Kakšna pogodba mora bit sklenjena,če se prijavljam na naslovu pod ZAČASNO?PROSIM ZA NASVETE.
PROSIM ZA NASVET!
Konec avgusta 2011 se selim. Lastnica stanovanja me ne bi rada uradno prijavila na njenem naslu.Rekla je le,da bi podpisali pogodbo MED NAMI.Ne razumem kaj to pomeni,da podpišem neko pogodbo MED NAMI.Kaj to pomeni?
Ali pol grem s to najemno pogodbo “MED NAMI”na občino.
Ker sem brez službe ali moram bit na naslovu prijavljena ( s tem mislim,da z lastnico sklenem pogodbo) ali ni potrebno?
Ali sem pol pri njej na črno ali kako?
Če imate več izkušenj s tem vas LEPO PROSIM za odgovore,ker resnično se ne spoznam v te finte!
hvala za odgovore!
lp
Pogodba “med nami” ni ne pravno in ne formalno verodostojen dokument. Pomeni enostavno to, da bi lastnica rada oddajala stanovanje “na črno”. S sklenitvijo takšne pogodbe sta obe vpleteni strani v prekršku. Kazni pa so precej visoke. Za tebe pa pomeni tudi to, da si popolnoma nezaščitena. In seveda, s takšno pogodbo se ne moreš zglasiti na občini in prijaviti začasnega prebivališča. In če začasnega prebivališča ne prijaviš v osmih dneh, si ponovno v prekršku.
Obrazec pogodbe dobiš na netu, podpise pa lahko overoviš pri notarju ali na sodišču. Overovitev podpisov pa ne šteje, da je pogodba pravno veljavna. Za kaj takšnega mora biti pogodba sestavljena v obliki notarskega zapisa.
Toliko na kratko.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Mag dom: trditve “Za kaj takšnega mora biti pogodba sestavljena v obliki notarskega zapisa”. ne drži.
Ni treba da je notarsko overjena.
@notarrnot, pozdravljen,
citat1: Obrazec pogodbe dobiš na netu, podpise pa lahko overoviš pri notarju ali na sodišču.
Pri overovitvi podpisov notar stranko opozori in ponavadi tudi na prvo stran pogodbe pritisne žig z besedilom v smislu, da z overovitvijo podpisov ne jamči za veljavnost besedila pogodbe. Kar pomeni, da samo z overovitvijo podpisov pogodba še ne dobi na pravni veljavi.
So pa overjeni podpisi bolj verodostojni od neoverjenih.
Ampak, OK, bistvo mojega odgovora @SELMA je bil v tem, da se s pogodbo “med nami” ne bo mogla prijaviti na naslovu začasnega bivališča.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Kaj naj reče-ta tema očitno ni vaše področje, pa tud ne elementarna logika, zato predlagam, da ne zavajate.
Citat: “” Overovitev podpisov pa ne šteje, da je pogodba pravno veljavna. Za kaj takšnega mora biti pogodba sestavljena v obliki notarskega zapisa. “”
@notarrnot, hvala za vaše opozorilo in pojasnilo o odsotnosti elementarne logike.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
@notarrnot, hvala za vaše opozorilo in pojasnilo o odsotnosti elementarne logike.
K zgornjemu dopisu bi dodal še to, da sem s “pravno veljavnostjo” udaril mimo.
Žal se nisem dovolj potrudil s preverjanjem dejstev in se zato opravičujem. Naslonil sem se na pojasnila, da so spretni odvetniki že uspešno izpodbijali pogodbe, ki niso bile sestavljene v obliki notarskega zapisa, pa čeprav so bili v pogodbo vnešeni vsi elementi, ki zadostujejo za njeno veljavnost. Na pogodbah pa so bili podpisi notarsko overjeni (poznam 3 primere). Je pa res, da v nobenem od njih ni šlo za najemno pogodbo.
@notarrnot, še enkrat hvala za pojasnilo in opozorilo.
Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd
Začasno se lahko prijaviš za 1 leto in potrebuješ samo soglasje najemodajalca. Nobenega overjanja ni bilo potrebno (vsaj lani ne). Za stalno pa pod nobenim pogojem ne bi prijavila podnajemnika, še z začasno prijavo se včasih zgodijo neprijetnosti. Kakšne? Ko ima taka oseba kake dolgove pridejo RUBEŽNIKI in moraš potem TI (kot lastnik-najemodajalec!) dokazovati, da so stvari TVOJE in ne njihove! Bedno, zato ljudje včasih nočejo prijaviti stanovalca (ne zaradi davka!). Pred 3 leti sem imela prijavljeno začasno eno tujko, plačala sem davek od oddaje, potem pa se 2 leti dopisovala z banko, ki je zahtevala nek denar – komaj sem jim dokazala, da je bila samo za določen čas tukaj, ampak so mi šle na živce vse priporočene pošte zanjo. Zgledalo je, da sem jaz nek kriminalec. Kako so rešili ne vem, sedaj je nekaj časa mir. Do kdaj?
Soglasje najemodajalca ni potrebno. Na UE greš s pogodbo in prijaviš začasno prebivališča.
Forum je zaprt za komentiranje.