Kako uporabljate kajmak
“Kajmak i marmelada”
je bila spretna in uspešna Đurotova poteza naslova filma, da že to nasprotje (ne moreš to jesti!) pritegne množice, ki kaj dajo na žanr balkanskega predznaka z alpsko vsebino… pač, dober gemišt, ki je užgal, saj je bil dolgo na vrhu z obiskom kinematografov v Sloveniji.
on-ona dva nasprotja, ki dasta full kakovost, je očitno
ma, ja, probaš pač, odvisno, če si sladkosneda, te bo kajmak motil in obratno, dej probij pa poročaj, če češ, men to ne gre, ne bi jst, morda le iz firbca, poznam oba okusa iz otroštva
kajmak, ej, pred parimi dnevi sem prišel iz Beograda, bre jebote!, in oni gurmani tam pravijo, da se hrana ne je, temveč “krka”, men je to tako glupo in odurno bilo slišati, ampak sedeli smo v restavraciji oz. na terasi, na Terazijama, štiri debele ure in je vsake toliko hladilo od zgoraj, nek ozon prši iz cevi kroga 10 m, ker je bilo full vroče in je pasala osvežitev,
na mizi je bilo svega i svašta za jesti, dunjovača za piti,
ampak brez kajmaka, ej, ma, ni šans…
Kajmak obožujem in ga včasih jem kar samega z žlico. Velikokrat jem lepinjo s kajmakom, ki mu dodam malo ljute paprike, drobno naribane čebule in še malo soli. Ker nismo ljubitelji mesa, ga jemo poleg kuhanega in tudi pečenega krompirja. Dobra je tudi koruzna kaša s kajmakom, s kajmakom filane paprike ali popečene paprike v kajmaku (zmešaš z jajcem). Malo ga dam v špinačno ali koprivno juho. Dober je tud burek (namesto skute daš kajmak) in špinačni burek s kajmakom.
Z marmelado mi pa ni bil všeč.