti in za obešanje perila, za stvari na parceli, sin (7 let) za pospravljeno predsobo in čiščenje kopalnice, sesava oba z možem, likam pač ne …

Velika opravila opravimo v nedeljo – sin počisti kopalnico, pospravi svojo sobo, jaz ornk vse pospravim in presesam (za kavčem, pod omarami itd.), menjam posteljnino, operem deke, počistim pečico itd.

Ker imamo 2 psa, vsak 2 ali 3 dan – sesamo na hitro, da počistimo morebitne dlake, pobrišem prah, zalijem rože itd.

Ne vem, živimo v hiši in vsak dan za hitro pospravljanje porabimo cca 20 minut (v službo hodim ob 6.45, vračam se 17.00 ali kasneje), večje čiščenje mi vzame cca 2 uri. Ob tem moramo še poskrbeti, da sta psa zlaufana, porihtana itd. za kar skrbiva z možem.
In ja, naš kriterij pospravljenosti morda ni ravno na najvišji ravni, a ker smo prej stanovali v majhnem domeku, kjer je bila že narobe odložena vilica vidna kot blazno razmetana soba, smo se navadili spravljati stvari na svoje mesto in predvsem – ne hrčkamo in ne spravljamo nekaj, kar nam bo prišlo prav čez 7 let … samo za prah nabirat je škoda.

New Report

Close