Kam naj naložim denar?
Pozdravljeni,
nekaj denarja imam viška pa sem slišala, da obstojijo drzave-baje Avstrija??? kjer denar lahko nalozim na varcevalno knjizico in ga potem (ker Avstrija ne javlja Sloveniji) ne rabim prijaviti (obresti) v dohodnino.
A to drzi? Kako se rece takemu racunu natancneje?
Kam naj sicer najbolj varno nalozim denar? Kako je z bankami pri nas??? Skladi???Delnice?
Hvala, Nevenka
Pozdravljeni!
Opozoril bi vas predvsem, da bodite previdni kam in komu zaupate svoj denar. Kar nekaj jih je izgubilo denar, ko so ga zaupali Avstrijcem. V Avstriji tudi kaka banka propade.
To, da ne rabite prijaviti v dohodnino ni čisto res. RS lahko pridobi ta podatek, vi pa ste v davčnem prekršku.
Koliko bi varčevali? Obresti so obdavčene nad 300.000,00 SIT. Odvisno od obrestne mere, približno do 8 mio ni toliko obrsti, da bi bile obdavčene. Če vam kdo poudi visoke obresti na banki se je za vprašat na podlagi česa?
Najbolj varno naložite denar, če ga razpršite, se pravi naložite v različne variante (depozit, skladi, naložbene police, delnice…)
Predlagam, da se dobimo in pogovorimo o različnh variantah varčevanj in naložb in ugotovimo najugodnejšo kombinacijo. Pišite mi na e-mail.
Lep dan!
Nevenka,
a si uštimala?
Ja, res je. Avstrija je davčna oaza za nerezidente do leta 2011, za naprej bomo pa videli.
Količina ˝nekaj˝ je zelo nedefinirana in Janez ima prav, če je to manj kot 30.000 EUR se sploh ne splača v Avstrijo odpirat bančnega računa, pa če je še malo več, bi jaz presneto premislil. Če pa greš gor ustvarjat donose, potem se pa splača imeti račun.
Janez ima prav tudi glede dohodninske prijave, ker vas zavezuje zakon o dohodnini, nima pa prav, da RS lahko ta podatek pridobi. Bančni računi so tajni in nobena banka ne bo izdala komitenta, razen mogoče kakšnega Marcosa, Pahlavija ipd., ene Slovenke Nevenke s 50.000 EUR denarja pa ne.
Nevenka, perspektiva za dolgoročne naložbe (vsaj 10 let) so naložbene police z zajamčenimi najvišjimi donosi in zajamčenim izplačilom vplačanih sredstev ter verjetno tudi Janezova opcija depozitarjenja na naložbenih policah.
LP