Kako vgojiti res dober paradižnik in ali pod njega lahko kaj posadim?
Bom skopirala moj post, ki sem ga napisala par dni nazaj.
Zelo velika luknja, da ga že v štartu globoko posadimo, malo gnojila, zasujemo gnojilo, da ne poškoduje korenin, not paadižnik in zasujemo tako, da paradižnik ostane malo v luknji. Potem se fajn zalije in pusti nekaj časa. Šele ko je že povsem suho se zalije naslednjič. Na tak način paradižnik odganja korenine v globino, ker najde le tam vlago. Če ga zalivamo ves čas potem korenine ostanejo na površini in ga suša preveč prizadene. To je res pravi način za sajenje sadik. Osnova dobre sadike in kasneje kvalitetnih sadežev je dober koreninski sistem. Ko je koreninski sistem narejen ga pa seveda lahko zalivamo zato, da je pridelka več, hitreje, da je večji.
In pa seveda dobre sadike in prava sorta paradižnika. Jaz dam vsako leto več različnih vrst, malo zgodnjih sort malo poznih tako, da če enim kaj ne paše nismo nikoli brez.
Sem prehitro oddala:)
Paradižniki naj bodo zelo zračni sicer hitro zbolijo. Liste je potrebno čistiti in tudi zalistnike se odstranjuje. Jaz jih čistim tudi sortam za katere pišejo, da ni potrebno. Ko se zaliva je potrebno biti zelo pozorni, da se ne zmočijo listi saj paradižnik ne mara vlage.
Zelo pomembno je kolobarjenje. Tako se izognemo marsikateri bolezni.
Jaz pod paradižnik posejem baziliko in kapucinke.