Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako vzpostaviti strežnik?

Kako vzpostaviti strežnik?

Zanima me kje bi dobil čim več informacij kako vzpostaviti strežnik.

Namreč pri svojem terenskem delu bi moral informacije ki jih pridobim na terenu čimprej dodati na neko mesto z katerega bi lahko poljubno število ljudil dostopalo do teh informacij.
Na strežniku pa bi imel tudi npr. razne obrazce katere bi moje stranke izpolnile in bi mi jih seveda v elektronski obliki posredovale nazaj na strežnik.
Za informacije se vam najlepše zahvaljujem

LP Matej

Zdravo

1.) Strežnik kot strežnik, je lahko vsak računalnik ne glede na operacijski sitem. To pomeni, da je lahko tudi Windows 2000 Profesional strežnik, vendar pa bo število hkratnih povezav omejeno na 10 uporabnikov. Na drugi strani imaš pravi operacijski sitem, ki je v resnici namenjen streženjo, to pa je recimo Windows 2000 Server, NT 4.0 Server, tudi Linux itd. Tukaj pa omejitve 10 userjev ni, seveda ob pogogoju, da imaš zadostno število licenc.

2.) Za postavitev strežnika potrebuješ seveda računalnik z operacijskim sistemom, potem seveda povezavo tega strežnika v internet (tvoj računalnik mora biti viden v internet mreži, da bodo lahko uporabniki dostopali do njega) z nekim IPjem. Na samem strežniku pa mora biti instaliran in skonfiguriran tudi servisni klient, ki bo omogočal recimo WEB streženje, FTP streženje itd. V primeru Microsoftovega sistem je to tako imenova Internet Information Server oziroma IIS. Tega se skonfigurira tako, da streže tvojo stran na internetu.

3.) Zelo pomembna je seveda tukaj varnost, zato je treba tukaj posvetiti veliko pozornost od pravilne konfiguracije IIS strežnika pa vse do tako imenovanega požarnega zidu oziroma Firewalla. Z tem boš zapiral določene porte svojega računalnika, ki jih ne boš potreboval in zmanjšal možnost “vdora” v tvoj strežnik. To ti vse govorim bolj posplošeno, da boš lažje razumel.

4.) Potem pa seveda potrebuješ neko Web stran z vsebino in dokumenti, ki jo boš nudil drugim.

To je bilo čisto na kratko in res splošno.

Vsega tega se lahko ogneš tako, da postaviš “zakupiš” prostor na že delujočem WEB strežniku nekega ISP ponudnika (SIOL, Amis …… ). Seveda boš to gostovanje plačal, ampak se ne boš sekiral z varnostjo, z konfiguracijo, registracijo itd, kar je tudi pomembno če nisi ravno računalniško sistemski tip.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagal.

Lp, Mišek

Naj še jaz dodam svoje “nestrokovno” mnenje…

Za začetek bi bilo še najbolje, da postaviš kar FTP server. Če sem prav razumel, to ni neka velika skupina uporabnikov informacij. To je tudi najlažje za vzpostavit. Programov za FTP stržnik je pa tko al tko zelo dosti.

CIAO

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close