Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kako varno posoditi denar

kako varno posoditi denar

Sodelavka v službi me je prosila, da bi za obnovo hiše (je samohranilka z dvema OŠ otrokoma) potrebovala okoli 8000 EUR denarja. Povedala je, da ne bi rada vzela kredita, ker so oderuški, zato sem ji po tehtnem premisleku predlagala, da ji sama posodim. Zanima me, kako se to naredi, da se pri tem tudi jaz zavarujem, da vsaj posojeno vsoto denarja tudi dobim nazaj v roku, ki ga sama določi. A se to kaj pri notarju podpiše ali se zahteva bančno garancijo. Skratka, zanima me postopek. Hvala za odgovore.

Bančna garancija za fizične osebe ne obstaja. Enostavno se težko zavaruješ, ker oseba lahko v končni fazi objavi osebni stečaj in se obrišeš pod nos. Za to imamo banke in ne sodelavke ! Če pa že vztrajaš, pojdi do odvetnika, naj ti napiše posojilno pogodbo kot se šika. Stroške le-tega naj krije sodelavka, bojo verjetno manjši kot bančne obresti.

Jaz sploh,če imaš sama družino,ne bi posojala.Sploh pa ne take vsote.

Nespametna ponudba. Sicer sama poznaš svojo sodelavko in verjetno veš v kakšnem času uspe zbrati toliko denarja, kljub temu ti pa nihče ne more jamčiti, da boš ta denar še kdaj videla. Lahko si pa prepričana, da odnos med vama nikoli več ne bo takšen kot je sedaj(sklepam, da je odličen, če ji nameravaš posoditi denar).

Ce bos posojala potem skleni posojilno pogodbo v obliki notarskega zapisa – to pomeni, da ti jo sestavi notar. V tem primeru imas na podlagi takega notarskega zapisa neposredno izvrsbo – samo vlozis izvrsbo ni se ti treba prej pravdat.

V prvi vrstici pišeš, da te je prosila. Malo kasneje, da si po tehtnem premisleku sama predlagala, da ji posodiš. Če bo prišlo do tožbe, sodišče to upošteva v veliki meri. Naredi kakor veš da bo prav, a vedi, da se pri denarju največkrat vse konča. Ena garancija mora bit, ne glede na to, da sta dobri sodelavki.

R

Sama pogodba v notarskem zapisu nič ne pomaga, če dolžnica ne bo imela kje vzeti denarja za vračilo.

Če gre denar za obnovo hiše, vsekakor napravita zavarovanje kredita z ustanovitvijo hipoteke na hiši. Sklenita torej najprej posojilno pogodbo, v kateri določita znesek kredita, način in roke vračila in predvsem tudi obrestno mero ter vključita določbo, da se vračilo posojila zavaruje z ustanovitvijo zastavne pravice na nepremičnini xx xx (obvezno vpiši vse ZK podatke o hiši in obvezno prej preveri, ali je sodelavka res lastnica hiče in ali ni na njej že kakšnih hipotek ali izvršb). To skleneta pri notarju in potem nima veze niti, če bi šla v osebni stečaj, ker imaš ločitveno pravico poplačila na hiši.

Predvsem pa najprej skušaj preveriti, ali so posojila res “oderuška” ali ni mogoče samo ona kreditno nesposobna (ker že ima kake dolgove). Ker pri osmih jurjih (kaj prida obnova za ta denar ne bo) obresti res niso tako huda reč.
Pa še to: si prepričana, da teh osmih jurjev v naslednjih petih letih ne boš potrebovala?

Obresti niso ravno oderuske pri 8.000. Pa se stanovanjski kredit bi najbrz lahko dobila, ki je ugodnejši. Z 8.000 pa ne bo kaj dosti mogla obnovit hise. Ja, je denar, a ko zacnes harati po hisi, 8.000 ni veliko. Tako da… pojdita na banko ali pa naj malo pocaka in naspara. Po moje bos ostala brez denarja.

Nič niso krediti oderuški, samo ona noče imeti odtegljajev od plače ali pa ni kreditno sposobna.

Topel nasvet: ne nasedaj jamračem. Domnevam, da se ti je zasmilila, ker govori, kako nima, pa bi rada imela.

Ženska iz moje bližine samo tako fura skozi življenje. Ima popuste in ugodnosti na vseh koncih in krajih, ker JAMRA in se ljudem zasmili. Pa jim nič ne manjka. Solze dobi v očeh na ukaz. Je tudi dolgo nisem poštudirala, dokler me ni hotela malo prevečkrat vreči na finto. Da se ti zjoče vsakič, ko se vidiva, je tudi malo tu mač, sploh v fazi nakupa kuhinje za 10.000 evrov.

Ne trdim, da je tvoja sodelavka taka, samo premisli, ker ko denar daš iz rok, ni rečeno, da ga boš kdaj videla. Ko boš začela postavljati pogoje in se zavarovati, bo pomoje itak odnehala, ker bo videla, da ne bo nič na boljšem kot na banki.

Se strinjam z Moje mnenje. Tudi jaz sem morala enkrat občutiti na lastni koži, kako je z jamrači in posojanjem denarja. Moja šola ni bila poceni, zato pa se ti raje nauči iz tujih izkušenj.
Tudi mene je obrnila sodelavka, ki ji gre precej bolje, kot pa meni.
Jaz ne bi posodila nikoli več nikomur.

Če se hočeš zavarovati, boš morala skozi precej kolobocij, pa tudi notar najbrž ni zastonj. Močno dvomim, da se bo ta tvoja kolegica strinjala z vsem tem – verjetno bi rada kredit od tebe kar tako na lepe oči in po možnosti itak brez obresti. Tako da na kakršnokoli resno zavarovanje svoje investicije kar pozabi, ne bo šla čez to!

No, jaz bi nekaj ljudem posodila denar brez vprasanja.

V tvojem primeru pa bi pri notarju naredila zapis, da sem lastnica x{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} hise, dokler ne vrne denarja v celoti. Denar naj vraca preko TRR, da ima tudi ona dokazilo o vracanju.

Krediti so takšni in drugačni… Verjetno so zelo redki med nami, ki za obnovo/gradnjo hiše (kljub temu) ne bi vzel kredita. Smo pač požrli obresti in ohranili prijatelje.

Nihče ne bi rad vzel kredita, pa vendarle ga marsikdo med nami mora. Če si ti dovolj naivna, potmem ga tudi tvoji sodelavki ne bo treba, ker bo od tebe denar dobila zastonj.

notar in hipoteka na nepremičnino.
Aja, pa veš kako bo denar uspela vrniti?
Jaz posodim samo tisto, kar lahko večno pogrešam.
računaj na to, da denarja ne boš dobila in da če ga boš zares hotelaimeti vrnjenega, da se bo šlo nato v izvršbo in prodajo nepremičnine.
Vprašaj se, ali res želiš v to.
Kajti, če so ji krediti na banki previsoki, je tudi moje mnenje, da je plačilo nesposobna za kredit, torej tudi za vračanje denarja.

New Report

Close