kam na izlet
V Tržič
k Smuku v Retnje gledat živali, imajo goske, race, jelenčke, košute, zraven je možnost sprehoda, pa še kosilo si lahko privoščite.
V Bohinj točenje Studor pogledat islandske konjičke na Mrcino ranč, luštno. Imajo tudi mucke in velikega prijaaaaznega kuža. Zelo lepa narava za spehod.
V Belo pri Preddvoru (k vili Bela) pogledat živali- tam imajo pava, rakune, srnjad, golobe, veveričko, otroško igrišče.
Ne boš verjela, ko pride nedelja in bi rada, da bi kam šli, se pa ustavi.
Mož me vpraša:”Povej, kam?!” Enostavno nimam idej, ali pa niso nič posebnega: Zbilje, Bled, eventuelno do Portoroža-Pirana in mal okrog morja na sprehod in to je to.
Sicer smo doma kakšen km iz mesta, tako da je dovolj lokacij za sprehod, ampak saj veš, ženske bi vedno rade nekaj več haha.
Upam, da bo kakšna druga dala dober predlog in da v bližnji prihodnosti sprobamo te lokacije.
Lep dan še naprej…
Dami hvala. Bom kar na koledar napisala plan. Pri nas je točno tako kot pri tebi Katka. Mož mi reče: ti povej, jaz vozim. Potem pa ponavadi ni nič oz. vsako nedeljo se ponavlja ista zgodba.
Največkrat hoče mož k svojim- jaz se tam dolgočasim. Pri mojih tako ali tako stanujeva.
Na Bledu pa tudi že napamet vem kako bo!
Živjo.
Ko sta bila še tako majhna kot sta tvoja, je bilo kar enostavno, moram reči. Zdaj sta pa že večja (osnovnošolca) in ponavadi izberemo kakšno lokacijo, da se da tudi kaj ogledat, kakšen grad recimo ali pa zanimiv muzej. Ali pa gremo samo preprosto v naravo, če se nam zdi, da rabimo mir. Nikakor pa nikoli ne hodimo v nakupovalne centre, ker se mi to zdi totalna izguba časa.
Če je slabo vreme, pa večkrat radi zavijemo v kino (tudi v Kranj) in si ogledamo kakšen dober film.
Osebno mi je Bohinj bolj všeč kot Bled, je lepše. Na Bled gremo samo takrat, ko je kakšna prireditev ali sejem . Drugače smo pa hodili tudi v Planico, skočili v Trento, si ogledali viteške dneve v Škofji loki, tudi na Jezerskem je krasno tam pri jezeru.
Tudi v Predvoru je luštno, sploh ob jezeru. Tam imajo manjše igrišče, v vodi lahko vidiš tudi kakšne želve, pa rac je veliko in rib.
Ja, pa Šobčev bajer je tudi zanimiv.
No v tržiškem koncu veliko ljudi z otroki pride tudi v planine in naredijo kakšno luštno turo. Mi smo jih začeli delati še z otroki v nahrbtniku, pri 2- 3 letih sta pa že sama lahko hodila in je bilo prav luštno.
Če se vam ljubi, pridite na obisk v kočo na Pungratu, pripelješ se skoraj do tja in potem lahko nadaljuješ pot proti Kofcam.
Glede na to, da imate še majhnega otročička, lahko ostanete kar pri koči in se tam naužijete svežega zraka, miru in narave in poskusite planinske specialitete.
Živali pa kolikor hočeš, krave seveda, telički, ponavadi imajo tudi prašičke, kure, domače zajce. Skrbniki v koči imajo kmetijo in veliko živali pripeljejo kar s seboj.
Poleti tam nabiramo tudi jagode in borovnice in ni večjega veselja za otroka, da si sam nabere sadeže in jih poje. Nabiramo tudi zdravilne rastline in čaj iz njih pozimi zelo prav pride.
Joj, lahko greste na ogled slapa, Stegovnik se imenuje, tam blizu imajo tudi kočo, kjer vam zunaj postrežejo z dobro hrano, otroci pa si ogledajo 2 divja prašiča, ki jih imajo v ogradi. Je pa to od Jelendola nad Tržičem naprej. Pozimi se tam tudi sankamo. Ustavite se lahko tudi v Dolžanovi soteski, ki jo pridejo gledat obiskovalci od blizu in daleč.
Je še veliko zanimivih točk okrog Tržiča. Ljubljančani naprimer in tudi drugi zelo veliko zahajajo v ta konec in odkrivajo naše planine in vsi so navdušeni.
Lepe vikende želim.
1. Bohinj, tu je res veliko točk, osebno imam najraj
– pot okoli jezera, v eno smer lahko z ladjo
– pot ob Mostnice do koče v Vojah,
– še lepše pa pot od koče v Vojah do konca doline Voj, kjer je koča in slap,
– slap Grmečica
– z gondolo na Vogel in sprehod
– Slap Savica
– pot Pokljuka-Uskovnica
v Bohinju si lahko ogledate staro Oplenovo hišo v Studoru, Planšarski muzej v Stari Fužini, Ranč Mrcina z islandskimi konji v vasi Studor. Za kosilo pa priporočam gostilno Rupa Srednja vas ali Picerijo Ema v Sradnje vasi v Boh. Bistrici pa so naj pice v Zoisovem Gradu.
2. Lepo je tudi na Soriški planini, kjer se lahko sprehodite do vrha Lajnarja (tam kjer je najvišja točka smučišča), malo dalša tura pa je od Soriške planine na Možica, tam so bunkerji in 1. svetovne vojne (s sabo potrebujete baterijo)
3. Blejski vintgar,
4. Krpin (igrala) in Sveti peter nad Begunjami – zelo priporočam
5. Tamar
6. Slap Peričnik
7. Če rolate ali kolesarite je idealna kolesarska pot Gozd Martuljek-Kranjska Gora-Planica, ogledate si lahko tude Zelence (izvir Save Dolinke)
8. Radovljica (Šivčeva hiša, čebelarski muzej) – Šobec (igrala) (priporočam kosilo pri Avguštinu v Radovljici)
Pa še kaj bi se našlo…
LP A.
1. okoli akumulacijskega jezera pri Lukovici (se je že pisalo na forumu-poišči)
2. okoli Brda (makadam) ali po parku znotraj kompleksa Brdo
3. ob ograji na J strani letališča (zanimivo za otroke – letala)
4. če ni predaleč – zapelješ se do Kozine in čez mejo do vasi Draga. Tam je začetek opuščene železnice Kozina-Trst nad dolino Glinščice. Primerno za vse vrste rekreacije (tek, kolo,sprehod)
5. opuščena železnica Trst-Poreč “porečanka” – npr. od portoroškega avditorija skozi predor Valeta do Strunjana in naprej do Izole. Enako kot tč. 4.