kam nalagate?
Mene pa zanima, kam ste vložili svoje prihranke, kako ste zadovoljni in ali je res tak donos, kot obljubljajo.
Z možem imava nekaj prihrankov, ki bi jih rada pred novim letom vložila. Ogromno stvari ponujajo (razni skladi, fond police in podobno) in vsak pravi, da je njegova ponudba najboljša. Jaz pa bi rada slišala mnenje nekoga, ki je že v tem štosu.
Pa še nekaj: Ste že slišali za Creativ invest in njegove sklade Globe One? Ima kdo kakšne izkušnje? Meni je ta zadeva malo čudna.
Hvala
Mogoče bi bilo fino, da se obrneš na kakšnega finančnega svetovalca, če se ne moreš odločit. Z možem vlagava v sklade KD group. Vendar zadnje čase prebiram, da malenkost ni glih o.k., bomo še mal počakal. Vem pa, da Fondpolica od Slovenice, nalaga denar v iste sklade kot KD group. Tako da se moraš odločit ali boš sama prelagala iz sklada v sklad (glede na uspešnost) ali boš to prepustila drugim.
Vsekakor je vredno razmisleka kam denar vložiti, ker ti verjetno ni padel z neba in bi ga zelo pogrešala, če bi ti šel v franže.
Srečno
Hm, to vprašanje je pa res zanimivo. Mpžnosti je kar nekaj
1. bančni depoziti in vezane vloge – različne ročnosti, donos skoraj vedno realno negativen (ob upoštevanju inflacije)
2. Razni vzajemni skladi – donos domačih je realno cca 25 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} p.a., donos tujih je okrog 15 (realno) {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} z vsemi tveganji ki jih prinašajo te vloge.
3. Sam kupuješ delnice podjetij, ki sestavljajo SBI. Donos zagotovo večji kot pri vzajemnih skladih, vprašljiva ročnost donosov. Tudi ko bodo donosi padli, bo realni donos vedno višji od vzajemnih skladov.
4. Zlate4 ploščice – isto kot bi kupovala zlate opeke, samo da so manjše – trenutno donos ni slab.
5. Samostojno trgovanje – donosi so trenutno v trimestnih številkah
Z možem v glavnem vlagava v vzajemne sklade – Alfa, Beta (ta je dokaj “svež”), Rastko in Galileo – v vsakega od teh nekaj.
Nekaj je tudi na vezanih vlogah (ampak bistveno manj kot v skladih), nekaj na devizni varčevalni knjižici.
Zraven tega pa še vsak mesec cca 15 tisočakov v eni izmed zavarovalnic in sicer varianta življenjskega zavarovanja z varčevanjem.