kakšna je to kava?
z mlekom in penco pa mende ni cappuccino? gostja je pač neki komplicirala, da noče cappuccina ampak dotično kavo….
Kapučino ima več kot polovico šalce spenjenega mleka.
Kava s penco pa samo en frc žlice ali dve iz posode s spenjenim mlekom.
Slovenci, ki hodijo kdaj še kam drugam, kot do Hrvaške, pozanjo take kave A ti razložim še dunajske variante?? Fijakerco naprimer?
Da ne pojasnjujem, da tudi po večini slovenskim lokalov neredno zaopsleni, ne študentarija ne zna narediti naprimer kratek espresso, pa espresso machiatto ker po slovensko mora bit vse več čez krožnik in v šalci, ker je SLovencelj tako navejen, da vse prek visi (no ja, znajo naredit espresso in dobrer machiatto bolj na primorskem, tam kjer so jih Italijani, ki pridejo preko meje, naučili )
Naučili so me pa tukaj, je bila moja želja ta tečaj za RD darilo, čist tako, za hobi:
http://unicaffe.illy.com/en/calendar/universita_del_caffe_coffee_expert
ne sej mene le zanima zakaj je treba slovenistancem tolk komplicirat ene simpl stvari kt je v temu primeru kava, maš meni pa maš napisan kava z mlekom, espresso, cappuccino, bela kava itn. pa naročiš kar je v ponudbi, če je pa ekstra kaprica pa ne vem zakaj si pol tak folk sam ne kuha doma takih kofetkov.
jaz sploh ne vem, zakaj bi človek kompliciral, če naroči belo kavo, dobi pa npr. kapučino.
zakaj take dooooolge razprave in definicije in štetja kapljic mleka in pene.
saj z vidika zgodovine kave je zanimivo, da obstajajo različne vrste.
ampak če se ti lušta neke kave&mleka, pa spiješ tisto šalico brez da bi se obremenjeval z razmerji… takšne razlike pa spet ni, no!
am i rite people?
Preprosto zato, ker bela kava ima po pravilu 2/3 mleka na 1/3 kave. Kapučino pa ravno obratno – oziroma je 1/3 kave, 1/3 mleka in 1/3 pene – ko se pena posede ali jo pojedo z žlico, je kava bolj vodena, kot pa mlečna.
“Bela kava” v kafiču in gostilni je sinonim za bolj mlečno izvedbo, in ne vodeno, torej v veliko šalico. Tudi jaz rečem belo kavo z več mleka, ker ne maram “podaljšane kave – torej vodo, pa samo 1/3 mleka čez. Je kava vodena, ker pijem raje mlečno,pa tudi mlečna kava ima manj izločene kavne kisine, kot tista z 2/3 vode – ker v bistvu tako radi naredijo tapodaljšano črno kavo, spust torej več vode skozi zoc, kar je najslabše za izločanje kisline iz kave, ker sao prvih 7 sekund se izločajo prave kavne arome, nato pa samo še kislina, ki so spira ven vroča voda iz zoca. In potem to podaljšan ponavadi po lokalih “zakrijejo” samo z deci mleka – je tudi za gostinca ceneje, da vodo prodaja za mleko
Preprosto zato, ker bela kava ima po pravilu 2/3 mleka na 1/3 kave. Kapučino pa ravno obratno – oziroma je 1/3 kave, 1/3 mleka in 1/3 pene – ko se pena posede ali jo pojedo z žlico, je kava bolj vodena, kot pa mlečna.
“Bela kava” v kafiču in gostilni je sinonim za bolj mlečno izvedbo, in ne vodeno, torej v veliko šalico. Tudi jaz rečem belo kavo z več mleka, ker ne maram “podaljšane kave – torej vodo, pa samo 1/3 mleka čez. Je kava vodena, ker pijem raje mlečno,pa tudi mlečna kava ima manj izločene kavne kisine, kot tista z 2/3 vode – ker v bistvu tako radi naredijo tapodaljšano črno kavo, spust torej več vode skozi zoc, kar je najslabše za izločanje kisline iz kave, ker sao prvih 7 sekund se izločajo prave kavne arome, nato pa samo še kislina, ki so spira ven vroča voda iz zoca. In potem to podaljšan ponavadi po lokalih “zakrijejo” samo z deci mleka – je tudi za gostinca ceneje, da vodo prodaja za mleko :P[/quote]
Znajo pa naprimer tapravo in odlično belo kavo naredit po MCDonalds McCafee kotičkih ( ne tam, kjer je futr, ampak v ločeni kavarni) – najprej espreso, potem pa dvakrat toliko mleka čez. In tista kava je res odlična, prava aroma, ne pa kave iz nekaterih kafičev po Sloveniji, ko so mašine najprej slabo spucane in slabo ali neredno vzdrževane, potem pa še študentke delajo, ki nimajo pojma, koliko sekund morajo za katero kavo vročo vodo skozi mleto kavo spuščat-stari aparati na ročke, a ponavadi še podajšajo, ker jim šev reče, da mora za Slovenca polna šalca bit Največja napaka ri kuhanju dobre kave skozi gostilniški aparat, ko kratke kave podaljšujejo!. Najbolj fino je, ko naletiš na kak tak kafič, ko ima kava naprimer okus po prepereli gumi zaradi slabega servisiranja ( lastnik lokala špara pri servisu).
McDonalds mcCafe ima redno spucane mašine, ki so robotizirane, torej točno določen čas spuščajo za določeno kavo, pa tudi kavno zrnje imajo odlično – groza je tudi, ko ponekod kuhajo iz nekih nepreverjenih pražaran, po možnosti slovenskih, ki so zanič ( včasih je bila to Troja kafe, obupna kava, danes je tudi še nekaj slovenskih pražarn z obupno kavo, žal).
Najboljši gostilniške kave v Sloveniji so iz zrnja znamk Cafe del Moro, Cafe Verganano Oziroma top so pa tiste mešanice, ki so narejene iz kolumbijske kave.
Žal je turško skuhana kava strup za žolč in želodec, pravilno in dovolj kratko spuščena skozi mašino pod pritiskom, pa ne.[/quote]
dobr, da sem še živ ;)[/quote]
Če si blizu 40-ih, remont ni več daleč :P, te bo telo že opozorilo, brez skrbi, bo zasvetla kakšna opozorilna lučka sej veš, kot generalka, i je potrebna na avtu z 200.000 km, pol je pa spet dobr za nekaj časa
dobr, da sem še živ ;)[/quote]
Če si blizu 40-ih, remont ni več daleč :P, te bo telo že opozorilo, brez skrbi, bo zasvetla kakšna opozorilna lučka sej veš, kot generalka, i je potrebna na avtu z 200.000 km, pol je pa spet dobr za nekaj časa :)[/quote]
a to je spet nek v kšnmu pamfletku pisal? al kaj posplošuješ zadeve?
Če si blizu 40-ih, remont ni več daleč :P, te bo telo že opozorilo, brez skrbi, bo zasvetla kakšna opozorilna lučka sej veš, kot generalka, i je potrebna na avtu z 200.000 km, pol je pa spet dobr za nekaj časa :)[/quote]
še malo pa bo 63 ;)))[/quote]
No, potem je pa generalka že mimo, samo redno vzdrževanje po potrebi