Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kakšen "alergo strup" je vegeta…

Kakšen "alergo strup" je vegeta…


V bistvu tisti, ki ne znajo kuhat, uporabljajo tudi zelo zelo malo začimb (pa še to v najboljšem primeru samo kakšno kupljeno začimbno mešanico). Tisti, ki znajo kuhat, uporabljajo veliko različnih začimb.
Vegeta mi je pa od nekdaj ogabna. Domača je nekaj drugega in super zadeva za določene jedi.


v vegeti je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat) in 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} navadne soli pa malo mletega suhega korenčka in ostalih dišavnic. problematičen sta glutaminat in inozinat ker sta ojačevalec okusa, strup za telo

in v vseh vegetah imaš to sranje…

domača vegeta pa je res sol in zelenjava.
[/quote]

In kaj točno je z mononatrijevim glutaminatom narobe?

In kaj točno je z mononatrijevim glutaminatom narobe?
[/quote]

Z naravnim, naravno prisotnim v rastlinah – prostim: nič. Daje odličen “umami” okus… Za prehrambeno industrijo ga je pa občutno premalo v naravnih virih, oziroma predrag iz naravnih virov, zato sinteza v laboratorijih…..

Z umetno laboratorijsko pridobljenim pa zelo veliko ( alergije, avtoimune bolezni, pripomore k nastanku sladkorne bolezni, edemi, ipd idp)


In ti si domišljaš, da znaš?
Namig: Tudi sol je le začimba!


In ti si domišljaš, da znaš?
Namig: Tudi sol je le začimba!
[/quote]

Oi!
ti zašvicani Jožko! A boše nehal s temi “namigi”, ni zabavno, ne izpadeš pameten, v glavnem nič od nič. drugače ti kar dobro gre tako da nehaj

Jaz ne kuham z vegeto in jo zavoham in začutim na kilometer, sploh pa v teh domnevnih dozah. Post je provokacija za nabijanje klikov.

In kaj točno je z mononatrijevim glutaminatom narobe?
[/quote]
Nič. Samo ti gutaj.

Z naravnim, naravno prisotnim v rastlinah – prostim: nič. Daje odličen “umami” okus… Za prehrambeno industrijo ga je pa občutno premalo v naravnih virih, oziroma predrag iz naravnih virov, zato sinteza v laboratorijih…..

Z umetno laboratorijsko pridobljenim pa zelo veliko ( alergije, avtoimune bolezni, pripomore k nastanku sladkorne bolezni, edemi, ipd idp)
[/quote]

V bistvu je isti kuratz ali je nastal v “epruvetki” ali v paradajzu, pa če se na glavo postaviš. Če trdiš drugače, lahko mirne volje sklenem, da o kemiji nimaš prav dosti pojma.

V bistvu je isti kuratz ali je nastal v “epruvetki” ali v paradajzu, pa če se na glavo postaviš. Če trdiš drugače, lahko mirne volje sklenem, da o kemiji nimaš prav dosti pojma.
[/quote]
Auuuuuuuuuuuuuuuu, kero znanje kemije!!


Auuuuuuuuuuuuuuuu, kero znanje kemije!!
[/quote]

A boš rekel, da ima ISTA molekula, ki je bila izolirana iz paradajza drugačne lastnosti kot sintetizirana? Isti ku*ac. Poreklo ni pomembno.

The molecules we make are no less natural than the molecules other animals and plants make.
[img]https://memeguy.com/photos/images/science-bitch-222794.gif[/img]
Deal with it.

A boš rekel, da ima ISTA molekula, ki je bila izolirana iz paradajza drugačne lastnosti kot sintetizirana? Isti ku*ac. Poreklo ni pomembno.
[/quote]
Zmenen, zmenen, ne se razburjati!

Vegeto /tudi vse argo župe zavohaš na 100m. Tistega srada se ne da zgrešiti. Če jo uporabljaš za kuhanje, ima vse enak okus. Od juhe, ptiloge, mesa….

A boš rekel, da ima ISTA molekula, ki je bila izolirana iz paradajza drugačne lastnosti kot sintetizirana? Isti ku*ac. Poreklo ni pomembno.
[/quote]
Pa ti veš, da je zares identična in ne zgolj “zelo podobna”?


Pa ti veš, da je zares identična in ne zgolj “zelo podobna”?
[/quote]

Čakaj, vem kaj misliš, sam za tole sol ne najdem primera…

Voala :
[img]https://www.sigmaaldrich.com/content/dam/sigma-aldrich/analytical-chromatography/Bioanalytical/t213002-meth-structure.gif[/img]

A neki tazga te skrbi? Saj je slično ampak deluje pa popolnoma drugače in NI isto. A razumeš? Molekuli sta si podobni, nista pa ISTI. Poreklo ni važno, če struktura molekule štima.

Fun fact desno molekulo na sliki najdeš v pršilu za nos, levo pa na Metelkovi :)))


Zmenen, zmenen, ne se razburjati!
[/quote]

Ma tip sploh nima prav, a veš – ne mu počepnit, no :). Ni to eno in isto, kar on trdi. V nevezani prosti obliki je v rastlinah, kemijsko lab formula ( ala SMG) je pa v vezani obliki – kemijski ojačevalc, ne natur….

Živc na kubik, beri in se izobražuj:

https://www.livestrong.com/article/329820-what-is-the-difference-between-glutamic-acid-glutamate/

“Monosodium glutamate is the sodium salt of glutamic acid” – torej: natrijev glutaminat ( MSG) je natrijeva sol glutaminske kisline…… ( not the same at all)….. vezano – in v taki obliki, vezani, je v rastlinah NI 😀

Spet anti-Vegeta propaganda. Nekaj milijonov kuharjev/kuharic dnevno uporablja Vegeto, še več milijonov jo tako ali drugače uživa. Le tebi po Vegeti zažge grlo? Idi spat!

Čakaj, vem kaj misliš, sam za tole sol ne najdem primera…

Voala :
[img]https://www.sigmaaldrich.com/content/dam/sigma-aldrich/analytical-chromatography/Bioanalytical/t213002-meth-structure.gif[/img]

A neki tazga te skrbi? Saj je slično ampak deluje pa popolnoma drugače in NI isto. A razumeš? Molekuli sta si podobni, nista pa ISTI. Poreklo ni važno, če struktura molekule štima.

Fun fact desno molekulo na sliki najdeš v pršilu za nos, levo pa na Metelkovi :)))
[/quote]
Ja zanimivo tole. Skrbi me predvsem, odkod in zakaj opozarjanja, da so sintetični MSG in mnogo ostalih sintetičnih snovi škodljive, ko pa baje naj ne bi bile. Kaj bi kdo imel od tega?

Odvisno, S KOM si bila na kosilu. Lahko ti je alergijo povzročil človek. Se dogaja redno.
Polarni? Modrovalovski? Viharni? Kdo od teh treh te je povabil?

Ma tip sploh nima prav, a veš – ne mu počepnit, no :). Ni to eno in isto, kar on trdi. V nevezani prosti obliki je v rastlinah, kemijsko lab formula ( ala SMG) je pa v vezani obliki – kemijski ojačevalc, ne natur….

Živc na kubik, beri in se izobražuj:

https://www.livestrong.com/article/329820-what-is-the-difference-between-glutamic-acid-glutamate/

“Monosodium glutamate is the sodium salt of glutamic acid” – torej: natrijev glutaminat ( MSG) je natrijeva sol glutaminske kisline…… ( not the same at all)….. vezano – in v taki obliki, vezani, je v rastlinah NI 😀
[/quote]

Deklica, daj ti raje kakšno knjigo odpri, pa ne glej teh kozlarij, ker te bodo še pokopale:
https://www.sitejabber.com/reviews/livestrong.com
https://www.reddit.com/r/Fitness/comments/nq0ym/livestrongcom_is_it_good_or_bad/

Their tracking tools are REALLY GREAT.

Their articles are UTTER SHIT.

That is livestrong.

Spet anti-Vegeta propaganda. Nekaj milijonov kuharjev/kuharic dnevno uporablja Vegeto, še več milijonov jo tako ali drugače uživa. Le tebi po Vegeti zažge grlo? Idi spat!
[/quote]

Pa ka te tebi nemre bit jasno?

Nekatri so pač alergični na toti umetni ojačevalec, ki ga te šoplejo v toto navadno, ne ono BIO Vegeto- ka ti je te tak težko to fkup vzet?

In ja, umetni ojačevalci pozvročajo tudi take stranske učinke. Enim se celo grlo lahko zoži, pa dihat nemrejo, ka pe te ti misliš….

Deklica, daj ti raje kakšno knjigo odpri, pa ne glej teh kozlarij, ker te bodo še pokopale:
https://www.sitejabber.com/reviews/livestrong.com
https://www.reddit.com/r/Fitness/comments/nq0ym/livestrongcom_is_it_good_or_bad/

Their tracking tools are REALLY GREAT.

Their articles are UTTER SHIT.

That is livestrong.
[/quote]

Dečko – imam farmakognozijo iz profesije v malem prstu – tle te pa scat peljem brez pardona… ne ti grlom u moje jagode…😁

Dečko – imam farmakognozijo iz profesije v malem prstu – tle te pa scat peljem brez pardona… ne ti grlom u moje jagode…😁
[/quote]

Če se ti izobražuješ iz fitness blogov in Content farm lahko upravičeno dvomim v vse povedano.

Včasih je bila vegeta nek must have, mislim, da so jo kar vsi po vrsti uporabljali in mnogim je to ostalo v navadi.
Jaz sem bila takrat otrok in ko sem odšla na svoje in začela po svoje kuhati, sem jo tudi kupila. In kmalu ugotovila, da so jedi tudi brez čisto v redu. Sčasoma sem se naučila uporabljati še raznorazne začimbe in zelišča, kam kaj sodi, tako da res ne vem, kaj početi z vegeto.
Pred kratkim mi je nekdo podaril kozarček domače vegete in sem jo vmešala v zelenjavno juho. Čisto brez potrebe, če si navajen pristnih okusov zelenjave, so ti take mešanice potem čisto odveč. Je bolje brez.

Ma tip sploh nima prav, a veš – ne mu počepnit, no :). Ni to eno in isto, kar on trdi. V nevezani prosti obliki je v rastlinah, kemijsko lab formula ( ala SMG) je pa v vezani obliki – kemijski ojačevalc, ne natur….

Živc na kubik, beri in se izobražuj:

https://www.livestrong.com/article/329820-what-is-the-difference-between-glutamic-acid-glutamate/

“Monosodium glutamate is the sodium salt of glutamic acid” – torej: natrijev glutaminat ( MSG) je natrijeva sol glutaminske kisline…… ( not the same at all)….. vezano – in v taki obliki, vezani, je v rastlinah NI 😀
[/quote]

Sem še enkrat prebral. Kaj točno nimam prav?

Vseskozi zgolj zagovarjam stališče, da poreklo molekule ni važno.

New Report

Close