Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kakšna je sploh fora generikov?

Kakšna je sploh fora generikov?

Zanima me, kaj je sploh poanta generičnih zdravil?
A naj bi generiki bili “slabša zdravila za rajo”? Pač cenejša in s tem manj kvalitetna ali čemu sploh služijo??
Ker če so manj kvalitetna ali celo škodljiva, bi morala biti prepovedana, če pa niso, v čem se pa potem sploh razlikujejo od originalov?
Sama sicer malce dvomim, da je razlika zgolj v menu… če je slučajno tu kdo iz stroke, naj nas razsvetli! No, javno najbrž ne sme, ampak saj bo tukaj anonimen! :)))

http://www.ideja.si/2008/10/09/mit-o-genericnih-zdravilih/

cenejše ne pomeni nujno manj kvalitetno

zdravljenju

nova
Uredništvo priporoča

google, hvala za link:)) saj nekaj takega vem da stroka zagovarja, ampak ne vem, ali jim je za verjet, saj vsi vemo, kaj poganja farmacevtsko industrijo oz. kaj jim je glavni motiv…

Pismo, a boš bolj verjela tovarni traktorjev, če se gre o zdravilih? Zelo verjetno o zdravilih največ vedo farmacevti. Še vedno.

meni je nekoč en farmacevt razložil, da niso ravno povsem enaka, da menda prej razpadejo in imajo menda krajši čas delovanja ali kaj že… pa tudi stranskih učinkov naj bi lahko imela več…
pa tudi iz prve oz. druge roke vem, da se nekateri ljudje slabše počutijo po jemanju generikov, kot pa po originalnih zdravilih, tako da… isto najbrž ni.

Draga moja, tvoj vzvišeni ton je tukaj povsem neutemeljen, da ne rečem smešen… eni so pač bolj informirani in vedo, da stvari niso črno-bele… a misiš, da ti bodo farmacevti priznali svoje “umazane slkrivnosti”? A si že kdaj slišala za izraz farmacevtski lobi? A veš sploh, kaj drži farmacevtsko industrijo ne le pokonci temveč jo dela za eno najbolj donosnih?? Daj se malo pouči, preden drugim govoriš, naj ne “lapajo”, zgleda da ti marsikaj ni jasno…

Ja, v interesu dela farmacevtskega lobija je tudi, da se prodaja drazja zdravila, se pravi originatorje, ne pa cenejsih generikov.

Kolikor jaz vem, je fora generikov v tem, da gre za popolnoma enako aktivno ucinkovino, ki pa je pripravljena po drugacnem postopku kot original. Zaradi tega, ker gre za enako ucinkovino, odpade zacetno iskanje tiste, ki je najboljsa, ter koncni klinicni test, ki so strahotno dragi. In to zdravilo zelo zelo poceni.

Ja, nekaterim tudi placebo pomaga, ko ne vedo da ga jemljejo. Menda je stvar bolj v psihi… Če ne veš, da je zdravilo ali hrana generik, potem je vse eno in isto…Če se ne motim generičen pomeni podoben.

Generiki niso nič drugega kot kopija originala, se pravi licenčno podprta, le da zdravilo dela druga firma….izvorni sev je pa isti in tudi učinkovitost je zelo zelo podobna. Le postopki, kako se pride do končnega produkta-zdravila , so lahko različni…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Če sklepam po članku, sta Andol in Lekadol generika, ampak meni sta čisto v redu.

Se morda zaplete pri močnejših zdravilih?
Je to tako kot Nutela iz Italije/Nemčije vs Nutela iz Poljske?

Farmacevtskih firm, ki bi imele dovolj znanja in kapitala za razvoj originalnih zdravil, ni tako veliko. Originalna zdravila, ki jih razvijejo, zaščitijo z močnimi patenti, da jih lahko čim dlje tržijo same in pobirajo dobičke. Firme ala Krka, Lek in še nešteto tujih firm, ki so manjše, pa teh kapacitet za razvoj nimajo, so pa dovolj sposobne, da razvije postopke za proizvodnjo istih zdravil mimo teh patentov ali pa po poteku patenta. Ker je seveda tudi v proizvodnji generikov velik denar. Tem generičnim firmam se očita predvsem to, da je cena generika neredko enaka originalnemu zdravilu, čeprav je bilo v generik vloženega manj raziskovanja.
Od posameznega zdravila do zdravila je odvisno, kako je primerljiva kakovosti med originalom in generikom. Večinoma so razlike v pomožnih učinkovinah v zdravilih, pa tudi v postopkih sinteze zdravilne učinkovine in nastajanja farmacevtskega izdelka. Včasih se celo zgodi, da je generik po kakovosti boljši od originala. Tako da ni za posploševat.

To ni isto kot Nutela iz različnih držav, saj gre pri vseh za firmo Ferrero.

http://www.ivz.si/knjiznica/arhiv/reg_zdravil/2753.HTM
Sortis je originalno Pfizerjevo zdravilo, ostala (razen Cadueta) pa so generiki drugih proizvajalcev.

Tako ja. Z enako količino se ga lahko naliješ od Laškega, varjenega v SLO ali v varjenega v Splitu…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Ne.

Vzemimo Aspirin, ki je original, njegova učinkovita (se pravi snov, ki deluje) je acetilsalicilna kislina, poleg nje vsebuje še cel kup nekih pomožnih snovi. Na trgu oz. v lekarnah pa lahko dobiš še cel kup zdravil, ki ravno tako vsebujejo acetilsalicilno kislino, na prodaj so pa pod drugimi imeni, ker jih izdeluje nekdo drug in ne Bayer – to s potem generiki. Vsebujejo isto učinkovino kot original in druge pomožne snovi.
Načeloma naj bi bil učinek enak. Včasih pa ni ravno zaradi učinkovanja različnih pomožnih snovi. Ni pa nujno, da je vedno original tisti, ki bolje deluje, včasih so to tudi generiki.

niso kopija. vsebovati morajo vsaj 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tiste učinkovine, kot originalno zdravilo in nikoli niso bila testirana na bolnih ljudeh, samo na zdravih (da izločijo morebitne hujše slabe učinke)
živ bog ne ve, kako se bodo obnašala pri bolnih ljudeh, zato specialisti pri hudih boleznih predpisujejo originalna zdravila, ne pa generike.

in seveda pizdijo, ko jih jih farmacevti ali pa splošni zdravniki zamenjajo.

To ni res. Originali in generiki se pišejo glede na izkušnje in preference zdravnikov, pa tudi glede na zaloge v bolnišničnih lekarnah. Ni nujno, da je generik slabši od originala.

“Kakšna je sploh fora generikov? “

Fora je v tem, da določene firme znajo in zmorejo razvijati nova zdravila, večina pa tega ne zna, zato kopira. In kopije so običajno manj vredne od originalov, tako kot povsod drugje v življenju. Ne glede na to, kaj zatrjujejo na leku in krki.

Jaz se zdravilom nasplošno izogibam, če pa bom kdaj resno zbolela, bom zagotovo poskušala uporabljati originale.

Čakte mal..zdej ga pa ne serjite… v Aspirinu(original) in Lekadolu in drugih podobnih ,je ista učinkovina paracetamol. Kako pa potem nekaterim aspirin ne zaleže in lekadol učinkuje ter obratno? Ne posplošujte da je original neka blazna kvaliteta nad vsemi ostalimi generiki…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Lekadol niti slučajno ni enak aspirinu. Niti slučajno.

Tole pa ne bo držalo.

Aspirin => aktivna učinkovina je acetilsalicilna kislina http://en.wikipedia.org/wiki/Aspirin
lekadol => aktivna učinkovina je paracetamol http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Formula in IUPAC ime povesta, da gre za dve različni kemijski spojini.

Firma, ki razvija zdravila, porabi ogromno denarja za raziskave, ki je podobno iskanju igle v kupu sena. Če spojina slučajno kaže aktivnost na celice traja še vsto let (10-20) da se preveri na katere celice deluje, kakšne so minimalne doze, učinkovitost, kakšni so škodljivi učinki itd…. Ko končno da izdelek na trg pričakuje da bo dobila nazaj več denarja, kot ga je potrošila, se pravi da bo imela profit. Seveda zaščiti pot do aktivne učinkovine oz. zdravila, ne more pa zaščitit same učinkovine. Zato tovarne, ki kopirajo, poiščejo drugo pot sinteze, jo mogoče tudi patentirajo, zdravilo tudi testirajo (ampak niso več potrebne tako dolgotrajni večletni testi, saj je učinkovina znana) in nato čimdražje prodajajo.

Moja teta je zdravnica. Ko sem se odpravljala v Indijo, mi je rekla, da lahko mirno (če bo potrebno) jemljem njihova zdravila, antibiotike itd. Je rekla točno to: so GENERIKI, a ravno tako dobri, učinkoviti in v Indiji menda celo resnično dobre kvalitete.

To ni res. Originali in generiki se pišejo glede na izkušnje in preference zdravnikov, pa tudi glede na zaloge v bolnišničnih lekarnah. Ni nujno, da je generik slabši od originala.[/quote]
jaz sem ti napisala mnenje dohtarja, ki striktno piše originale in potem pizdi, da mu ga splošni zdravnik zamenja. Govora pa je o terapijah pri zelo zahtevnih boleznih, kot je rak in kaj podobnega, kjer so originali neprimerljivo bolje testirani, kot pa generiki.

Tole pa ne bo držalo.

Aspirin => aktivna učinkovina je acetilsalicilna kislina http://en.wikipedia.org/wiki/Aspirin
lekadol => aktivna učinkovina je paracetamol http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Formula in IUPAC ime povesta, da gre za dve različni kemijski spojini.[/quote]

Hotel sem napisat da sta oba analgetika…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

To je seveda res. Ampak to je približno tako, kot bi napisal, da so vsi antibiotki pač antibiotiki. Imajo pa seveda različno delovanje in zaradi različne kemijske sestave.

New Report

Close