Kam dajete detergent pri pranju v pralnem stroju?
Doma že lep čas, odkar so tekoči detergenti, te dajemo direkt v boben.
Zadnje čase sem opazila, da se skupaj z detergenti ne prodajajo več posodice, v katere si dal detergent in to potem vložil v boben. Sem mislila, da mami kupuje pač take bolj cheap variante, zato smo detergent dajale v boben v pokrovčku od detergenta (čeprav mi ni ravno štimalo dat tiste ostre robove med cunje).
Kupili smo nov stroj, pralno-sušilni Bosh, in sem si zadala, da bom pri vseh teh programih pa prebrala navodila. In v navodilih piše, da se tekoči detergent (praškov sploh ne omenja) vliva v predalček! Tja, kjer je pri prejšnjem našem stroju in vseh pranjih veljalo sveto pravilo, da gre samo prašek!
Zanima me, kam in kako vi dozirate pralna sredstva in kak fajn nasvet glede tega.
Jaz sedaj ful berem navodila, kakšno perilo se kako pere (odvisno od materiala, zamazanosti), kako se lahko škrobi, beli, barva… Doslej sem bla navajena na en avto program, kjer sam naštelaš temp. in obrate (enako pere mami) in ni čudno, da so vse bele cunje hitro sive, črne tudi sive, velikokrat smrdeče ali premočno dišeče po mehčalcu, zato po novem kdaj namesto mehčalca dam tudi aromatiziran alkoholni kis (cca 1dl)
Jaoooouu, in ti bumbarji pri Boshu, Candyu, Gorenju itd … so se šli zajebavat s tistimi predalčki in celotno tehniko doziranja. Kako jim sploh na misel ni prišlo, da bo večina uporabnic raje ciljala v tisto 20 centimetrsko luknjo, ker jo bo, tako pač kaže, bolj ziher zadela. [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/s060.gif[/img]
Drage mone, pa se sploh vprašate, čemu so inženirji naredili tiste predalčke za doziranje pralnega detergenta, v kakršnem koli agregatnem stanju pač je? [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/e015.gif[/img]
tisti predalčki so zanič
ena najslabše domišljenih stvari pri celem pralnem stroju. še v vseh pralnih strojih ki sem jih imela in sem parkrat uporabila prašek, so se ti predalčki zapacali, treba jih je pucat in to kar konkretno..
imam posodico od ariela izpred 10 let nazaj, ko niso šparali s to plastiko in lepo nalijem tja not in direkt v boben. nobenih problemov s čistostjo predalčka, nabiranjem plesni tam not, itd itd itd
in v vsakih navodilih je, kako pogosto je treba to čistit. in z direktnim doziranjem v stroj se temu delu elegantno izogneš, inženirji pa naj svoj čas uporabijo za kaj boljšega
tisti predalčki so zanič
ena najslabše domišljenih stvari pri celem pralnem stroju. še v vseh pralnih strojih ki sem jih imela in sem parkrat uporabila prašek, so se ti predalčki zapacali, treba jih je pucat in to kar konkretno..
imam posodico od ariela izpred 10 let nazaj, ko niso šparali s to plastiko in lepo nalijem tja not in direkt v boben. nobenih problemov s čistostjo predalčka, nabiranjem plesni tam not, itd itd itd
in v vsakih navodilih je, kako pogosto je treba to čistit. in z direktnim doziranjem v stroj se temu delu elegantno izogneš, inženirji pa naj svoj čas uporabijo za kaj boljšega[/quote]
Točno tako :-))))
Jaz sem tudi v prejšnjem stroju dajala tekoči detergent v tisto okroglo žogico kar v boben. Zdaj pri novem Candyju pa mi je enkrat prišla ta kroglica v tisto gumo na vratih, ki je pri tem modelu zelo široka, in jo zatrgala, tako da smo jo morali menjati. Zdaj ne upam več in vlivam detergent kar direktno v boben brez kroglice, samo nikoli ne vem, koliko sem ga dala. Se je še komu v Candyju kaj zataknilo v tisto gumo – pri nas se pri vsakem pranju v tisto široko gumo ujemajo nogavice in ostale manjše zadeve, ki potem sploh niso dobro oprane in splaknjene.
tu je simpatična razlaga o detergentih in mehčalcih iz pralnega stroja ….
Za belo uporabljam prašek (zadnje čase tablete), za pisano gel. Vse dajem v boben. Predalček uporabljam samo za mehčalec in tudi to je treba vsake toliko sneti in temeljito očistiti. Kot so že povedale, inženirji gor ali dol, mi je zelo žal, ampak perejo pa očitno ne, oziroma ne nosijo tistega, kar bi bilo oprano po njihovi zamisli. Ker se prašek (pa tudi gel) napaca po predalčku in z vsako vodo za spiranje še del tega steče na perilo, tako da pošteno sprano potem ni nikoli. Aja, imam še nekaj posodic iz časov, ko so bile nataknjene na čisto vsako plastenko gela. Zdaj se pa res težko dobijo.
Če dajete pralni prašek direktno v boben, med cunje, naredite vsaj 3 stvari:
1. Najmanj za 1/4 izničite (ciklus) učinek pranja.
2. Prašek se ne razgradi v celoti in ga zna v cunjah še kaj ostati (prah ali celo zrna).
3. Zaradi povečane koncentracije detrgenta v gubah perila, se le-ta na obremenjenih mestih lahko nekoliko razbarva.
1. zato eni uporabljamo gele, ki se v celoti razgradijo in se iz posodice postopno dozirajo v boben
2. če sipaš prašek v posodico, vedno ostanejo ostanki praška not v predalčku za doziranje. ti ostanki so zelo korozivni in uničujejo plastiko, posledično uničujejo tudi pralni stroj
ps
ne pereš ravno dosti, kajne da ne…