Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek KAKŠNA JE RAZLIKA?

KAKŠNA JE RAZLIKA?

velikokrat se sprašujem, kakšna je razlika med “BITI PRIZADET” in “BITI UŽALJEN” ?

Na to vprašanje sem že naletela nekje drugje, pa me zanima, kaj si vi mislite…..

******************* MALI OGLAS: Pod "ugodno" dam v najem škaf od zelja. Zlasti se obnese za namakanje moških nog s št. stopal 44. :-) Šifra: kg češenj in porcija sladoleda

eto ti iz SSKJ…..

PRIZADETI:

prizadeti -denem dov., prizadeni prizadenite
(e)
1. povzročiti duševno bolečino, trpljenje: njegove
besede so jo prizadele; vsaka krivica, smrt ga
zelo prizadene; brezobzirno, neprijetno prizadeti;
ekspr. prizadeti v živo zelo / branje te pesmi ga je
prizadelo vznemirilo / čustveno prizadeti //
povzročiti škodo, težave: ta kazen bo prizadela
vse, ne samo krivca; povodenj je prizadela zlasti
kmečko prebivalstvo; raznarodovalni pritisk je
najbolj prizadel mlajšo generacijo / pomagati
deželam, ki jih je vojna najbolj prizadela /
duhovno, materialno prizadeti
2. povzročiti poškodbe, okvare: potres je
prizadel zlasti neustrezno zgrajene stavbe;
bombni napad je mesto zelo prizadel / ta bolezen
lahko prizadene oči, srce; paraliza jo je zelo
prizadela / mraz rastline prizadene
3. povzročiti, da je kaj v slabšem položaju, v
nevarnosti: prizadeti interese, koristi koga; to bo
prizadelo red in mir / kazen je prizadela njegov
ponos / publ. ta ukrep je prizadel osebne dohodke
zaradi tega ukrepa so se osebni dohodki znižali,
zmanjšali
4. z oslabljenim pomenom narediti, da je kdo deležen
tega, kar izraža samostalnik: prizadeti komu
bolečino, žalost; prizadeti sitnosti, škodo; veliko
hudega jim je prizadel // izraža, da je kdo
deležen tega, kar določa osebek: dosti hudega
ga je prizadelo v življenju; človeštvo so prizadele
nadloge / te kraje pogosto prizadene potres v teh
krajih je potres pogosten
5. nedov. in dov., redko tikati se, zadevati: ta
predpis nas ne prizadene
• nar. otroci ji veliko prizadenejo z njimi ima veliko
dela, skrbi; ekspr. ti stroški jih niso dosti prizadeli
so jih lahko poravnali; star. očeta je prizadelo zadela
ga je kap; ekspr. ni bilo fanta, ki mu ne bi prizadela
srca ki se ne bi zaljubil vanjo
prizadeti si nedov., nar. prizadevati si: veliko si
prizadene, da bi se oženil; nobeden drug si za to
ni toliko prizadel
prizadet -a -o
1. deležnik od prizadeti: zdravljenje prizadetega
organa; njegov ponos je bil prizadet; on je
najmanj prizadet pri tem; pri potresu prizadete
hiše; prizadeta krivica; pomoč prizadetemu
prebivalstvu
2. ki ima kako, navadno prirojeno napako,
okvaro: imeti prizadetega otroka; po nesreči je
ostal prizadet; duševno, telesno prizadet; slušno
prizadeti otroci; prisl.: prizadeto govoriti; dogodek
opisuje zelo prizadeto; sam.: prizadeti tega ni
vedel; pomoč prizadetim

UŽALITI:

užaliti in užaliti -im dov. (i a a)
1. narediti, reči kaj, kar prizadene čast, ugled
koga: užalili so ga, ker ga niso povabili; da jih ne
bi užalil, je darilo sprejel; s svojo odločitvijo
užaliti koga / užaliti čast, ponos koga prizadeti //
z nevljudnostjo, nespoštljivostjo povzročiti
čustveno prizadetost koga: tako govorjenje,
ravnanje bi vsakogar užalilo
2. zastar. užalostiti: njegova nesreča je užalila
tudi sosede; užalila se je, ker ga ni bilo / srce se
mu je užalilo
užaliti se in užaliti se nar. primorsko postati
užaljen: tako nevljudno so mu povedali, da se je
užalil; ponosen je, zato se hitro užali / saj se ne
boste užalili, če povem naravnost
• zastar. užalilo se ji je in orosile so se ji oči
postala je otožna, ganjena; zastar. užalilo se mu je po
njih stožilo se mu je; zastar. užalilo se mu je, da ni
shranil potrdila postalo mu je žal
užaljen -a -o: užaljen človek; biti, oditi užaljen;
užaljen v svojih čustvih; užaljena čast; ekspr.
užaljeno samoljubje / kot opravičilo ne bodite
užaljeni, če vas nekaj vprašam; prisl.: užaljeno
gledati, molčati

jaz osebno pa bi kr enačla ti dve zadevi……..

kolk si ti pametna

jest pa ne osebno mislim. Če bi bil naprimer užaljen bi bil kratek čas, prizadetost bi se pa vlekla dlje

zakaj pa?

kaj pa te lahko prizadene…. in kaj te lahko užali?

ne, sam znajdem se……….. hahahah

zdejle ti ne bi znal povedat

a tut to znaš hahahahahah

užalim te lahko jaz, npr. da ti rečem bunko….. hahaha

prizadene te pa lahko to, npr. da padeš kolokvij………

sevede, sej vendar nisem moški………. hahahah

nič od tega

imej se

čao

enako……… čauči bunko, pa nardi izpitke………

Tudi zame ni nobene razlike!

Sicer pa draga Stephanie, si to vprašala zaradi vsega tega kar se je dogajalo ali se dogaja na tem in spodnjem forumu? Ne me napačno razumet, tako čutim. Resnica pa je lahko čisto drugačna.

Glej, KIR, kdo le od nas, ki smo primitivci (to je zame žalitev, nisem pa zaradi tega užaljena ali prizadeta, če pa bi bila, bi bila užaljena!) lahko vse skupaj sploh še razume? Jaz ne! In če je Stephi to vprašala, menim, bo tudi meni malo “razjasnilo pogled” v ta dva termina. Hvala Helly!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

gud kveščn:)
hja kje mejo potegnit ne de,
malmu butalskemu škratu se zdi ubema rčema dobr ognit:))

ker če je prizadet pol je prizadet zato ker je
“čorav” in si je potemtakem v 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} sam kriv.

užaljen je pa ponavad takrat kadar se mu kej (nebodigatreba ne de)
pripeti (da ga kedo za cel dan zaparkira, da ga u ta k mašnem gvanti vsezga opicanjenga kšnn avto-mot norc glih z edino lužo na celi ulici pušprica, kadar mu najstnik kšna orta heavy ušpiči – beri ku ma une hude popadke ke smo jih ziher 1x mel tud mi itd..)

al hvala bogu, mam nekje en zlo čudn knof ke poskrbi da ne eno ne drugo pr men ne traja dolgo:)

Ker če me kej prizadane, se sama okregam (si rečm ti avša ti, ja kje si pa prej bla da nisi tega “uočila”), užaljenost pa tud ne koristi ne mojmu zdravju in ne lepoti:))

Pa še nbenga haska ni, tratim sam energijo in čas, je pa že bolje, da kšnga ku je fejst vornih pogledam;-)

Da pa ne bo pomote – tiste resnične prizadetosti, prizadetosti zaradi izgube ljubljenih oseb pa ne tlačim v ta koš. Toda življenje teče dalje, smrt ljubljenih nekaj da in nekaj vzame. Moji dragi pokojniki so del mene in vedno bodo in ni me sram priznati, da redno kramljam z njimi (ni nujno da=to na pokopališču). Kolkokrat se mi prijatelji nasmehnejo, ko izjavim, jooj kako bi se dala posvojiti (ampak jaz takrat mislim na mojo mamo, kako bi včasih stisnila k njej, s kakšnim užitkom bi pojedla NJENO potico, kakšno počvekala o podmladku, samo za hip……)

Na, men dons ni pomoči, pokorno javljam da stoprcentnu nejsm ne kriva ne dolžna ku me udnaša:))))))))))))))))))))))))))))))))))))). Vsega je kriva telesna sestava malega butalca – ku štrajka ne de

P.S. steffi glede na to da bom ponočvala še najmanj 4 kedne, aaaa rabš kšnga nočnga družabnka, tazga za kšne neumnosti – ker resnih reči mam poln kufer!

To bi brez dvoma bila žalitev, no da je kdo tako koga imenoval,nisem zasledil. Sicer pa z vsem tem jaz nimam nič, mene ni nihče žalil, pa tudi jaz nikogar ne. Ni pa mi vseeno, da je do tega prišlo

Lepo se imejte!

sm recimo zdele užaljena ku sto ….

ku mi nej nben voščil dobro jutro;-)

Kokr da je ura pupuldanska kej važna ne de:)

grem brž na drevo, pa lupatko bom s sabo vzela, pa ne grem več dol (..doniš al so mi ga posekal al kej)

P.S. in bo v mojih butalih zavladalo veselje in se bo ziher rajalo v to čast do jutra:)
kokr bi djal Nietzsche, moja usta niso za ta ušesa:)))))))))))))))))))))

Prizadet si lahko dalj časa,užaljen pa krajši čas,pojma sta pa sorodna.

Smej se,pa bo dan prijaznejši

mogoče, priznam.
ker ne vem, ali je bil kdo zaradi tega, kar sem napisala prizadet ali le užaljen.
Če je bil samo užaljen, se svet ne bo podrl 🙂
no, dovolj heca.

RES me zanima, kako še drugi pojmujejo razliko med tema dvema čustvoma.

******************* MALI OGLAS: Pod "ugodno" dam v najem škaf od zelja. Zlasti se obnese za namakanje moških nog s št. stopal 44. :-) Šifra: kg češenj in porcija sladoleda

:-)))

ti bom povedala, kdaj bom rabla družbo:-)))
definitivno !!!

Razlika med “biti prizadet” in med “biti užaljen” zame obstaja in se je kar dobro zavedam. Prizadene me npr. lahko človek, ki mi nekaj pomeni. Prizadene me lahko že zgolj z neverbalno komunikacijo, ki je dovolj zgovorna. In seveda tudi z verbalno. Prizadene me lahko veliko stvari, na katere dnevno nismo tako zelo pozorni. In ko sem prizadeta, ko me človek, ki mi nekaj pomeni, mnenje katerega upoštevam in se skušam po njem kdaj tudi ravnati, ko me prizadenejo besede, zapis, gesta, mimika … nekoga, ki je praktično del mene, pa naj bodo to starši, bratje, sestre, prijateljica, sodelavec, virtualni znanec, hčerka … potem to težko odmislim. V tem primeru se ne spuščam ne v pojasnjevanja, ne v debate, ne v izmenjavo mnenja. Prizadeta sem, če vidim nekoga trpeti, če vidim, da nekdo zaradi tretje osebe trpi. Takrat mi ni vseeno. Skušam doseči tisti nivo razumevanja stvari, da omilim prizadetost. Skušam v sebi najti razloge za to, zakaj sem bila prizadeta. Sem morda jaz poprej prizadela nekoga drugega, pa se mi to vrača? Sem prizadeta popolnoma brez razloga, ker tisti, ki me je prizadel, ni razmišljal o ničemer, ni razmišljal o tem, kaj s svojim dejanjem, početjem, besedami lahko povzroči meni ali komu drugemu. Ali pa še hujše, da celo ve, kaj s tem počne, pa to vseeno dela in počne. In ko sem prizadeta, stežka pozabljam. V sebi nosim to bolečino kar nekaj časa in ni mi lahko, vendar se skušam vedno izogniti temu, da bi to kazala navzven. Sicer povem svoje na dostojen način, a potem o tem ne razmišljam več.

Užaljen je človek lahko, če ga ima drugi človek za tepca, norčka, s katerim lahko manipulira. Užaljenost nastopi takrat, ko nekdo omalovažuje tebe kot osebo, tebe kot človeka, kot bitje, ki zna in zmore razmišljati. Užaljen je človek lahko in sme biti, ko ga nekdo “ošaca” kot človeka, ki ne uporablja danih možnosti možganskega kapitala. Užaljen je človek lahko, če je žaljena njegova čast, kot npr. da nekomu rečeš, da je “lagal”, ni pa termin “lagal” povezan z ničemer, kar je bilo rečenega. Torej, užaljen sme in mora biti človek takrat, ko so mu pripisane stvari, ki jih ni naredil. Užaljen je človek lahko takrat, ko se z neresničnimi in potvorjenimi dejstvi ter sprenevedanji žali čast in osebnost, značaj, karakter človeka, prenekaterikrat tudi njegov izgled. Užaljen je človek lahko in sme biti, ko se taisto dogaja njegovim najdražjim in najbližjim. Užaljen je človek lahko, če je s strani nadrejenega po krivici obsojen za nestorjeno dejanje, ko se zaradi negativnega vremenskega, luninega vpliva, vpliva vplivnejših sodelavcev nekoga šikanira. Užaljen je človek lahko, ko se nekdo samookliče za njegovega predpostavljenega in ga potem tako obravnava, pa četudi je in po delu in po izobrazbi nekako na isti ravni. Užaljen je človek lahko, če ga kdo primerja z nekom, s katerim nima skupnega popolnoma nič, niti ene same podobnosti. Užaljen je človek lahko, če se mu pripisuje negativnosti in slabe lastnosti ter sposobnosti dejanj, na katere sam niti v sanjah ne bi pomislil …………….. etc. etc.etc.

Razlike v “biti prizadet” in “biti užaljen” pa vsekakor posamezniku seveda narekujejo tudi različno reagiranje in obnašanje. To, kakor tudi to, zakaj in kdaj je kdo užaljen in zakaj in kdaj je kdo prizadet, pa so stvar individuma.

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

sej boh ne dej da bi bila. Se te ne predstacljam s kablom tam vmes hahahahaha

Užaljena sem lahko zaradi ene besede…..prizadeta pa je; vsaj za moj pojem, “težje” stanje.

če sodim po svojih lastnih čustvih, potem naj zapišem, da je čustvo, ko smo prizadeti, nekaj povsem drugega kot užaljenost…..
Užaljeni smo lahko hitro: recimo: dobiš -nekaj dni zapored- hladno kavo, ostali pa si servirajo vročo……Pa se ti povesi nos, zakaj meni tako, drugim pa drugače….
prizadetost je nekaj drugega. Prizadeti smo -recimo- če o nas širijo laži, če nas tisti, ki jih iammo za prijatelje, osramotijo na javnem mestu, če nas zapusti partner, če ga nam “lomijo” otroci, prizadene nas krivica…….

Še veliko je tega…

Tako prizadetost kot tudi užaljonost imata različni čas trajanja..
Včasih nas “mine” hitreje, drugič spet lahko traja zelo dolgo….

Zelo zrel primer moje užaljenosti:
zadnjič sem bila pri frizerju in si dala delat krasne blond pramene…..
Pa pride en tip, smotko smotkast, pa zavpije, da se ga je slišalo tja do Lj:
“Ja, Stephi, od kdaj si pa ti ratala čist siva!”

Mal je manjkal, pa bi ga stresla iz hlač! Sitnež!
🙂

New Report

Close