kalorije
V rubriki prehrana najdeš veliko člankov na temo kalorij, če pa pogledar po otroško zdravje pa je objavljena ena knjiga kjer so obrazložena skoraj vsa živila in kalorije.
Če želiš karkoli najti izberi na vrhu v levem kotu ikonco iskalnik, vpiši besedo in boš našla sigurno nekaj na temo, ki te zanima.
V vedno:
Pod literatua, je tudi knjiga v kateri najdeš veliko oprehranjevanju in načinu.
Primož
Maja,
svetujem ti, da si prebereš knjigo Helmuta Wandemakerja – Če hočeš živeti zdravo-proč s kuhinjskim loncem.
Sicer je Helmut zagovornik presnojedstva, a četudi ti to ni povsem všeč, je v knjigi na tone koristnih nasvetov, s katerimi si boš lahko pomagala v vsakdanjem življenju in prehranjevanju. Predvsem o čiščenju telesa.
Pa lep dan želim,
Jasna.
Veš kaj jaz pravim, da niti ni tako slabo, če zaužiješ kaj mesa, primer je lahko kitajska, prehran, katere pristaš sem, ker je mesa ravno toliko za okus, ostalo pa prevladujejo zelenjava in začimbe. Še G. predsdednik Kučan je rekel, ne levo ne desno ampak po sredi.
No tako tudi ti poiskusi izbrati eno sredno pot.
Naj podprem teorijo, še iz šolskega vidika:
Če si preveč priden vsi od tebe zahtevajo še več, če si premalo priden, vsi hočejo , amlo več, če si pa nekje v sredi pa te primeru pustijo.
Če je 4 hočejo, da imaš 5, češ saj si sposoben.
če je 2 hočejo, da imaš 3, češ daj mal več se pa lahko potrudiš.
Ali pa če hočeš na DIF fakulteto za šport:
Najprej te testirajo in vidijo, ali si sprejet po rezultatih. Nato pa moraš vsako leto izboljšati rezultat, če želiš napredovati. Kar pomeni, če si v začetku pretiraval, boš moral vsako leto mnogo nadoknaditi. Če si pa glih notri, pa se ni treba veliko truditi pa vednopresežeš prejšnji uspeh, ko pa na koncu pogledajo tvojo statistiko, vidijo, da is v 4 letih zelo veliko napredoval, če si delal po malo, za drug primer(pa si lahko še vseeno boljši) pa pogledajo graf in rečejo, premalo je strm.
In tako naprej, zato pravim, prehano si je treba urediti, zelo zmerno in enostavno, ter redno, pa bo vsesamo od sebe šlo.. Najpšrej navadit telo na red potem pa nadaljujemo.
Primož
Pojdi na http://www.job2.si/prehrana.html in klikni preglednica zivil.
Osnovni pogoj, da se ne zredis, je, da pojes manj kot porabis. Ce se redis torej povecaj porabo in zmanjsaj vnos hrane. Ce te zanima vec o tem, kaj jesti kdaj in kako – tudi glede na sport in aktivnosti, ki jih imas, mi lahko pises na email [email protected]
Z veseljem ti bom pomagal s kakim nasvetom.
LP,
Bojan
stara sem 26, imam 75kg in 168 cm. Se nikoli nisem kaj hujsala, ker sem bila vedno prezaposlena z drugimi stvarmi, sedaj pa bi se rada znebila malo “speha”. Vsak dan sem po 10 min na Orbitreku na res max hitrosti, da se res spotim, pijem veliko tekocine, vcasih dobim prav bolestne napad po cokoladi, ampak to je samo en dan pred menstruacijo, pa ne vedno. Prehrano imam zelo raznoliko, predvsem pa veliko zelenjave in sadja, ampak speh je se vedno tam kjer je. Imam pa zelo zelo mocne kosti. Kaj mi Bojan lahko svetujes?
Zdravo!
Glede na to, da imas ves cas konstantno tezo pomeni, da je tvoj input (pozrte kalorije) se vedno enak outputu (porabljenim kalorijam). Povecati moras torej porabo in hkrati znizati vnos kalorij ali pa zgolj samo prvo.
Da bi ti predlagal, kaksno hrano uzivaj, bi moral vedeti vec tvojih podatkov. Vendar zadostuje ze to, da si povedala, da imas siroke kosti in kaksno vrsto hrane uzivas. Sicer sem se bolj specializiral na razlicne vrste diet za moske, a vseeno lahko poskusim odgovoriti (ceprav je stvar bistveno razlicna, ker imamo razlicna hormonska delovanja). Sadje in na sploh vse ogljikove hidrate uzivaj predvsem zjutraj in v casu kosila. Ob vecerih zauzij zgolj visoko beljakovinsko hrano (nemastno meso = piscanec ali puran, nemastno sojino “mleko”, 0.5 alpsko mleko). Kvalitetne mascobe morajo biti sestavni del tvoje prehrane, ceprav je bolje, da se izogibas pretiranemu vnosu le-teh (1 g mascobe imas nekaj cez devet kalorij, 1 g oh ali beljakovin pa ima nekaj vec kot stiri kalorije). Izogibaj se vsem sladkim pijacam, pij zgolj vodo! Napisala si, da uzivas veliko tekocine – upam, da ne sadnih sokov. Zelenjave zauzij cimvec.
Kar se tice tvoje “telovadbe”: najbolj zgreseno je, da vrtis svoj orbitrek na maksimumu. S tem prides iz obmocja nizko-intenzivne vadbe v obmocje visoko-intenzivne vadbe, kjer pride do popolne izkljucitve mascobe kot vira energije in porabljanja zgolj glukoze. Ce bi sicer izvajala pravi visoko intenzivni trening (v bodybuilder stilu), bi ti ta mocno pospesil metabolizem. Dvomim, da je v tvojem primeru tako. Raje vrti kolo med 60-70% tvojega maksimalnega srcnega utripa – pri tem utripu se se lahko pogovarjas normalno in ne obcutis kake zadihanosti. Kolo ne vrti zgolj borih 10 min ampak nekje med 30-40 min, saj se mascobe kot vir energije (oz. oksidacija mascobnih kislin) zacnejo pospeseno uporabljati (priblizno 40-60% vse porabljene energije) cez 20 minut.
Pa se to: vnos kalorij cikliziraj. To pomeni, da bos en teden jedla 500 kalorij manj kot si jih do sedaj, drugi teden pa bos zopet jedla enako kalorij kot si jih do sedaj (oziroma nekaj kalorij manj). To bos pocela zato, da ne bo prislo do pretirane upocasnitve bazalnega metabolizma (t.j. koliko kalorij porabi telo v mirovanju). Cikel diete (-500 kcal) lahko podaljsas na dva tedna, vec raje ne. Cikel normalne prehrane oz. mogoce celo prenahranjevanja pa pusti na enem tednu ali 10-ih dneh.
Lp,
Bojan
Hvala za odgovor,
ja tisto o orbitreku sem si kar mislila, da je bolj zgreseno. Ja, dopoldan pijem predvsem Zalo (v sluzbi), pop pa si privoscim kaksno Radensko ali pa sadni sirup pomesan z radensko.
Prestevati kalorij ravno ne bi sla, ker bi me to vzelo prevec casa in potem bi imela manj volje do cesa.
Zanima me to ali se sadja ne sme jesti zvecer? Jaz vcasih pojem kaksno jabolko pred TVjem, namesto mozevega cipsa.
POzdravljena Petra
Kot Andrej se tudi jaz priključujem mnenju Bojana.
Glede sadja zvečer. Osnovna zgradba sadja so oglijkovi hidrati (Frutkoza, glukozam,…) in kot je mensezdi Bojan že v prvem sporočilu napisal, da ogljikove hidrate zaužij za zajtrk oz. tamnekje to kosila, kajti oglijko hidrati nam dajo energijo, to pa čez dan porabiš, ražen če imaš dnevni presežek kalorij (V tem primeru ogljikovih hidratov, ki se potem skladiščijo v maščobnih celicah.
Glede preštevanja kalorij ti svetujem da si kar vzemi čas in si vsaj približno računaj dnevno porabo kalorij in iz izkušenj vem, da ti to ne vzame več kot 10 min dnevno. Potrebuješ samo še eno dobro kalorično tabelo, to pa mislim, da ti je tudi že Bojan posredoval v obliki internet naslova.
S pijačo oz. z vodo si dobro naredila. Sadnih sokov pa nikar piti, ker so ti energijska bomba, ki pa jo navadni smrtniki, ki smo mi ne potrebujemo.
Še ena stvar. In sicer glede čipsa. Tudi to odstrani iz svoje shrambe in se taki hrani – Junk food (čokoladice, čips, bonbončki,…) izogibaj v velikem krogu.
Hvala za posluh, Drags
Glede na to, da si zenska, ti sadje zvecer ne odsvetujem popolnoma. To pa ne velja za Dragsa – ti se sadja zvecer izogibaj kot bozje sibe!!! Pojasneval raje ne bi podrobno (komplicirana hormonska delovanja).
Vseeno pa se sadja zvecer raje izogibaj tudi ti in zauzij kako beljakovinsko hrano (recimo, rumenjak in pet beljakov ali pa perutnino).
Poslji mi mail na [email protected], pa ti posljem html tabelo zivil