Kam vse dajete vegeto?
Vegeta ima okus po zelenjavi, najbolj po zeleni, ker jo je v njej največ. Tako da tisti, ki pišete da uporabljate doma narejeno “vegeto” v bistvu na koncu dobite enak okus kot tisti, ki uporabljajo Vegeto. Podobna zadeva je Začinka. zanimivo je tudi, da imate toliko za povedati čez Vegeto, medtem ko veselo uporabljate sojino omako, ki pa je ravno tako polna glutaminata. Enako je z omako Wurze. Pravzaprav je glutaminat v vseh že pripravljenih jedeh in tudi salamah….
Da bi zaradi Vegete hrana imela zaradi glutaminata enak okus pa ne drži, okus ji daje zelena.
Eni imajo res že pokvarjene brbončice na jeziku in sploh ne okušajo hrane, če ni gor izdaten sloj vegete. Verjetno so jih naučile mame, ki imajo tudi same podobno okvaro. Drugače pa z vegeto ni nič narobe, ampak jo doziraš kot ostale začimbe: občasno in tam, kjer je smiselno ter seveda v majhnih količinah.
Vegeta pač posušena mešanica razlilčne zelenjave. Tudi doma se lahko pripravi.
Najbolj tumpasti se mi zdi folk, ki se tako baha, kako brez nje kuha in da pravi kuhar ali dobri kuhar pač tega ne uporablja. A dej.
Pravi kuhar potem tudi ne kupi čokolade eh, kaj model še lonca ne rabi kupiti, saj lahko vse sam pripravi na različne načine. IN naute vedl RES JE. Ampak to nima veze s poanto, da imaš lahko zelenjavo predpripravljeno in že na določene količine skupaj vneseno pa morda v suhem stanju ali pa če vedno znova pripravljaš vse sveže in imaš vedno dovolj časa in možnost za to.
Tako se mi zdi vegeta, pa naj bo kupljena ali pa domače pripravljena čisto ok dodatek jedem. Le da kupljena vsebuje preveč soli pa morda še kaj, kar ni ravno “NA ZDRAVJE” domači pa ne dodajamo soli saj sol dodamo ob sami kuhi. Bistvo, je da je dodatek jedem in ne, kot samostojna primes za kuhanje. Čeprav jo,kot tako mnogi verjetno tudi uporabijo. Skuham lahko z dodatkom vegete ali pa brez in bo zelo okusno. Lahko pa z vegeto ali brez nje pa bo en pofl in zanič.
Kuhanje , pripravljanje jedi je svojevrstna umetnost in zdi se mi, da človek mora imeti nekaj občutka notranjega za te zadeve pa mu lahko super uspeva.
Tako za odgovor avtorju teme, ja, večkrat jo uporabljam, naj bo to v omakah, juhah, golažih,raznih pečenkah, rižotah. Vse odvisno kakšen okus sem se namenil pripraviti s hrano, ki jo pripravim.
Mi pa niso oz jih nerad uporabljam kake fante za golaže (prašne pripravke) , ker tam pa je mnogo tega se zdi primešano , kar človek ne bi dajal v lonec.
Se pa strinjam, da če bi se moral postaviti na eno stran bi bila to od a do ž domače pripravljena hrana brez bilo kakšnih pripravkov, ki izhajajo iz industrijske proizvodnje.
Jaz je ne dajem nikamor. Delam pa domačo mokro in suho verzijo. Mi je super imeti tako konzervirane začimbe. Noter dam gomoljno, stebelno in listno zeleno, koren in liste peteršilja, luštrek, rumeno in oranžno korenje, česen in sol.
Sicer uporabljam veliko svežih in suhih začimb in dišavnic, kot so origano, bazilika, timijan, rožmarin, majaron, kumin in kumina, črn, rdeč, zelen in bel poper, kurkuma, muškatni orešček, koriander, ingver, cimet, piment, klinčki, mleta rdeča blaga in pekoča paprika, dimljena paprika, lovor… in jedi so polne okusa.
Prof. D., 24.01.2023 ob 16:34
Vegeta pač posušena mešanica razlilčne zelenjave. Tudi doma se lahko pripravi.
Najbolj tumpasti se mi zdi folk, ki se tako baha, kako brez nje kuha in da pravi kuhar ali dobri kuhar pač tega ne uporablja. A dej.
Pravi kuhar potem tudi ne kupi čokolade eh, kaj model še lonca ne rabi kupiti, saj lahko vse sam pripravi na različne načine. IN naute vedl RES JE. Ampak to nima veze s poanto, da imaš lahko zelenjavo predpripravljeno in že na določene količine skupaj vneseno pa morda v suhem stanju ali pa če vedno znova pripravljaš vse sveže in imaš vedno dovolj časa in možnost za to.
Tako se mi zdi vegeta, pa naj bo kupljena ali pa domače pripravljena čisto ok dodatek jedem. Le da kupljena vsebuje preveč soli pa morda še kaj, kar ni ravno “NA ZDRAVJE” domači pa ne dodajamo soli saj sol dodamo ob sami kuhi. Bistvo, je da je dodatek jedem in ne, kot samostojna primes za kuhanje. Čeprav jo,kot tako mnogi verjetno tudi uporabijo. Skuham lahko z dodatkom vegete ali pa brez in bo zelo okusno. Lahko pa z vegeto ali brez nje pa bo en pofl in zanič.
Kuhanje , pripravljanje jedi je svojevrstna umetnost in zdi se mi, da človek mora imeti nekaj občutka notranjega za te zadeve pa mu lahko super uspeva.
Tako za odgovor avtorju teme, ja, večkrat jo uporabljam, naj bo to v omakah, juhah, golažih,raznih pečenkah, rižotah. Vse odvisno kakšen okus sem se namenil pripraviti s hrano, ki jo pripravim.
Mi pa niso oz jih nerad uporabljam kake fante za golaže (prašne pripravke) , ker tam pa je mnogo tega se zdi primešano , kar človek ne bi dajal v lonec.
Se pa strinjam, da če bi se moral postaviti na eno stran bi bila to od a do ž domače pripravljena hrana brez bilo kakšnih pripravkov, ki izhajajo iz industrijske proizvodnje.
Točno tako, se ne bi mogla bolj strinjati.
Vegeta je mešanica jušne zelenjave in kot taka doda zelo dobro noto neki hrani.
Glutaminat pa je ojačevalec okusa oz. konzervans in je sam po sebi brez vonja in okusa, zato mi gre na smeh, ko nekateri trdijo, da imajo zaradi glutaminata vse jedi enak okus. Ni res. Je pa res, da imata zelena, ki je glavna sestavina Vegete, pa tudi luštrek, zelo izrazit okus. Ampak to samo pomeni, da nekateri z Vegeto pretiravajo in zato povsod občutijo okus luštreka in zelene.
Ne uporabljam ne Vegete, ne jušnih kock, ne nobenih drugih podobnih začimb. Tudi suhe paprike in popra ne uporabljam. Tudi naša mama Vegete ni nikoli uporabljala. Mogoče je zato sama nisem nikoli kupila.
Meni je okus vegete (žal) všeč na kakem pečenem krompirju, ker se pa zavedam, da ni ravno zdrava, je to izjemoma. Se mi je že zgodilo, da se je v vrečki od neuporabe strdila v kamen. Mogoče 1x na pol leta dam na krompir. Poleti delam domačo vegeto v obliki paste. Nekaj jo dam v kozarčke in imam v hladilniku, nekaj zamrznem v porcijske kocke (v štampu za ledene kocke). Na težo sveže zelenjave gre tretjina soli, torej 900gr zelenjave:300gr soli npr. Zelenjavo zmeljem (čebula por česen zelena peteršilj bučke paradižnik, ker mi vse raste v gredah, tudi suhi paradižnik dodam,), dodam sol in skuham, med kuhanjem dodam še malo belega vina, malo in mora izpareti, to kuham toliko da povsem izpari tekočina, nato zmiksam in nadevam v vrele, sterilizirane kozarce oz del ohladim in zamrznem. To uporabljam za juhe, enolončnice, rižote ipd.
Samo domačo, po noninem receptu, pa še to malo, ker dodam raje zelišča. Imam svoja. Veliko posušenih, še vedno se mi pa najdejo v rastlinjaku sveža. Recimo petršilj in luštrek. Zadnjič sem naredila pašto in salso roza z luštrekom, pa je dobila okus po maggi kocki. Vsi so pohvalili.
Najbolje da se poigraš s poskusi. Dodaš majhno žličko in vidiš ali ti je prijeten okus, naslednjič kombiniraš še s čim drugim in si beležiš v en zvezek. Tako prideš do svojih receptov.
Jezus ja https://www.spar.si/online/vegeta-podravka-250g/p/42363, tale vegeta je pa od hudiča strupena, vsebuje celo zelenjavo in sol, ter mononatrijev gluminat (veste kaj jeste, ko jeste paradižnik) in dinatrijev inozinat (dober tek pri ribah) in celo riboflavin (le kaj je hujšega v prehrani kot vitamini).
PS
Ko se barvate in uporabljate raznorazne preparate, študirate o njihovi sestavi, ali je samo vegeta problem?
PSS
No jaz je ne uporabljam, ker se nikoli nismo vadili na take reči, ampak bi jo in to brez skrbi.
HALOŽANKA, 24.01.2023 ob 21:08
Jezus ja https://www.spar.si/online/vegeta-podravka-250g/p/42363, tale vegeta je pa od hudiča strupena, vsebuje celo zelenjavo in sol, ter mononatrijev gluminat (veste kaj jeste, ko jeste paradižnik) in dinatrijev inozinat (dober tek pri ribah) in celo riboflavin (le kaj je hujšega v prehrani kot vitamini).
PS
Ko se barvate in uporabljate raznorazne preparate, študirate o njihovi sestavi, ali je samo vegeta problem?
PSS
No jaz je ne uporabljam, ker se nikoli nismo vadili na take reči, ampak bi jo in to brez skrbi.
Bravo, edini pameten odgovor v tej temi. Se vidi kako daleč nese Monovcem pamet, da takšne nebuloze trosijo. Glavno, da oni ne jedo VEGETE, pojejo pa v isti sapi skoraj toliko mikroplastike