kako varčujete?
Zanima me kako varčujete?
Gre vsak mesec nekaj % od plače na varčevalni račun? Gre za več namenov na več “kupčkov”? Recimo za šolanje otrok, za hude čase, za starost, za…
Kako imate to določeno s partnerjem?
zelo rada bi vpeljala nek način varčevanja, pa ne vem kako se tega lotit. Sedaj kar ostane od plač je pač kar na računu in to je to.
Hvala za vaše ideje in pomoč.
Nekaj na varčevalni račun, nekaj v vzajemne sklade – kolikor pač kateri mesec lahko.
Se pa vsekakor najbolje obnese, da takoj ob prilivu na trr (plača, kakšen avtorski honorar) nakažem določeno vsoto za varčevanje. Če čakam do konca meseca, da vidim, koliko bo ostalo, potem ponavadi nič kaj ne ostane. ;((
meni se nikakor ne izide, če pa že se pa kot nalašč ravno takrat pokažejo kakšni izredni odhodki- računi, registracija, šolski izleti…žal ne zaslužim niti minimalne plače (na plačilni listi imam rubriko- doplačilo do minimalne plače), vem, da sem si sama kriva, ker sem lokalpatriot in ne menjam službe kot nekateri, saj ( najbrž zmotno) mislim: bolje drži nego lovi 🙁 .
Z možem sva dogovorjena, da gre od njegove plače 300 eur na varčevalni račun, on skrbi za avto in nekaj računov. Za vse ostalo gre moja plača. Imava dva majhna otroka in se da normalno priti čez mesec.. Je pa res, da imamo velik vrt in posledično veliko zelenjave in sadja, meso predelujemo sami (pa živimo v vrstni hiši, ne na kmetiji), oblačila se kupujejo sezonsko.. Ne znanih znamk, ponavadi na razprodajah in toliko, kolikor potrebujemo..
Aja, imava pa povprečni plači.
Ker ne moremo imeti klika, sem si kar sama sebi omislila trajnik. Tako 28. v mesecu potuje denar na varčevalni račun. Zaenkrat ga tam ni bilo nikoli, da bi ga devala v kakšne vezave. Če je kaj izrednega (registracija, kurilno olje, pohištvo) to tudi dvignem, sicer pa “pozabim”, če se da. Največ sem privarčevala 2000€, ki sem jih porabila za fasado.
Je pa super to. Če se to ne bi odločila, se tudi tistih 2000 ne bi nikoli nabralo….Edini način, da varčujem….Tako pač je, dda na osebnem računi včasih skopni tudi čisto brez veze. Sem človek, ki me v racionalno porabo motivira – na osebnem računu ne +.
dam na stran vsak mesec cca 1000, ko se nabere 5000 naredim depozit, tako da imam več depozitov, ki mi zapadejo v različnih mesecih, vse pa delam na 1 leto. Ko je dopust ali pa registracija ne dam nič na stran. To sedaj furam 2 leti, odkar smo hišo zrihtali do konca. Kupil sem tudi nekaj zlata, imam tudi nekaj v skladih, amoak tist se mi zdi brez veze, nisem nič pridobil, kvečjemu izgubil, očitno nimam v pravih. Mogoče bom dal še kaj v delnice.
Tako delam odkra je žena brez službe, prej smo več zapravili, ker me ni skrbelo kako bo. Sicer pa preživimo z 1000 na mesec, ostalo pa kot sem napisal. zdi se mi pametno, da imam več različnih depozitov, ki različno zapadejo, da imam skoraj vedno likvidna sredstva na razpolago, če bi kaj zagustilo.
Mišljeno je bilo kot nasvet, ne kot bahanje. Saj to ni nek hud denar, pač delam prihranke za hude čase. Samo če bo usekala inflacija, kar se pričakuje, bo treba tole spremenit.