Kakšne so posledice, če me delodajalec ne odjavi po izteku pogodbe?
Po izteku pogodbe za določen čas (ni prišlo do podaljšanja) me delodajalec noče odjaviti. Poleg tega, da se ne morem prijaviti na zavod, kaj vse še to pomeni zame?
Ali je delodajalec s tem v prekršku? Ali mu lahko inšpektorat za delo napiše kakšno kazen? Kako ga lahko spodbudim k temu, da me odjavi? Samo s tožbo? Kako je, če v tem času dobim novo službo?
Mislim da je delodajalec v prekršku, odjaviti bi vas morali v roku osmih dni.
http://evem.gov.si/info/poslujem/zaposlovanje/pogodba-o-zaposlitvi-in-postopek-zaposlitve/odjava-iz-obveznih-socialnih-zavarovanj/
Še najbolj enostavno je, če poskusite prepričati osebo na okencu na ZZZS, da vas odjavi. Včasih je precej odvisno od osebe na drugi strani in predstavitve problema; pri enih se da marsikaj urediti, pri drugih pa nič.
Ne vam zakaj ste v takšnih odnosih, da delodajalec ne izpolnjuje svojih obveznosti. Ker odjava nič ne stane, gre samo za nagajanje, ki pa je lahko tudi drago za tistega, ki ga izvaja.
Kršitev, tudi veliko hujših, je veliko, tako da ne verjamem, da bo prijava na delovno inšpekcijo pomagala, vsaj ne takoj. Velja pa poskusiti.
Lahko jim poskusite zagroziti, mogoče tudi z odvetnikom, da boste v primeru ne-odjave iz zavarovanja poskušali iztožiti zaposlitev za nedoločen čas. To pa za sabo potegne dodatne zaostale plače, odpravnine, odškodnine… ne glede na to, da ne delate več. Morda bodo doumeli, da je ta opcija veliko dražja, in bodo ne bodo več delali težav, ki bi vas ovirale na trgu dela ali pri uveljavljanju vaših socialnih pravic.
Forum je zaprt za komentiranje.