Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kakšna se vam zdi Hurem?

Kakšna se vam zdi Hurem?

Saj je lepa, ampak je res pokvarjena. Pa baje je bila v resnici še veliko hujša, kdor ji ni odgovarjal ga je dala kar umoriti, sploh pa ženske je rada morila, ki so ji bile tekmice. No, me prav zanima kako se bo tole vse skup razpletlo.

meni se zdi zlobna in egoistična . tudi mene zanima kako se bo tole razpletlo…. nekaj sem brala da bo baje rodila 5 fantov in 1 punčko in da bo po vsakem otroku še bolj esramna do ostalih deklet

Ja ja, sem brala njeno biografijo in je res rodila 6 otrok in eden od teh Selim je bil naslednji sultan. Tistega Mustafo, ki bi moral biti sultan je pa zastrupila.

res je lepa, ampak zlobna k hudič…ampak, če ne bi imela takšno vlogo, se ne bi stvari odvijale, kot se…neki časa sem gledala, zdaj sem pa nehala

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Don't cry, just say "f°ck you" and smile ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

…če bi jo prenesel v današnje čase bi jo šutnil v treh dneh, pa če pustimo zlobo, tisto razvajenost, neinteligentnost, slinavost its. pa res ni za prenašat… ženske potegnite kaj ven “kakšna ne smem biti “…

Kaj pa se zgodi z njo (mislm v telenoveli)?

Glej na rtl-u ,ob 20 uri. ta teden je konec serije

na planet tv tu lahk gledate je še dost na začetku serije

Glej na rtl-u ,ob 20 uri. ta teden je konec serije[/quote]

ob 21. uri 😉

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Don't cry, just say "f°ck you" and smile ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Glej na rtl-u ,ob 20 uri. ta teden je konec serije[/quote]

ob 21. uri ;)[/quote]

ne,dragica moja:

http://www.rtl.hr/televizija/tv-raspored/

so prekanili že prejšnji teden uro

sorči draga…se vid, da že dolgo nisem gledala 😉

Verjetno je bila Hürrem najbolj odgovorna za njegovo smrt. Ubit pa ga je dal njegov lasten oče sultan Sulejman, zaradi tega, ker je mislil da se ga sin poskuša znebit in prevzet njegovo mesto.

Daš link?

Daš link?[/quote]

Evo, nekaj imaš tukaj, je pa še drugje dosti napisano. Išči sulatina Hurem ali Rokselana.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Rokselana

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Tizian_123.jpg[/img]

Ko sem začela gledati to nadaljevanko sem bila ob nekaterih scenah tako presenečena, nejeverna, šokorana…(še posebej, ker naj bi nadaljevanko inspiriali resnični dogodki), da sem prebrskala, prebrala, prečekirala vse kar mi je verodostojnega prišlo pred nos.

Hurem je živela v srednjem veku, vemo pa kako “prijazen” je bil. Poleg tega je bila ženska, vemo pa kako so bile ženske takrat cenjene. Celotno družino so ji pobili, njo pa kot sužnjo prodali. Prišla je na osamnski dvor v kot ena izmed nekaj stotih. Na dvorih takratnih cajtov pa vemo kakj se je dogajalo (intrige, podtikanja, zavezništva…) Nič kaj spodbudno, a ne?

Na osmanskem je stoletje bila zakorenjinjena tredicija, ki je bila kot nek nenapisan zakon, ki so jo v veliki meri spoštovali vsi sultani. Torej, ko je na prestol prišel sultan je dal pobiti vse svoje brate in njihove moške potomce, da mu ne bi konkurirali za prestol, da ne bi prihajalo do bratskih do izčrplujočih vojni oz do notranjih bojev kar bi lahko pri obvladovanju tako velikega ozemlja izkoristila zasedena ozemlja. Titulo “ta glavne ženske” na dvoru je s sultanovim prihodom na prestol prevzela njegova mama. Mama sultanija je bila izjemno spoštovana, z ogromno sicer neuradno močjo in edina oseba pod soncem, ki se ni klanjala sultanu, mu poljubljalo rok… ampak on njej. Sultan uradno ni imel soporge, do Sulejmana se niti en ni uradno poročil. Vse otroke, ki jih je imel z različnimi ženskami pa je priznal. Z rojstom otroka se je ženska sicer povzpela nekaj stopnic višje, še vedno pa ji to ni zagotavljalo dosmrtne breskrbnosti. V primeru smrti otroka je ženska istega momenta izgubila vse privilegije in je bila prepuščena na ne/milost. Veljalo je tudi pravilo ena ženska en sin. Zdaj kolikor sem razbrala to niso glih vsi spoštovali. Ko je sin dosegel neko določeno starost so mu v upravljanje dali pokrajino v katero je odpotoval skupaj z materjo, torej je ženska bila avtomatsko oddaljen od centra dogajana in s tem ji je bila odvzeta možnost vpliva, speletkarjena, igranja (imenujte to kakor hočete).

Hurem je bila v resnici zelo inteligenta in prebrisana ženska, z močno voljo in vizijo. Zelo dobro se je zavedala kaj vse jo čaka, zato je kljubovala tradiciji in pravilom. Daleč pa od tega kakor je to prikazano v nadaljevanki. Bila je vesela, nasemjana, šaljiva, vedra… pač pozitivna. Dolga leta bivanja na dvoru, njegova pravila in tradicija pa so je naredila spletkarko in tudi morilko. Bolj kot je poganjal korenine v Sulejmanovem srcu več si je lahko privoščila, ampak na prebrisan način. S časom je dala odstraniti vse, ki so imeli kakršen koli vpliv na Sulejmana in vse tiste, ki bi kakor koli lahko omajali njen polžaj ali polažaj njenih otrok in seveda s tem tudi njem položaj. Tiste, ki jih ni sama uspela odstranit je s pomočjo njenega speltkarjenja odstranil Sulejman. In tako je kmalu Sulejman izgubil svoje zveste privržence in prijatelje ter postajal vse bolj osamljen. In bolj kot je bil osamljen, bolj se je zatekal k njen. In bolj, ko se je zatekal k njej, večjo moč je imela nad njim.

pa še to.

V nadaljevnaki nekateri dogodki ne sledijo resničnim zgodovnskim dogodkom. Ja saj vem, da je nadaljevanka in da so si marsikaj izmislili, dodali, priredili za večjo gledanost. Recimo Sulejmanova poroka s Hurem. Z njo se je poročil šele po materini smrti.

Nakateri liki, ki so kao pomembni (Izabela) sploh niso takrat obstajali. Matrakči je prikazan kot zmeden, smotan, v resnici je pa bil izjemno pamtenet, nadarjen in spreten. Pusil je veliko zapuščino.

V resnici je bil Sulejman visok in suh. Bil je zelo neješč. Bil naj bi rahlo depresiven. Ravno zato naj bi mu vesela, smejoča se in vihrava Hurem zelo godila.

pa še marsikaj naj bi se našlo.

New Report

Close